07 Ağustos 2019 15:51

Bakan Gül: Meclisin ilk gündem maddesi, Yargı Reformu Strateji Belgesi olacak

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Yargı Reformu paketinin Meclisin ilk gündem maddesi olarak ekim ayında gündeme alınacağını söyledi.

Fotoğraf: Muhammed Selim Korkutata/AA

Paylaş

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Ekim ayında Meclis açıldığında ilk olarak Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni gündeme getireceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Yargı Reformu Strateji Belgesi olarak açıkladığı ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün Meclis gündemine getirileceğini söylediği 1. Yargı Paketi, Ekim ayına bırakılmıştı.

11'inci Büyükelçiler Konferansı'nda konuşan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, önceliklerinin yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı olduğunu ileri süren Bakan Gül, "Kanun gerektiren, kararname gerektiren, uygulamaları masaya yatırdık. Kanun gerektiren konularla ilgili meclis Ekim ayında açıldığında ilk gündem maddesi Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin hayata geçmesi olacaktır. Bu konuda paketler halinde bir takım düzenlemeler elbette gündeme gelecektir, en büyük takipçisi olacağız" dedi.

ERDOĞAN'IN AÇIKLADIĞI PAKETTE NELER YER ALIYOR?

Erdoğan'ın mayıs ayında Yargı Reformu Stratejisi Programı'nda yaptığı konuşmada pakete dair şunları söylemişti:

“9 amaçtan ilki hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi.”

"Tutuklama tedbirinin ölçülü kullanılmasına yönelik yeni adımlar atıyoruz.Tutukluluk tedbirine ancak zorunlu hallerde başvurusuna yönelik değişiklikler yapacağız.” 

"Önümüzdeki dönemde adil yargılanma hakkının daha etkin şekilde korunmasını hedefliyoruz." 

"Bir internet sitesinin tamamına değil, engellenmesine karar verilen kısmına erişimin sınırlanmasına imkan verecek bir düzenleme yapılacak."

“İkinci amaç yargı bağımsızlığı tarafsızlığı ve şeffaflığının geliştirilmesi.”

"Reform belgemizin üçüncü amaç başlığı insan kaynaklarının nicelik ve niteliğinin artırılması" 

“Hukuk fakültelerinde eğitim süresi 5 yıla çıkacak, kontenjanlar sınırlandırılacak.”

"4. amaç başlığı performans ve verimliliğin artırılması."

"Bunun için yargıda performans ve ölçüm sistemi kuruyoruz."

"İstinaf mahkemelerini güçlendiriyoruz. 11 istinaf mahkemesi bulunuyor. Önümüzdeki dönemde 4 bölge adliye mahkemesi daha faaliyete geçecektir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın beyanlarının alınabilmesi ve dilekçe sunabilmesi sağlanacak."

"Mahkeme nöbet sistemini geliştirerek 24 saat esasıyla hizmet vermesini planlıyoruz. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız yabancı ülke tarafından verilen kararlarla ilgili önemli sorunlar yaşayabiliyor. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın da sıkıntılarını çözüyoruz."

"Beşinci amaç başlığı savunma hakkının etkin kullanımının sağlanmasıdır. Avukatların bilgi ve belge temin etmelerine ilişkin yasal yetkilerini genişletiyoruz."

“Avukatlara yeşil pasaport hakkı vereceğiz.”

"Altıncı başlık adalete erişimin kolaylaştırılması. Tanıklık uygulaması, maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasına doğrudan etki eden yöntemdir. Tanıklığı zorlaştıran uygulama ve yaklaşımların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışma yapılacak."

“7. amaç başlığı ceza adaleti sisteminin etkinliğinin artırılmasıdır.”

"Cumhuriyet Savcılarının yetkileri genişletilecektir. Soruşturmaların kalitesinin artırılması için hukuk fakültesi mezunlarının adli kollukta istihdamı sağlanacaktır. Emniyette görev yapacak hukukçuların çoğalması görevlerin gereği gibi yerine getirilmesini sağlayacaktır."

“Çocuklarla ilgili davalara öncelik verilecek. Bazı ağır suçlar hariç 15 yaşından küçük çocukların ilk fiilleri koruma mekanizması içinde değerlendirilecek"

"Sekizinci amaç başlığı hukuk ile idari yargılamanın sadeleştirilmesi ve etkinliğini artırılmasıdır."

"Sınavla noter yardımcılığına girilecek noterlik kariyer mesleği haline dönüştürülecek, noter sayısı artırılacaktır. Her asliye hukuk mahkemesinin yargı çevresinde bir noterlik kurulması zorunlu hale geliyor. Bazı çekişmesiz yargı işlerinin noterlikler aracılığıyla yapılması sağlanacak. Noterliklerin resmi çalışma saatleri dışında da hizmet sunma uygulamasını zaten Nisan ayı itibariyle başlatmıştık."

"Halihazırda zorunlu arabuluculuk iş uyuşmazlıklarında ve ticari uyuşmazlıklarda uygulanıyor. Tüketici uyuşmazlıkları gibi alanlarda da arabuluculuğa başvuran dava şartı haline getirilmesi planlanıyor. Kamunun taraf olduğu davalarda ihtiyari sulh yönteminin kapsamı genişletilecektir."

"Dokuzuncu amaç başlığı alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin oluşturulmasıdır." 

“Şiddet içermeyen uyuşmazlıklarda aile arabuluculuğu getirilecek.” (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

KOÜ Devlet Konservatuvarı taşınıyor, öğrenciler tepkili

SONRAKİ HABER

Şırnak Sanayi Sitesi’ndeki yakıt tankerinde patlama: 1 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa