07 Ağustos 2019 06:09

Bagok'taki yangın günler sonra söndürüldü

Bagok Dağı’nda günlerdir süren yangın tüm engellemelere rağmen yurttaşların müdahalesi sonucu söndürüldü.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Bagok Dağı’nda günlerdir süren yangın tüm engellemelere rağmen yurttaşların müdahalesi sonucu söndürüldü. Bölgede incelemelerde bulunan HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, yangında açık bir ihmalkarlığın olduğunu söyledi. Yangının çevredeki yurttaşların yardımıyla söndürüldüğünü belirten Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF) Başkanı Evgil Türker, askerlerin bölgedeki çatışmayı gerekçe göstererek geniş bir alana yayılan yangını söndürmek için bölgeye gelen yurttaşları engellediğini ileri sürdü.

Mezopotamya Ajansı'ndan (MA) Mehmet Şah Oruç'un haberine göre, Mardin'in Midyat ile Nusaybin ilçeleri arasında bulunan Bagok Dağı bölgesinde 2 Ağustos tarihinde yaşanan çatışmanın ardından meydana gelen yangın çevredeki yurttaşların ve Mardin Büyükşehir Belediyesine ait itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu günler sonra söndürüldü. Süryanilere ait Elbeğendi (Kafro), Üçköy (Arkah), Dibek (Badibe) ve Güzelsu (Hebab) köylerinde etkili olan yangın büyük bir maddi hasara neden oldu. Ormanlık alanda bulunan kuru otlar ve rüzgarın etkisiyle yerleşim alanlarına kadar yayılan yangından kaynaklı yurttaşlara ait tarım arazileri, üzüm bağları, bademlikler ve meyve ağaçları küle döndü.

İBADETHANELERDE MADDİ HASAR

Bölgenin dağlık olmasından dolayı söndürme araçlarının da yetersiz kaldığı yangından Süryanilerin ibadetlerini yerine getirdiği 12'si aktif olmak üzere 14 manastır etkilendi. İbadethaneler arasında bulunan açılışı 2013 yılında yapılan Mor Yakup Manastırı'nın duvarları yangından zarar görürken, bahçesindeki çok sayıda ağaç da küle döndü.

Yine can kaybının yaşanmaması için yurttaşların evlerinden tahliye edildiği ve 4 gün süren çalışmalar sonucu söndürülebilen yangın, ormanlık alanda yaşayan tüm canlıları da etkiledi.

YANGIN BAŞKA ALANA SIÇRADI

Öte yandan söz konusu alandaki yangın kontrol altına alınmasının ardından bölgeye yakın bir noktada bulunan Midyat ve Şırnak'ın İdil yolu üzerindeki dağlık alanda yangın başladı. Herhangi bir müdahalenin olmadığı yangının ise sürdüğü öğrenildi.  

Yangının çıktığı bölgeye giderek, yurttaşlar ile görüşen ve alanda inceleme yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Tuma Çelik, SÜDEF Başkanı Evgil Türker ve Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) üyesi David Vergili, özellikle Süryani köylerinde çıkan yangınlara ilişkin MA'ya değerlendirmelerde bulundu.

SÜDEF BAŞKANI TÜRKER: ASKERLER SÖNDÜRMEYİ ENGELLEDİ

SÜDEF Başkanı Evgil Türker, 2 Ağustos'ta Mor Yakup Manastırı'nın bulunduğu bölgeye yakın bir yerde çıkan çatışmanın ardından yangının meydana gelen yangının kısa bir süre içerisinde manastıra yetiştiğini aktardı. Yangının çevredeki yurttaşların yardımıyla söndürüldüğünü hatırlatan Türker, bölgenin ciğerleri olan binlerce hektarlık ormanlık alanın küle döndüğünü belirtti. Askerlerin bölgedeki çatışmayı gerekçe göstererek geniş bir alana yayılan yangını söndürmek için bölgeye gelen yurttaşları engellediğini aktaran Türker, yaşanan mağduriyetin giderilmesi çağrısında bulundu. 

VERGİLİ: MÜDAHALE OLSAYDI HASAR BÜYÜK OLMAYACAKTI

Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) üyesi David Vergili ise, neredeyse her yıl bölgede yangınların çıktığına işaret ederek, "Bu yılki yangınları bir farkı var. Hem Kuzey Suriye'de hem de bu bölgede çok sayıda yangın oldu. Yangınlar ile birlikte bölge insanlarının çok mağdur oldu" dedi. Yurttaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için hem Türkiye'de hem Avrupa'da çalışmalar yürüteceklerini belirten Vergili, Avrupa'da ile Türkiye'de çıkan yangınları kıyaslayarak, "Bu yerler arasında fark çok büyük. Avrupa'daki yangınlara tüm imkanlarla müdahale ediyor. Ormanlar insanların ciğerleridir. Ama burada maalesef devletin desteği çok az. Bazı yerlerde itfaiye ekipleri müdahale etti ama yangını söndüremedi. Buradaki yangınlar, köylülerin el birliği sonucu söndürüldü. Burası dağlık alan olduğu için insanlar da fazla etkili olmadı. Ama helikopterler devreye girmiş olmuş olsaydı hasar bu kadar büyük olmayacaktı" değerlendirmesinde bulundu.

Vergili, bir daha yangınların çıkmaması için tedbir alınması çağrısında bulundu. 

HDP'Lİ ÇELİK: BU YILKİ EMEK YOK OLDU

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik de yangının yaşandığı bölgenin arazi koşullarına değinerek, "Bu bölgede yangın çıkma olasılığı var. Onun için yetkililerin öncesinden burada önlem alması gerekirdi. Eğer burada tedbirler alınmıyorsa burada ihmalkarlık vardır" diye konuştu. Yangından kaynaklı yaşanan zarara dikkat çeken Çelik, "Yurttaşların bu yılki emeği yok oldu. Her taraf simsiyaha büründü. Yurttaşların zararlarının da tanzim edilmesi gerekir. İnsanların mağdur olmaması için çalışma yürüteceğiz" dedi.

"AÇIK BİR İHMAL SÖZ KONUSU"

Bölgede dağ keçileri, domuz ve sırtlan gibi yaban hayvanlarının yaşadığını ifade eden Çelik, şöyle devam etti: "Herhangi bir hayvanın yaşamayacağı alanlar haline gelmiş burası. Önceki senelerde küçük alanlarda çıkan yangınlar yurttaşların müdahalesi sonucu söndürüldü. Bu yıl kısa bir süre içerisinde arka arkaya iki yangın çıktı. Bu yangınlar çok büyük alanı kapsadı. Bu da insanın aklına başka şeyler getiriyor. Helikopterler müdahale etmeliydi. Açık bir ihmal söz konusudur." (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

Kabil'de bombalı saldırı: 95 yaralı

SONRAKİ HABER

Estukyan: Aram Tigran Ermeniler ve Kürtler arasında kültürel ortaklık oluşturdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...