09 Ağustos 2019 23:32

Kölelik koşulları kaderimiz olamaz!

Batman'da çalışan bir tekstil işçisi Evrensel'e yazdı: "Batman’da 21. yüzyılda 19 yüzyıl koşullarında üretim yapan yaklaşık 200 işletme bulunuyor."

ARŞİV | Fotoğraf. DHA

Paylaş

Batman’dan bir tekstil işçisi

Batman’da sayıları 20 bini aşan tekstil işçileri 19. yüzyılı aratmayan koşullar altında çalışma ve yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Sigortasız çalıştırma, uzun çalışma süreleri, çocuk işçiliğin yoğun olması ve her türlü hak mücadelesi ile sendikaların yasa dışı ilan edilmesi bu çalışma koşullarının öne çıkan özellikleri…

Batman’da 21. yüzyılda 19 yüzyıl koşullarında üretim yapan yaklaşık 200 işletme bulunuyor. Tekstil işletmelerinin bölgeye taşınmasının en önemli sebebi elbette ucuz iş gücü olmasıdır. Öte yandan devletin bölgede patronlara özel teşvikler verdiği ve İŞKUR üzerinden stajyer adı altında ücretleri devlet tarafından ödenen işçilerin çalıştırıldığı da biliniyor. Devletin patronlara desteği ve işçilere dayatılan kölece çalışma koşulları nedeniyle Batman’da yeni işletmeler açılmaya da devam ediyor.

Bir işveren temsilcisinin fabrikada işçilere yaptığı konuşmadan bahsedelim. Bu fabrikada yaklaşık 500 işçi çalışıyor. İşveren temsilcisi şunları söylüyor: ”Beni iyi dinleyin, siz Batman da en iyi şartlarda çalışan işçilersiniz, bunun kıymetini bilin. Biz size servis veriyoruz, çay molası veriyoruz, tuvalet yapmışız, öğlen yemeği veriyoruz, 2 bin TL de para veriyoruz. Bunu Batman’da başka kim yapıyor? Ama bunun karşılığında bizim de şartlarımız olacak. Bundan sonra izin almak yasak. Çocuğun hasta olsa bile işe geleceksin, evde eşin var o bakacak. Annen, baban, kardeşin ölmeden cenaze izni yok. Doktora gitmek yasak, akşam aciller açık oraya gidersin. İzinsiz işe gelmeyenin 2 yevmiyesini keserim. Tuvalete izin almadan gitmeyeceksin. Eğer tuvalete molaların dışında giderseniz, tuvalet sayısını düşürürüm. 250 kişiye 2 tane yaparım...”

Ve devam ediyor: “Biz diğer firmalar gibi hesabınıza 2 bin TL yatırıp bankamatik kartınızı sizden alarak paranızı çekip, 600 TL’sini keserek size 1400 TL vermiyoruz.” Bu tehdit, fabrikaların büyük bir kısmı için bir gerçek bir uygulama.

Bu sözler Batman’da 2008’de üretime başlayan tekstil işletmelerinde aradan geçen 10 yıla rağmen kölece çalışma koşullarında bir değişiklik olmadığını yeterince özetliyor. Bu işletmelerde sendikanın adının geçmesi bile işten çıkarma nedeni oluyor. İşçi sınıfı tarihi bize kader olarak dayatılan bu koşulları değiştirmek için tek bir yol olduğunu öğretiyor; birleşerek örgütlenmek ve mücadele etmek.                                           

ÖNCEKİ HABER

Japonya'da hastanede bıçaklı saldırı: 4 yaralı

SONRAKİ HABER

Erzurum'da ücretlerini alamayan işçiler inşaatın çatısına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...