10 Ağustos 2019 12:05

İtalya hükümeti mültecileri taşıyan bir gemiye daha yasak getirdi

İtalya, Akdeniz'de mültecileri kurtaran Norveç bayraklı Ocean Viking gemisinin İtalya kara sularına girmesini yasakladı.

Fotoğraf: Piergiuliano Chesi / Wikimedia Commons

Paylaş

İtalya'da hükümet, Akdeniz'de mültecileri kurtaran Fransız sivil toplum kuruluşları (STK) Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü ve SOS Mediterranee tarafından idare edilen Norveç bayraklı Ocean Viking'e İtalya kara sularına giriş yasağı getirdi.

İtalya'da yayın yapan ANSA ajansının haberine göre, İtalya Dışişleri Bakanlığı, Akdeniz'in Libya açıklarında dün 85 mülteciyi kurtaran Fransız STK'lerine ait Norveç bayraklı Ocean Viking gemisinin İtalyan kara sularına girişini yasakladığını, Norveç'in Roma Büyükelçiliğine gönderdiği notayla bildirdi. Gerekçe olarak ise mültecileri kurtarma faaliyetlerinin İtalya'nın arama kurtarma bölgesinin dışında yapılması gösterildi. 

SALVİNİ, PROACTİVA OPEN ARMS'IN GEMİSİNE DE YASAK GETİRMİŞTİ

İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, dün Ocean Viking'e İtalyan kara sularına giriş yasağı getirmeye hazır olduğunu açıklamıştı. Salvini daha önce de son bir haftadır Libya açıklarında üç ayrı grup halinde toplam 160 mülteciyi kurtaran İspanyol STK'si Proactiva Open Arms'ın gemisine de İtalyan kara sularına giriş yasağı getirmişti.

İtalya, daha önce de Akdeniz'de 43 mülteciyi kurtaran Sea-Watch 3 gemisine izin vermemiş, günlerce İtalya veya herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinden limana kabul izni bekleyen Kaptan Carola Rackete, herhangi bir yanıt alamayınca gemiyi İtalya’nın güneyindeki Lampedusa adası limanına yanaştırmıştı. Gemiyi izinsiz yanaştırdığı gerekçesiyle gözaltına alınan Kaptan Carola Rackete tepkiler sonrası serbest bırakılmıştı.

İtalya’nın aşırı sağ partiler Lig ve Beş Yıldız Hareketi'nin oluşturduğu koalisyon hükümeti geçtiğimiz günlerde mültecileri denizden kurtaran gemilere yönelik ikinci bir güvenlik paketini yasalaştırmıştı. Paketle STK'lere ait kurtarma gemileri de dahil olmak üzere İtalya kara sularına girmek isteyen gemilere kısıtlamalar getirilmişti. Güvenlik paketi, "izinsiz" giriş yapanlara bir milyon avroya varan para cezası ya da gemiye el koyma gibi yaptırımlar öngörüyor.

Akdeniz'in İtalya, Malta ve Libya arasında kalan bölgesi, son yıllarda Afrika'dan Avrupa'ya geçişte sık kullanılan göç rotalarından biri. Bölgede kurtarma faaliyetlerinde bulunan farklı ülkelerden STK'ler, kurtardıkları mültecileri "insan hakları ihlalleri" ve "güvenlik" gerekçesiyle Trablus'a götürmüyor. Coğrafi olarak bölgeye en yakın güvenli yer olan İtalya ve Malta'ya mültecileri taşımak isteyen STK'ler, iki ülkenin mültecileri almaması nedeniyle güçlüklerle karşılaşıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Selahattin Demirtaş salutes those demanding freedom for political prisoners

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Cengiz Güneş: Türkiye’de barış taraftarı siyasi irade oluşmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...