12 Ağustos 2019 09:18

Tarihi rekorun ardından hayvan ithalatı azaldı

Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığı 2018 yılının ardından bu yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre canlı hayvan ithalatı yüzde 63 azaldı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin canlı hayvan ithalatı yüzde 63 azalarak 326 milyon 564 bin dolara geriledi. Böylece, geçen yılın ilk yarısında yapılan 884 milyon dolarlık canlı hayvan ithalatı 558 milyon dolar azalmış oldu. Geçtiğimiz yıl canlı hayvan ithalatında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştı.

Türkiye’nin ithalat yaptığı ülkelerin ilk sırasını Latin Amerika ülkesi Uruguay alırken bu ülkeyi Brezilya, Macaristan ve Avustralya takip etti. Bu dönemde Uruguay'dan 108 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi.

EN FAZLA İHRACAT SURİYE’YE

Türkiye’nin en fazla canlı hayvan ihraç ettiği ülke 22 milyon dolar ile Suriye oldu. Bu rakam, toplam canlı hayvan ihracatının yüzde 63’ünü oluşturdu.Suriye’nin ardından, Türkiye’nin 2 milyon doların üzerinde ihracat yaptığı diğer ülkeler sırasıyla Lübnan, Türkmenistan ve Katar olarak kayıtlara geçti.

Canlı hayvan ihracatında şehir bazında ilk sırayı 12,4 milyon dolarla Adana aldı. Toplam ihracatın yüzde 33,6’sı bu kentten gerçekleştirildi. Kilis, Bursa, İstanbul ve Gaziantep de 3 milyon doların üzerinde ihracat yapan iller olarak dikkati çekti.

2018’DE CANLI HAYVANA 2 MİLYAR DOLAR ÖDENDİ

Türkiye’de 2018 yılında bir milyon 212 bin baş besilik, 133 bin baş da kasaplık hayvan ithal edildi. 2018 yılında yapılan canlı hayvan ithalatıyla Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Yine 2018 yılında küçükbaş hayvan ithalatında da rekor kırıldı. Damızlık 185 bin, damızlık olmayan 240 bin baş olmak üzere toplam 426 bin baş küçükbaş hayvan ithal edildi. Bu rakama 2014 yılında 15 bin, 2015 yılında 3 bin, 2016 yılında 5 bin ve 2017 yılında ise 280 bin baştı. 2018’debüyükbaş ve küçükbaş olmak üzere canlı hayvan ithalatına toplam 1 milyar 755 milyon dolar döviz ödendi.

İTHAL EDİLEN İHRAÇ EDİLDİ

Dünya Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, Et ve Süt Kurumu’nun depolarında biriken yaklaşık 20 bin ton karkas et ve kesilmek üzere bekleyen 300 bin baş canlı hayvanı ihraç etmek için pazar aradığını yazmıştı. “İnanılması çok zor olsa da Türkiye, canlı hayvan ve kırmızı et ihraç edecek” diyen Yıldırım, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Son 9 yıldan bu yana canlı hayvan ve et ithal eden Türkiye, Et ve Süt Kurumu depolarında biriken yaklaşık 20 bin ton karkas et ve kesilmek üzere bekleyen 300 bin baş canlı hayvanı ihraç etmek için pazar arıyor. İran,Irak,Suriye ve Katar pazarı için yapılan araştırmalardan olumlu sonuç çıkarsa ihracat hemen başlayacak.Sığır ithalatında Avrupa’da birinci, dünyada ikinci sırada yer alan Türkiye, uygulanan yanlış hayvancılık politikası sonucu ihtiyacının çok üzerinde canlı hayvan ve et ithal etti. Depolarda biriken karkas et ve kesilmek üzere bekleyen canlı sığırlar pazar bulunursa ihraç edilecek.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Selçuk ile Türk-İş Genel Başkanı Atalay bugün bir araya gelecek

SONRAKİ HABER

Siyasi partilerde bayramlaşma ziyaretleri: Gündem Kaz Dağları, işsizlik, anayasa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...