07 Ağustos 2019 07:35

Irkçılık karşıtı Yazar Toni Morrison hayatını kaybetti

Nobel ödüllü dünyaca ünlü Yazar Toni Morrison hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Angela Radulescu/Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

1993 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanarak, bu ödülün verildiği ilk siyah kadın olan Amerikalı Yazar Toni Morrison 88 yaşında hayatını kaybetti. Morrison, ırk ayrımcılığına karşı mücadele eden duruşuyla da tanınan bir yazardı.

ABD, Ohio doğumlu yazarın yayıncısı Alfred Knopf, dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yazarın hayatını kaybettiğini duyurdu.

Morrison, 2012 yılında ABD Eski Başkanı Barack Obama tarafından "Özgürlük Madalyası" ile onurlandırılmıştı. Irkçlığı edebiyat alanında su yüzüne çıkaran Morrison’un ölümü üzerine, Obama da yazarla beraber çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı ve şunları yazdı:

"Toni Morrison, ulusal bir hazine, iyi bir hikaye anlatıcısı ve yazdıkları gibi kişisel olarak da sürükleyici biriydi. Onunkisi, vicdanımıza ve ahlaki tahayyülümüze güzel ve anlamlı bir şekilde kafatan tutan bir yazındı. Kısa süreliğine bile olsa onunla aynı havayı solumuş olmak ne büyük bir hediye."

NOBEL ÖDÜLÜ ALAN ABD'Lİ İLK SİYAHİ KADIN YAZAR

Toni Morrison, tüm dünyada en çok okunan romanı The Bluest Eye‘da (En Mavi Göz), bir kız çocuğunun gözünden ayrımcılığın, ırka dayalı güzellik anlayışının ve kişinin kendisine duyduğu nefretin yarattığı bireysel ve toplumsal travmaya odaklanmıştı. Amerikan Kütüphane Derneği, 2014 yılında yasaklanmasını istedikleri kitap listesini açıkladığında bu listede The Bluest Eyes kitabı da yer alıyordu.

Morrison, 1993'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan ABD'li ilk siyahi kadın yazar olmuştu. Morrison, 1988'de Türkçe'ye "Sevilen" adıyla çevrilen ''Beloved'' adlı romanıyla Pulitzer Ödülü'nü kazanmıştı. Diğer unutulmaz ve etkili romanları arasında Jazz (1992) ve Paradise (1997) oldu.

Son romanını yayımlandıktan hemen sonra Morrison, edebiyat dalında Nobel Ödülü'ne layık görülen ilk siyahi kadın oldu. Nobel Ödülü’ne kadar 6 roman yazan Morrison, ölümüne kadar 5 roman daha yazdı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Salda Gölü'nün milli park olmasına hayır diyen hükümet millet bahçesinde ısrarcı

SONRAKİ HABER

Sezgin Tanrıkulu’dan internete erişim engeliyle ilgili Meclis araştırması talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...