06 Ağustos 2019 16:16

HDP'li Nuran İmir, 4 sağlık emekçisinin tutuklanmasını Meclis gündemine taşıdı

HDP'li Nuran İmir, 4 sağlık emekçisinin Cizre’de sokağa çıkma yasağı döneminde 10 yaşındaki bir çocuğu tedavi ettikleri için tutuklanmasını Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cizre’de bir doktor ve 3 hemşirenin 2015 yılındaki sokağa çıkma yasağı döneminde yaralı bir çocuğu tedavi ettikleri için “terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanması HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir tarafından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması için verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşındı.

Doktorların evrensel etik değerler ve Hipokrat yemini çerçevesinde din, millet, ırk, siyasi eğilim ya da toplumsal sınıf ayrımlarını gözetmeksizin, hastalar arasında ayrımcılık yapmamakla yükümlü olduğunu hatırlatan İmir, Türkiye'de bazı sağlık emekçilerinin hastalar arasında ayrımcılık yapmadıklarından dolayı "örgüt üyesi" sayılarak hukuksuz bir şekilde tutuklanabildiklerini ifade etti.

2 Ağustos’ta gözaltına alınan Doktor Nesim Sayın, hemşireler Şahin Ebem, Abdullah Kahraman, Ahmet Tuğa ve sivil vatandaş Mehmet Turay'ın 5 Ağustos'ta çıkarıldıkları mahkemece tutuklandığını hatırlatan İmir, sağlık çalışanların tutuklanma gerekçelerinin ise 2015 yılında Cizre’de uygulanan sokağa çıkma yasakları sırasında 10 yaşında yaralı bir çocuğu tedavi etmek olduğunu belirtti.

İmir ‘’Üzerinden dört yıl geçmesine rağmen halen sokağa çıkma yasakları sırasında yaşananlara dair hiçbir hukuki geçerliliği olmayan deliller ortaya çıkarılarak insanlar suçlu ilan edilmekte ve tutuklanmaktadırlar. Şırnak ve ilçelerinde periyodik bir hale dönüştürülen gözaltı ve tutuklamaların hukuki hiçbir dayanağı yoktur’’ dedi. 

Şırnak ve ilçelerinde yaşanan sağlık sorunlarını ve sağlık personeli eksikliğini defalarca TBMM’de dile getirdiklerini belirten İmir, ‘’Buna rağmen şimdiye kadar bu sorunlara ilişkin herhangi bir çözüm bulunmazken, bugün var olan sağlık personelleri de somut bir geçerliliği olmayan hayali delillerle hukuksuz bir şekilde tutuklanmaktadır’’ dedi. İmir'in Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün cevaplaması istemiyle yönelttiği soruları şöyle oldu:

  • Şırnak ve ilçelerinde periyodik bir hale dönüştürülen gözaltı ve tutuklamaların hukuki gerekçesi nedir?
  • Tutuklanan sağlık personellerine daha önce kendi kurumları tarafından idari bir soruşturma açılmış mıdır? Bir devlet memurunun kendi kurumu tarafından idari soruşturma geçirmeden mahkeme tarafından direk tutuklanması hukuka aykırı değil midir?
  • Doktorlar ve sağlık çalışanları hastalar arasında din, millet, ırk, siyasi eğilim ya da toplumsal sınıf ayrımlarını gözetmeksizin tedavi uygulamakla yükümlü iken, 10 yaşındaki bir çocuğun tedavi edilmesi nasıl bir suç teşkil etmektedir?
  • Şırnak ve ilçelerinde sağlık personeli sayısının eksikliği aşikarken mevcut sağlık personelinin de tutuklanmasının hukuki dayanağı nedir?
  • Son zamanlarda Şırnak ve ilçelerine atanan hakim ve savcıların kentte bulunan idari amirler ve güvenlik güçlerinin yönlendirmesi ile karar verdikleri iddiaları doğru mudur? Şırnak ve ilçelerindeki hakim ve savcıların verdikleri kararlar sağlıklı bir şekilde denetlenmekte midir? (Şırnak/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Cumhuriyet Muhabiri Seyhan Avşar’ın üç yıl hapsi isteniyor

SONRAKİ HABER

Şile'de denizde kaybolan 17 yaşındaki gencin cesedi Riva'da bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...