06 Ağustos 2019 14:58

Ordu'da maden sondajlarının sularını kirletmesine tepki: Çalışmalar durdurulsun

Ordu'da Şenyurt Mahallesi halkı içme sularını kirleten maden sondajlarının bitmesini istiyor. 

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ordu'da içme suyuna maden sondajından alimünyum ve demir karışan Şenyurt Mahallesi halkı OSKİ tarafından tankerle taşınan suyun da içilebilir analizi olmamasına tepki gösterdi. Mahalleli içme sularını kirleten maden sondajlarının bitmesini istiyor. 

Şenyurt Mahallesi Tepe Sokakta köy içme suyuna maden sondaj çalışmaları nedeniyle alüminyum ve demir karışmasından sonra Ordu Halk Sağlığı tarafından içme suyuna "İçilemez" raporu verilmiş, madenin sondaj çalışmaları Ünye Kaymakamlığı tarafından durdurulmuştu. Mahalle halkı kendilerine su taşıyan OSKİ tankeri şoförüne suyun içilebilir olup olmadığına dair rapor istediklerini fakat böyle bir rapor olmadığına dair cevap aldıklarını belirterek temiz su içmek istediklerini ve bölgedeki sondaj çalışmalarının durdurulmasını istediklerini dile getirdi.

Ardından Ordu Su ve Kanalizasyon İdaresi (OSKİ) köy halkına su deposu temin etmiş ve içme suyu sağlamaya başlamıştı. Tepe Sokak'ta yaşayan Çağdaş Çelebi, OSKİ ‘nin sokaktaki 10 hanenin kullanması için 2 adet 5 tonluk depo koyduğunu belirterek “4 Ağustos 2019 Pazar günü depolar doldurulmaya gelindiğinde tanker şoföründen suların içilebilir olup olmadığına dair analiz raporlarını istediğimizde, şoför böyle bir rapor olmadığını, suyu Ünye İtfaiyesinden temin ettiğini belirtti. Tankerin hijyenik olup olmadığıyla ilgili hijyen raporu istediğimizde, şoför yine elinde böyle bir rapor olmadığını belirtti” dedi.

"SONDAJ ÇALIŞMALARI DURDURULSUN"

Depoların içme suyu depolanmasına uygun olup olmadığını bilmediklerini ifade eden Çelebi şunları söyledi: “Bir depo gölge bir alana yerleştirilmişken, diğer depo direkt güneş ışınlarına maruz kalacak şekilde yerleştirilmiş durumda. Suyu tankerden depolara aktarmak için kullanılan hortumların halini ise fotoğraflardan görebilirsiniz. Bu koşullarda Tepe Sokak sakinleri olarak OSKİ'nin getirdiği suyun ‘içme suyu’ standartlarına uygun olup olmadığı konusunda şüphelerimiz var. OSKİ'nin suyunu içmiyoruz. Sokağımızda 3 tane kanser hastamız var. Temiz su içmek ve kullanmak en doğal vatandaşlık hakkımız. Sokağımızdaki bir kaynak suyumuzun kirlendiği Ordu Halk Sağlığı tarafından tespit edildi ancak diğer 2 kaynak suyumuzla ilgili henüz bir analiz yapılmadı. 3 haftadır söz konusu analizlerin yapılmasını bekliyoruz. MTA Mühendisleri ormanımızda mevcut açılan yol üzerinde 2 sondaj çalışması yapılacağını ve ardından sondaj işlemlerinin sonlandırılacağını aktarıyorlar. Bu sondajlar da suyumuzu kirletmeye devam edecek. Kaynak sularımızı besleyen orman alanlarımızda sondajların durdurulmasını istiyor, yetkilileri göreve davet ediyoruz." (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hindistan'ın Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırma kararı gerilimi artırdı

SONRAKİ HABER

Twitter'da #freeDemirtas etiketiyle Selahattin Demirtaş'a özgürlük çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...