18 Ekim 2012 10:26

Rusya: Ankara, uçakta yasadışı bir şey olmadığını kabul etti

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, Ankara’nın Suriye Havayolları’na ait uçaktaki kargonun yasallığıyla ilgili şüphesi olmadığını, sevkiyatla ilgili bilgilendirmenin eksikliğinden şikayetçi olduğunu söyledi.Lukaşeviç, “Türk tarafının el koyduğu kargonun prensipte yasal old

Rusya: Ankara, uçakta yasadışı bir şey olmadığını kabul etti
Paylaş

Lukaşeviç, “Türk tarafının el koyduğu kargonun prensipte yasal olduğu konusunda şüphesi yok. Maalesef, onlar taşımanın prosedüründen şikayetçi” dedi.

‘YASAL OLMAYAN BİR ŞEY YOK’

Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin ise, NATO Parlamenterler Asamblesi üyeleri ile yaptığı görüşmede, her zaman silah ihracatında uluslararası hukuka uyduklarını, BM Güvenlik Konseyi’nde alınan kararları yerine getirdiklerini söyledi.

Türkiye’nin Suriye Havayollarına ait uçağı Ankara’ya indirmesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Rogozin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un açıklamalarını hatırlattı. Lavrov, Lüksemburg’da yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin Chicago Sözleşmesi çerçevesinde uçağı indirmeye hakkı olduğunu, kargo ve diğer gelişmelerle ilgili de bilgi beklediklerini ifade etmişti.

“Biz uluslararası sözleşmelere göre yasaklanan herhangi bir mühimmat ya da askeri malzemeyi Suriye’ye ihraç etmiyoruz. Gönderdiğimiz malzemeler de eski kontratlarla ilgili.” ifadelerini kullanan Rogozin, “Tüm gönderdiklerimiz füze savunma sistemleri. Füze savunma sistemlerinin iç savaşta, sivil halka yönelik kullanılması düşünülemez. Bir tek fütürist bile böyle bir senaryo üretemez…” dedi.

Yasal kargonun yasal bir şekilde Suriye uçağı ile Türkiye’ye gönderildiğini kaydeden Rogozin, “Biz her zaman uluslararası yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz. Suriye’ye silah gönderenlere yoğunlaşmak lazım. Orada yasal hükümet organlarına karşı kullanılmak üzere yasal olmayan şekilde gönderilen silahlar var. Yangına benzinle gitmek sanırım iyi bir seçim değil” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ölüm bizi birbirimizden koparır

SONRAKİ HABER

MÜ’de ders kayıt krizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...