08 Ağustos 2019 12:45

Karaburun Edebiyat Günleri'nde "Doğa ve Direniş Öyküleri" kitabı konuşuldu

Gazeteci Özer Akdemir, Karaburun Edebiyat Günleri'nde son kitabı "Doğa ve Direniş Öyküleri"ni anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bu yıl ilki düzenlenen Karaburun Edebiyat Günleri'nde Evrensel gazetesinin İzmir Temsilcisi Özer Akdemir, son kitabı "Doğa ve Direniş Öyküleri"ni anlattı.

Karaburun Nergis Kafe'de gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Akdemir, geçtiğimiz yıllarda apansız bir hastalık sonucu yaşamını yitiren Türkiye ekoloji hareketinin öncü kadınlarından, Karaburun Kent Konseyi Başkanı İpar Buğra'yı anarak konuşmasına başladı.

"AKP DOĞAYI SERMAYEYE YEM EDİYOR"

AKP hükümetinin sermayeye kaynak aktarımı için doğadan başka elinde bir kaynak kalmadığını ifade eden Akdemir, doğanın, tarihin, yaşamın bu talanına karşı ülkenin dört bir yanında ekoloji mücadeleleri verildiğini dile getirdi. En son Kaz Dağı'nda altın madeni işletilmek için kesilen yüz binlerce ağacın görüntüsünün vicdanı olan herkesi son derece rahatsız ettiğini ve on bini aşkın insanın maden alanına yürüdüğünü aktaran Akdemir, "Bu katliamların en çok rahatsız olması gereken Çanakkale milletvekili ve AKP'nin Grup Başkan Vekili Bülent Turan ise şirketi savunma, madene karşı çıkanları algı yaratmaya çalışmakla suçladı. 200-300 bin ağacın ve hektarlarca büyüklükte bir orman ekosisteminin yok edilmesine göz yumup, şirketin katliamını desteklemek nasıl bir vicdan, nasıl bir iman anlayabilmiş değilim" dedi.

TÜRKİYE YAZININDA BİR İLK

Geçtiğimiz mart ayında Yeni İnsan Yayınları tarafından çıkarılan "Doğa ve Direniş Öyküleri"nde, Anadolu'da birçoğu hali hazırda devam eden ekoloji mücadelelerinden doğa, yaşam ve insan öykülerini anlatmaya çalıştığını belirten Akdemir, "Kitap bu yönüyle Türkiye edebiyatında bir ilk olarak niteleniyor. Halen süren mücadelelerin içinden süzülen öyküleri, bir anlamda ekolojik mücadelelerle eş zamanlı öyküler olarak değerlendirmek mümkün. Tabii bu öyküler ve mücadeleler de bir süre sonra tarih olacak. Ama geriye bir mücadele tarihi ve bunun öyküleri kalacak" dedi.

ÖYKÜLER İNSAN ODAKLI DEĞİL

Öykülerde sadece insana odaklanmadığını; bir turnanın, balığın ya da rüzgarın, suyun gözü ile yaşananları anlamaya ve aktarmaya çaba gösterdiğini söyleyen Akdemir, insan merkezcilik ve türcülüğe karşı bir ekolojik yaşamın mümkün olduğunu söyledi. Akdemir, ekolojik mücadelelerde ve diğer alanlarda tıkanan hukuksal süreçlere karşı halkın Anayasal ödevini yerine getirerek sağlıklı çevrede yaşama hakkını korumasının son derece meşru olduğunu ifade etti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Açlık sınırı 1981 TL, yoksulluk sınırı 6 bin 854 TL

SONRAKİ HABER

Şırnak Valiliğinden 15 gün eylem yasağı kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...