07 Ağustos 2019 10:11

Kelebekler Vadisi yapılaşmaya mı açılacak?

Mimarlar Odası Muğla Şubesi ve Fethiye Temsilciliği, 1. derece sit alanı statüsü düşürülen Kelebekler Vadisi’nin yapılaşmaya açılmak istendiği uyarısında bulundu.

Fotoğraf: William Neuheisel / Flickr

Paylaş

Kaz Dağları ve Salda Gölü'ne ilişkin tepkiler sürerken Kelebekler Vadisine ilişkin Mimarlar Odası Muğla Şubesi ve Fethiye Temsilciliğinden önemli uyarı geldi. Kelebekler Vadisi’nin 1. derece doğal sit alanı statüsünün düşürüldüğü ve bunun bölgenin yapılaşmaya açılacağı anlamı taşıdığı belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2016 yılında yayınladığı “Ekolojik Temelli Bilimsel Rapor” ile Muğla’daki 1. derece sit alanlarının statüleri 2. ve 3. dereceye düşürülmek istenmişti.

O dönem kamuoyunun tepkisiyle ertelenen proje Gökova Körfezi, Okluk Koyu ve Kelebekler Vadisi için yeniden gündeme geldi.

Birgün’de yer alan habere göre; konuya ilişkin basın açıklaması yapan Mimarlar Odası Muğla Şubesi ve Fethiye Temsilciliği, Kelebekler Vadisi’nde doğal yaşamın korunabilmesi için, sürdürülen mevcut turizm faaliyetlerinin de durdurulması gerekirken geçmişte çadırlı kamp alanları, bungalov ve günübirlik faaliyetlerin önünü açan ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ kararı verildiği hatırlatıldı.

“DOĞAL DENGEYE ZARAR VERECEK”

‘Nitelikli koruma’ tanımının bir aldatmaca olduğu vurgulanan açıklamada, “Biliyoruz ki bu sözlerin arkasına sığınarak, birçok doğal alan talan edilmekte, sözde ilerleme ve kalkınma hedefleri ile peşkeş çekilmektedir. Kelebekler Vadisi’nde sürdürülecek her çeşit ve ölçekteki turizm faaliyeti, insan konforunu önceleyeceği için oradaki doğal dengeye zarar verecek ve yok edecektir. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, mutlak koruma altına alınması için gerekli pek çok koşula sahip olan bu özel bölge nasıl korunur, insan eliyle yapılan tahribattan nasıl kurtarılır diye plan yapmak yerine, sit derecesini düşürerek ‘bungalov’ gibi tam olarak ne olduğu belli olmayan bir yapılaşma çeşidine izin vermektedir” ifadeleri kullanıldı.

Mimarlar Odası Muğla Şubesi ve Fethiye Temsilciliği, Kelebekler Vadisi’nin turizm faaliyetine açılmasına karşı olduklarını belirterek, konunun takipçisi olacağını duyurdu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cargill işçileri direnişlerini İstanbul’a taşıyacak: Biz bu yoldan dönmeyeceğiz

SONRAKİ HABER

Fındık işçilerini taşıyan kamyonet devrildi, kasada taşınan 4 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa