08 Ağustos 2019 17:08

Kızılca Yürür ve Hüseyin Çağlayan'ın yeni kitapları tanıtıldı

Dersim’de yazarlar Kızılca Yürür ve Hüseyin Çağlayan'ın son kitaplarının tanıtımı için etkinlik düzenlendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Dersim’de Yazar Kızılca Yürür ve Yazar Hüseyin Çağlayan'ın son kitaplarının tanıtımı için Zembul Kafe’de etkinlik düzenlendi. Yürür'ün Otonom yayınlarından çıkan 'Dersim Alevilerinde İyileştirme Geleneği' kitabı ile Çağlayan'ın Babek yayınlarından çıkan 'Sis ve Arayış' kitabının tanıtıldığı etkinlikte müzik dinletisi de yapıldı.

'BİR TARTIŞMAYI AÇMAK OLARAK ANLAYALIM'

Etkinlikte konuşan yazar Kızılca Yürür, “Toplumların gerçeklikleri farklı olabiliyor bu çalışmada da Dersimlilerin iyileştirme geleneklerini anlatmaya çalıştık. Bu kitabı bir tartışmayı açmak olarak anlayalım. Bu kitapta ‘Dersim Alevilerinde iyileştirme geleneği böyle oluyor’u tartışmaya açtım. Yanlışların olduğuna eminim ama bunları bilerek yapmadım. Okuyucular yanlışlara dair dönüş yaparlarsa düzeltmesini yaparım. Bu bilgileri hatırlamak çok önemli, biz iyileşmeden yaklaşmaya çalıştık” dedi. Kedekli Zeynel Dede, Yörür'ün kitabı için “Okuyup iyileştirme geleneğimizi öğrenmemiz gerekiyor. Atalarımız, hastalıklarını nasıl iyileştirmişle bunu bilmemiz gerekiyor. Bu açıdan önemli bir kitap” diye konuştu.

'COĞRAFYAMIZDA EDEBİYATA GEREKEN ÖNEM VERİLMİYOR'

Yazar Hüseyin Çağlayan, bu romanının ilk Türkçe roman olduğunu söyledi. Romanına dair “Bu coğrafya çok baskı görmüş çok acı çekmiş. Ben de romanımda bu acıları konu etmeye çalıştım. Bizim insanlarımız coğrafyamızı terk etmiş yurt dışına gitmiş orada da çok sorunlar yaşamıştır. Bu roman da o durumda konu edildi. Bu romanı yazarken başkasının kültürüne karşı olmayı değil güzel olana dair olanı yazmayı çalıştım” diye konuştu. “Ne yazık ki coğrafyamızda edebiyata, şiirde gereken önemi verilmiyor” diyen Çağlayan “Bunu değiştirebilirsek toplum olarak çok şey kazanabiliriz” dedi.

MÜZİSYENLERDEN DESTEK İÇİN DİNLETİ

Yazarların kitaplarını imzalamasının ardından yazarların tanıtım etkinliğine destek amaçlı müzisyenler Metin Kahraman, Erdoğan Emir, Zeynep Kılıç, Musa Baki, Sevda Çelik ve Ulaş Deli müzik dinletisi yaparken etkinlikte Kedekli Zeynel Dede de deyişler okudu.

Müzisyen Erdoğan Emir, "Toplum adına üretebilenlerle ortak sorumluluk edinmek, birlikte olmak doğru bir şekilde birlikte yan yana durmak oldukça önemli. Bu tür meselelere dair birlikte olmak önemli. Böyle birlikler başka meseleler için de değerli bir sınav. Bu kitaplar birer gerçek, hayatımıza dair gerçekler" diye konuştu. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul ve İzmir'de Kaz Dağları protestosu: AKP elini doğamızdan çek

SONRAKİ HABER

Merkez Bankası'nın genel müdürlerinin hepsi görevden alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...