06 Ağustos 2019 18:20

TTB: Sağlık çalışanları derhal serbest bırakılsın!

Cizre’de gözaltına alınarak tutuklanan sağlık emekçileri için TTB’den açıklama geldi.

TTB logosu

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2 Ağustos’ta gözaltına alınan 1’i hekim 3’ü hemşire 4 sağlık çalışanı hakkında dün verilen tutuklama kararına tepki gösterdi. Sağlık çalışanları hakkındaki tutuklama kararının sokağa çıkma yasağı döneminde verilen sağlık hizmetinden kaynaklandığına dikkat çekilen açıklamada "Mesleki sorumluluklarını yerine getirdikleri için tutuklanan sağlık çalışanları derhal serbest bırakılsın" denildi.

Açıklamada tutuklama gerekçesi şöyle özetlendi:
"Avukat görüşmelerinden ve mahkemedeki sorgulamalardan edinilen bilgilere göre tutuklanma gerekçeleri sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü 2016 yılında sağlık hizmetine erişimin engellendiği ve neredeyse imkansız olduğu koşullarda, yaralı olarak başvuran ‘10 yaşlarındaki bir çocuğa’ sağlık hizmeti sunma iddiasıdır."

"Bizler yaşamdan yana olan mesleğin mensupları olarak yaşam hakkının en kutsal hak olduğuna inanıyoruz" ifadelerine yer verilen açıklamada, sağlık emekçilerinin savaş veya çatışma alanlarında dahi ihtiyaç duyan herkese, her yerde gerekli sağlık hizmetini sunma sorumluluğu bulunduğu hatırlatıldı. Açıklamada, bu konudaki Cenevre sözleşmeleri ve ek protokollerine de atıfta bulunuldu.

Tutuklanan sağlıkçıların evrensel etik değerlerine sahip çıkarak; mesleki yükümlülüklerini yerine getirdiklerine dikkat çeken TTB, "Kriminalize edilen, ‘Suç’ üretilmeye çalışılan ve tutuklamaya gerekçe yapılan sağlıkçıların asli olan görevleridir. Kaldı ki yakın tarihimizde ‘’Gezi sürecinde’’ ve ‘’Cizre olayları’’ sırasında benzer gerekçelerle sağlıkçılar yargılanmış ancak sağlık çalışanlarının hiçbir koşulda tedavi ve iyileştirme görev ve eylemlerinden dolayı cezalandırılamayacağı yargı kararlarıyla da güvence altına alınmıştır. Bir kez daha yineliyoruz; Mesleki sorumluluklarımızı ve mesleki görevlerimizi etik ilkelerimiz doğrultusunda her yerde, her koşulda ve ihtiyaç duyan herkese karşı, bağımsız bir şekilde yerine getirmeye devam edeceğiz. Evrensel insan hakları hukuku açısından suç niteliğinde olan bu keyfi ve hukuksuz tutuklanma kararları gözden geçirilmeli ve sağlık çalışanları bir an önce serbest bırakılmalıdır” çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

DTCF Tiyatro Bölümü akademisyenleri: İhraç edilenlerin iadesini bekliyoruz

SONRAKİ HABER

AKP'nin fahri kurucularından Rüstem Zeydan partisinden istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...