11 Ağustos 2019 11:09

Erzurum Tekman’da bayramlaşma etkinliğine yasaklama

Erzurum Tekman ilçesinde TATOS Der tarafından düzenlenecek bayramlaşma etkinliği, Kaymakamlığın "can ve mal güvenliğinin sağlanması" gerekçesini öne sürmesiyle yasaklandı.

Görsel: TATOS Der

Paylaş

Erzurum Tekman ve Köyleri Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneğinin Kurban Bayramı’nın 3. günü yapmak istediği "Tekman tuzu tanıtımı ve Tekmanlılar ile bayramlaşma" festivali Kaymakamlık tarafından güvenlik gerekçesiyle yasaklandı. Yasaklamaya tepki gösteren Dernek Başkanı Aslan Demir ise “Muhalif bir dernek olduğumuz için festivalimiz yasaklandı” dedi.

Tekman ve Köyleri Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneğinin 13 Ağustos tarihinde hem Tekman’a özgü tuzun tanıtımını yapmak hem Tekmanlılar olarak bayramlaşma programı için festival başvurusunda bulundu. Tekman Kaymakamlığı tarafından gönderilen yazıda ise festival başvurusuna olumsuz yanıt verildi.

"CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİ SAĞLANMASI" İÇİN BAYRAMLAŞMAK YASAK

Kaymakamlığın yasaklama gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı: Son zamanlarda terör örgütleri tarafından halkımızın yoğun olarak bulunduğu yerlerin hedef seçilerek sansasyonel eylemler gerçekleştirme çabasına girildiği, gruplar tarafından düzenlenen basın açıklaması ve benzeri etkinliklere terör örgütlerine mensup şahıslarca bombalı eylem gerçekleştirilebileceği ve düzenlenecek bu etkinliklerin terör örgütüne müzahir şahıslarca provoke edilerek terör örgütünün propagandasına dönüştürüleceği, bu sebeple kamu düzenini ve kamu sağlığını bozacak, halkın can ve mal ehliyetini tehlikeye düşürecek, güvenlik güçlerine karşı taşlı, sopalı ve bombalı eylemler yapılmak istenildiği, bu ve benzeri nitelikteki saldırı olaylarının önüne geçmek vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve sağlanan huzur ortamı kamu güvenliğinde sağlanan istikrarın bozulmaması amaçlandığından; 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. maddesinde geçen hükmüne istinaden Tekman Kaymakamlığınca yasaklanmıştır.

HEM TANITIM HEM BAYRAMLAŞMA ETKİNLİĞİ

Tekman ve Köyleri Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Aslan Demir, yasaklama kararının ardından Evrensel’e konuştu. 4 yıllık bir dernek olduklarını söyleyen Demir, “Daha önce de böyle programlarımız vardı ancak o dönem OHAL vardı. Bu sene de festival havasında bir şölen düzenlemek istedik. Tekman’ın da doğal bir tuz var. Hem tuzumuzu tanıtırız hem de halkımızla bayramlaşırız diye böyle bir program yaptık. Hemê Hacî ve Tekman’ın yerel sanatçıları da gelecekti. Hazırlığa 3 ay önce başladık ve ilçe merkezinde broşürler ve davetiyelerimizi dağıtıyorduk. İlçe merkezinde yaptığımız çağrıyı polis henüz izin olmadığı gerekçesiyle yarıda kesti. Daha sonrasında biz de programın içeriğini bir dilekçe ile kaymakamlığa sunduk. Şimdi de çeşitli gerekçelerle yasakladılar” dedi.

"MUHALİF OLDUĞUMUZ İÇİN YASAKLANDI"

Yasaklama gerekçesinin başka sebepleri olduğunu belirten Demir, “Tekman Belediyesini HDP kazandı. Daha sonrasında başkanı KHK’li olduğu gerekçesiyle görevden alınıp ikinci parti olan AKP’ye verildi. Biz de dernek olarak kendisini başkan olarak tanımadığımızı belirten bir yazı yayımladık. Yenilenen İstanbul seçimleri sırasında Tekman Belediye Başkanı İstanbul’daki merkezimizi ziyaret etmek istedi. Biz de kendisini başkan olarak tanımadığımızı, başkan sıfatıyla gelirse kabul etmeyeceğimizi söyledik. Biraz da bunun etkisi var” diye konuştu.

Tekman halkının neredeyse tamamının Kürt olduğunu söyleyen Demir, “Biz de dernek olarak kültürümüzü yaşatmak istiyoruz. Anadilimizde paylaşımlar yapıyoruz. Yani biraz da muhalif olduğumuz için, kaymakamlık, belediye, emniyet bu nedenlerden dolayı bazı gerekçeler belirterek bize bu festivali yaptırmadı. Coğrafyamızı, anadilimizi savunduğumuz için, muhalif olduğumuz için bizi kabul etmiyorlar” ifadelerini kullandı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Torununu istismar eden dedenin tahliyesine itiraz

SONRAKİ HABER

CHP'den RTÜK teklifi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...