06 Ağustos 2019 15:12

Aysel Borak: Bana Kürtçe müziği sevdiren dengbêjlik geleneğidir

“Kürt müziği için çalışanlar yüzyıllardır unutulmuyorlar. Yüzyıllar geçse de Şakîro, Mîhemed Arîf Cızîrî ve Eyşe Şan dinlenecek.”

Fotoğraf: MA

Paylaş

Van’da bulunan Serhat Kültür Merkezi (SKM) bağlı çocuk korosunda yer alarak müzikle tanışan Aysel Borak, çocukluğundan bu yana müziğin içerisinde yer aldı. Şu an İstanbul Üniversitesi Konservatuar Bölümü son sınıf öğrencisi olan Borak, kısa bir süre önce ilk singleını yayımladı. “Serşoya Zava” adıyla çekilen klipte eski bir Kürt geleneği olan düğün öncesi damadın hazırlığı konu edilmiş. Daha önce sürekli erkekler tarafından söylenen stran ilk kez bir kadın tarafından seslendiriliyor. Irak Federal Kürdistan Bölgesinin Amediye ilçesinde çekilen klibin yönetmenliğini ise Hisên Hesen yaptı. Mezopotamya Ajansına konuşan Borak, Kürt müziği ve stranların erkek hegemonyası altından çıkması için özellikle bu parçayı seçtiğini söyledi. 

“TARİHİMİZ DENGBÊJLİKTE SAKLI”

Amacının Kürt müziğini ve dengbêjlik kültürünü tanıtmak olduğunu dile getiren Borak, “Kürt müziğinde çok önemli öğretmenler vardı. Benim müziğe olan bu sevgim onlar sayesinde başladı. Ben dengbêjlerin yanında, Şakiro’nun sesiyle büyüdüm. Evimizde sadece dengbêj söylenir ve dinlenirdi. Bana Kürtçe müziği sevdiren dengbêjlik geleneğidir. Fakat özellikle popüler kültürle birlikte Kürt müziğinde bir tıkanıklık söz konusu. İnsanlar kendilerini sanat alanında yeterli birikim düzeyine getiremeden başlıyor. Bizim temel ihtiyaçlarımızdan biri kendini gerçekten bu alanda ilerletecek ve toplumun sözcülüğünü yapacak sanatçılara ihtiyacımız var. Kürt gençlerinin, Kürt müziği ve edebiyatına önem vermesi gerekiyor. Çünkü tarihimiz bu dengbêjlikte saklı.” dedi.  

“HAYATIN HER ALANINDA OLMALIYIZ”

Kürt müziğini yaymak için hayatın her alanında olunması gerektiğine dikkat çeken Borak, “Bir çocuk annesiyle nasıl mutluysa, Kürt müziği de kendi özünde ve kökünde mutludur. ‘Kürt müziği ve sanatını inşa etmemize ne yazık ki devlet izin vermiyor’ diyerek kendimize bir gerekçe sunmamalıyız. Şu an baktığımızda hiçbir alanda konserlerimiz yok. Devlet ve sistem sanatçıları salonlara mecbur bırakıyor. Biz buna karşı çıkıp salonlarda değil mahallelerde, sokaklarda hayatın her alanında olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. 

“SANAT SİZİ GÜÇLÜ TUTAR”

Devletin Kürt sanatına karşı tutumunu eleştiren Borak, sanat ve sanatçının halkın geleceği olduğunu hatırlattı. Borak, sözlerini söyle tamamladı: “Devlet Kürt müziğinin, sanatımızın halka ulaşmasını ve özgür olmasını istemiyor. Fakat biz buna baş eğmeyip mücadele etmemiz gerekiyor. Çünkü Kürt müziği ve Kürt tarihi için çalışanlar yüzyıllardır unutulmuyorlar. Yüzyıllar geçse de Şakîro, Mîhemed Arîf Cızîrî, Eyşe Şan dinlenecek ve sevilecek. Sanat için bir şeyler yapmak istiyorsanız zaten sanat sizi bırakmaz ve güçlü tutar. Bu doğrultuda ilerlemek ve sanatımı sürdürmek istiyorum.” (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Twitter'da #freeDemirtas etiketiyle Selahattin Demirtaş'a özgürlük çağrısı

SONRAKİ HABER

AKP’den Kaz Dağları açıklaması: Kesilen ağaçların yerine başka yere ağaç dikildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...