11 Ağustos 2019 22:59

Yol, su, elektrik

Tes-İş Yatağan Şube Yöneticisi Kemal Özcan yazdı: İğneden ipliğe her şey yap-işlet-devret modeli… Bu model yapılan halkın cebinden almanın kılıfıdır.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kemal ÖZCAN
Tes-İş Yatağan Şube Yöneticisi

Bizim gençliğimizde vergi toplayabilmek için, Maliye Bakanlığı şöyle bir kampanya yapardı: ‘Ödediğiniz vergiler yol, su ve elektrik olarak size geri dönecektir.’

Ödediğimiz vergilerle yapılan yollardan ücretsiz geçer, suyu ve elektriği de hemen hemen maliyetine kullanırdık. 80 sonrası Turgut Özal’la başlayan ‘yap-işlet’li özelleştirme modeliyle sosyal devletin ruhuna Fatiha okudular. Yandaş müteahhitlere yol, köprü, tünel yaptırıp 20-30 yıl arası geçiş garantili peşkeşler çekilmeye başlandı...

Hasta garantili hastane ne demek? Veya yolcu garantili havaalanı? Peki bu tesisleri yandaş müteahhitler yapıyorsa, bizim ödediğimiz vergiler nereye gidiyor? Nasreddin hocanın kedi-ciğer fıkrası gibi bir komedi çıkıyor ortaya. Ödediğimiz vergiler devlet bankalarından kredi olarak gene onlara gidiyor. 20-30 yıl boyunca geçeceği garanti verilen taşıtın, hastanın ve yolcunun karşılığı olarak veriliyor.

Maaşımızın yarısı vergiye gidiyor ama Deli Dumrul’lara geçiş-uçuş ve tedavi ücretleri ödüyoruz. ÖTV-KDV gibi dolaylı vergileri saymıyorum bile.

Velhasıl dostlar bizi ‘yol’uyorlar! Yandaşlarını ihya ediyorlar. Garantili yolmalar bunlar... Geçsek de geçmesek de parayı ödüyoruz. Uçsak da uçmasak da, hasta olsak da olmasak da ödüyoruz.

Bir de bölgesel ayrımcılık yapılıyor. Mesela Göcek Tüneli’nden gidiş 7 lira, geliş 7 lira. Karadeniz sahil boyunda, Rize’de onlarca tünelden geçmek bedava. 960 metrelik yerden geçen milleti soyduruyorlar. Mevcut tünelin yanına vergilerimizle yapılan tünelden geçerken de para ödüyoruz, o para da işletmecinin cebine gidiyor.

Milletvekilleri soru önergesi vermekten başka ne iş yaparlar? Cevap dahi verilmeyen soru önergeleri ne işe yarıyor? Yok mu bunun başka çözümü? Fiili durum yaratmayı düşünmezler mi? Yağmur suyu basan hastane önünde yapılacak basın açıklaması tünelin önünde yapılsa olmaz mıydı?

İzmir-İstanbul otoyolu Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Tayyip Erdoğan ‘Bu yolun maliyeti 11 milyar dolar, zaman ve yakıt vs. tasarrufu yıllık 3.5 milyar lira’ dedi. Maliyeti dolarla, tasarrufu lira ile söylüyor. Devletin cebinden 1 kuruş çıkmamış! İzmir’den İstanbul’a gitmek 256 lira, git-gel 512 lira. 21.5 yıl geçiş garantisi verilmesi de cabası. Üstelik bu yolu kullanalım diye eski yolda gereksiz bir çalışma başlatılır ve tek şeride filan indirilir. Ya da aşırı hız radarları konur, mecbur bırakılırız yeni yolu kullanmaya. Erdoğan milletin aklıyla dalga geçiyor.

Bu yolu yaparken 11 milyar doların tek kuruşu bile devletin kasasından çıkmadı diyor. Bu hepsini biz ödeyeceğiz anlamına geliyor. 5 yıl için iktidara gelen bir parti ülkenin kaynaklarını böyle 20 yıl vadeli peşkeş çekememeli. Yapılanlar milletin ve yargının denetimine açık yapmalı. Gerçi yargının durumu da ortada ya neyse. Eskiden kamu zararı diye bir şey vardı. Ama şimdi...

Yol yaptırıyorlar, yap-işlet-devret... Köprü yaptırıyorlar, yap-işlet-devret... Hastane yaptırıyorlar, yap-işlet-devret… İğneden ipliğe her şey yap-işlet-devret modeli… Sonuna bir de ‘devret’ kelimesi koyuyorlar ki, bak 30 yıl sonra bize kalacak hissi uyandırsın. Daha böyle devredilen bir yer yok, sözleşmeleri bir 30 yıl daha uzatıyorlar...

Bu model yapılan halkın cebinden almanın kılıfıdır. Açılışlarında övünüyorlar bizden para çıkmadı diye... Siz yapmadıysanız neden övünüyorsunuz? Ya bizden kestiğiniz vergileri ne yapıyorsunuz, onlar nereye gidiyor? Bunları yapmanız için vergi veriyoruz. Bunları bizim vergilerimizle yapmıyorsanız neden vergi kesiyorsunuz?

İnsafınız kurusun, harcanan yakıttan daha fazla yola para veriliyor. Bu yol kesinlikle halkın yolu değildir. Parası halkın cebinden çıkan sermayenin yoludur. Sonuçta bu otoyol da vatana hizmetten daha çok diğer bütün projeler gibi, sermaye sahiplerinin ceplerini doldurmak için yapılmıştır.

Siyasi iktidarın ülkeyi sefalete sürükleyen icraatlarına bir yenisi daha eklendi! Herkes tarafından kullanılamayacak yolu neyleyelim.

Nesimi’nin dediği gibi, Sırat-ı müstakim üzere gözetirim Rahimi/İblisin talim ettiği yola minnet eylemem

Hoş kalın, inançla ve dirençle kalın!

ÖNCEKİ HABER

TEM otoyolu Ümraniye mevkiinde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

"Tekel" hafızalardan silinmesin diye...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa