07 Ağustos 2019 19:33

Hilton SA grevi işveren girişimleri ile sona erdirildi

Adana'da Hak-İş'e bağlı OLEYİS'in örgütlü olduğu Hilton SA'da başlayan grev işverenin girişimleri sonucu sendika genel merkezi tarafından sona erdirildi.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Hak-İş'e bağlı OLEYİS'in örgütlü olduğu Hilton SA'da başlayan grev işverenin girişimleri ile sendika genel merkezi tarafından bitirildi. Greve başlanması gereken tarihte başlanmadığını iddia eden işveren, işçilere yazı göndererek grevin sürdürülmesi halinde grevin yasa dışı olacağını iddia ederek grevin bitirilmesini istedi. İşverenin iddiasına göre 1 Temmuz'da greve çıkması gereken OLEYİS Genel Merkezi, grevin bitirilmesi kararı aldı. OLEYİS Çukurova Şube Başkanı Ali İhsan Artut, mahkeme sürecinde grevin yasa dışı olduğuna karar verilmesi durumunda aralarında 19 yıla kadar çalışanların bulunduğu işçilerin hak kaybına uğrayabileceği için genel merkezin grevi bitirme kararı aldığını ifade etti. 

"İŞVEREN KENDİSİNİN DE DAHİL OLDUĞU GREV SÜRECİNİN YASA DIŞI OLDUĞUNU İDDİA EDİYOR"

İşveren, Grev ve Toplu İş Sözleşmesi ile ilgili mevzuatın 2012'de yeniden düzenlenmesi ile grev oylamasından sonra greve çıkmak için verilen ikinci 60 günlük süre yazılmamış olmasını gerekçe göstererek grev kararından sonraki ilk 60 günlük süre aşıldığı gerekçesi ile grevin yasa dışı olduğunu iddia ederek işçilere ihtarname gönderdi. İşçileri geç greve çıkaran OLEYİS Sendikasının grev kararını kaldırması ile grev sona erdi. Buna göre sendikanın da yetkisi düştü. 

"YASANIN UYGULANMASINDA MUĞLAKLIK VAR" 

2822 sayılı Grev ve Toplu Sözleşme Kanunu'nda yasada grev oylamasının yapıldığı tarihten itibaren grevin yapılması için ikinci 60 günlük bir süreden bahsediyordu. 2012'de düzenlenen 3856 sayılı Grev ve Toplu Sözleşme Kanunu'nda "Uyuşmazlık tutanağı tutulduktan sonra 60 gün olan grevi uygulama süresi yer aldı. Ancak önceki yasada yer alan bir grev oylaması olması halinde ikinci bir 60 gün süre, 3856 sayılı kanuna yazılmadı. İşçilere gönüllü olarak hukuki destek veren Av. Mustafa Çinkılıç, yasa çıktıktan sonra bu konunun çok tartışıldığı belirterek 'İkinci bir 60 gün var mı yok mu? Yasa koyucu bunu unuttu mu? Yoksa niyeti mi böyle?' diye tartışmalar sürdü. Böyle bir muğlaklık vardı" dedi. Ancak ikinci 60 günün olduğundan yola çıkarak hareket eden sendikanın anlayışının işverende ve Bakanlıkta da olduğunu söyleyen Çinkılıç, bugüne kadar olan sürecin yasa dışı olacağının söylenemeyeceğini ifade etti.

Hak İş’e bağlı Otel Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası (OLEYİS) ile Adana Hilton SA oteli arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması ile grev kararı alan Hilton SA işçileri greve başlamıştı. 2014 öncesinde ve sonrasında işe girenlerin farklı ücretler aldığı, yüzde 70’e yakın işçinin asgari ücrete yakın bir ücretle çalıştırıldığı Hilton SA’da sendika aidatı da kesilince ücretler bin 900 TL'ye düştü. İşçiler bu ayrımın kaldırılmasını ve ücretlerinin arttırılmasını istiyordu.

ÖNCEKİ HABER

Within Temptation’dan Lübnanlı grup Mashrou’ Leila ile dayanışma

SONRAKİ HABER

Eskişehir'de termik santral projelerine karşı eylem: Ölüler altın takamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...