12 Ağustos 2019 08:04

“Keşmir’in geleceğine Keşmirliler karar vermeli”

Hindistan’dan Devrimci Demokrasi Örgütü ve Pakistan İşçi Cephesi, Keşmir’in özerk yapısının iptal edilmesine ilişkin ortak açıklama yaptı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Hindistan’dan Devrimci Demokrasi Örgütü ve Pakistan İşçi Cephesi (MazdoorMahaz) Hindistan’daki Hindu milliyetçisi Modi Hükümetinin, nüfusu Müslüman olan Keşmir’e özel statü sağlayan 370. maddeyi iptal ederek bölgeyi askeri abluka ve baskı altına almasına karşı ortak açıklama yayınladı.

“Sadece Keşmir halkı kendi geleceğine karar verme hakkına sahiptir” denilen açıklamada uluslararası topluma da iletişimleri engellenerek sesi kısılan Keşmirlilerin sesi olma çağrısı yapıldı.

“KEŞMİRLİLERİN ÖZGÜRLÜKLERİ TEHLİKEDE”

Cammu Keşmir halkının kendi evleri olan bir alanda abluka altına alınmak suretiyle baskıcı bir saldırıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bu durum yaşamlarını ve özgürlüklerini tehlikeye atmaktadır. Cammu Keşmir’in statüsünün ortadan kaldırılması tarzı Hindistan’daki tüm vilayetler ve bölgeler için büyük tehlike arz ediyor. Bu, Hindistan anayasasına doğrudan bir saldırıdır ve Cammu Keşmir halkına verilen ve bölge için hayati olan tüm taahhüt ve sözlerin ihlalidir, Hindistan ve Pakistan arasında karışıklık yaratabilir” denildi.

“YENİ BİR FİLİSTİN-İSRAİL DURUMU İSTEMİYORUZ”

“Cammu Keşmir’in egemenliğini koruyabilmesi ve halkının hakkı olan topraklarında güvenliğinin sağlanması için adımlar atılmalıdır. Başka bir Filistin-İsrail durumu yaşamak istemiyoruz” ifadelerine yer verilen açıklama şöyle devam etti:

“İlk olarak Cammu Keşmir’in geleceğine dair tüm kararlar halka danışılarak alınmalıdır. Sadece Keşmir halkı kendi geleceğine karar verme hakkına sahiptir. İkinci olarak iletişim hizmeti acil olarak yeniden sağlanmalı ve Cammu Keşmir’deki siyasi liderler üzerindeki kısıtlamalar kaldırılmalıdır. Üçüncü olarak askeri birlikler Cammu Keşmir’den derhal geri çekilmelidir.

Uluslararası toplumu bu zor zamanda Keşmirlilerin yanında olmaya çağırıyoruz. Cammu Keşmir halkı ile dayanışma halindeyiz ve direnişlerinde de yanlarında olduğumuzu temin etmek istiyoruz. Ayrıca uluslararası sosyal örgütlere insan hakları ihlallerini tespit etmeleri çağrısı yapıyoruz.

Buna İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 12-17 ve 18-21. maddeleri de dahildir. Dahası, 370. Maddenin kaldırılmasının ve askerlerin konuşlandırılmasının kalıcı etkileri de 22-27. maddelerin ihlali ile sonuçlanmıştır.

Keşmir tüm iletişim servisleri çökertilerek kendi adına konuşturulmadığı için, onların yanında tutum almalı ve seslerinin yüksek ve net duyulmasını sağlamalıyız.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Portekiz'de tanker şoförlerinin süresiz grevi başladı

SONRAKİ HABER

Akdeniz'de hayat kurtarma mücadelesi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...