07 Ağustos 2019 11:21

Kürt partilerden sınır dışı operasyonlara tepki ve diyalog çağrısı 

Diyarbakır’da açıklama yapan Kürt parti ve kurumları: Askeri operasyonlar, Kürt sorununa çözüm getirmiyor. barışçıl, demokratik zeminde diyalog ile çözmeye çağırıyoruz.

Fotoğraf: HDP

Paylaş

Diyarbakır’da açıklama yapan Kürt parti ve kurumları, Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesi’ne ve Suriye’nin kuzeyine yapılmak istenen operasyona tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, askeri operasyonların Kürt sorununa çözüm getirmediğini belirterek, sorunun çözümü için diyalog çağrısı yapıldı. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak Kürdistan Bölgesi’nde sürdürdüğü sınır ötesi operasyon ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve AKP hükümetinin Fırat’ın doğusuna yönelik açıklamalarına tepki gösteren HDP ve Kürt partileri Diyarbakır’da Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde ortak açıklama yaptı. 

Açıklamanın Kürtçesini TKDP’den Ozan Kardaş ile Türkçesini HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz okudu. Açıklamada, Türkiye ve İran’ın; Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Kuzey Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KSDÖY) egemenlik alanlarına yönelik askeri operasyonların hem genişlediği hem de derinleştiği belirtildi. 1980’lerden bu yana sürekli, “güvenlik nedeni ile” yapılan sınır ötesi operasyonların hatırladığı açıklamada, sınır ötesi operasyonların Kürt sorununu da ağırlaştırdığı ifade edilerek, “Kürt sorunu cumhuriyetin kuruluşundan bu yana güvenlik siyasetiyle çözülmedi, çözülmez de!” denildi. 

Türkiye ve İran’ın yaptığı askeri harekatların tek nedeni Kürtlerin devlet olma korkusu olduğu belirtilen açıklamada, “Oysa Kürtlerin de diğer milletler gibi talep ettiği bir siyasal statüye sahip olma hakkı vardır” ifadelerine yer verildi.  

“TÜRKİYE’NİN SINIR GÜVENLİĞİ SORUNU YOK”

“Türkiye’nin derdi “sınır güvenliği” ya da “güvenli bölge” değil. Derdi sınır güvenliği olsa “sınırda ortak devriye” önerisine “evet” derdi. Kaldı ki Türkiye’nin sınır güvenliği üyesi olduğu NATO’nun güvencesi altındadır yani öyle bir sorunu yoktur” denilen açıklamada, askeri operasyonların işgal hesapları olarak tanımlandı. Açıklamada, İran’ın da benzer bir şekilde hareket etmek istediği belirtildi. 

Türkiye ve İran’ın operasyonlarının kınandığı açıklamada, “Savaş ve işgallerin çözüm getirmediği, getirmeyeceğinden hareketle meseleleri Kürdistanlı muhataplarla barışçıl, demokratik zeminde diyalog ile çözmeye çağırıyoruz. Denenmiş ve çözümsüzlük getirmiş yol ve yöntemlerden vazgeçilmeli” denildi. Açıklamada, BM, NATO, Avrupa Konseyi, AB Komisyonu ve uluslararası kurumlara da operasyonlara karşı duyarlılık çağrısı yapıldı. 

Ayrıca Türkiye, İran ve bölge halklarını da savaşa ve operasyona karşı tutum almaya çağıran açıklamada, Kürt halkın da kazanımlarına sahip çıkma çağrısı yapıldı. 

Kürt basınına yönelik de açıklamada, bu hassas dönemde; dil ve üsluba dikkat etme çağrısı yapıldı. 

Açıklamaya katılan partiler ve kurumlar ise şöyle: Azadî Hareketi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Devrimci Demokratlar (DDKD), Halkların Demokratik Partisi (HDP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürt Demokratlar Platformu (KDP), Partîya Azadî, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (TKDP). (DiyarbakırEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

RTÜK’ün internet düzenlemesindeki belirsizlikler endişelendiriyor

SONRAKİ HABER

CHP'li Tekin'den tüm köprü ve otoyollardan ücretsiz geçiş teklifi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...