06 Ağustos 2019 12:44
Son Güncellenme Tarihi: 08 Ağustos 2019 14:06

Umur Bugay son yolculuğuna uğurlandı

79 yaşında hayatını kaybeden Umur Bugay bugün son yolculuğuna uğurlandı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Senarist, oyuncu, yönetmen ve yazar Umur Bugay, son yolculuğuna uğurlandı. Bugay'ın cenazesi, ikindi vakti Şakirin Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığına götürüldü.

7 Ağustos'tan Kınalıada'da fenalaşan ve 79 yaşında hayatını kaybeden Umur Bugay, bugün Karacaahmet Mezarlığına defnedildi.

Birçok başarılı işe imza atan Bugay, 1975 yılında çekilen Hababam Sınıfı filminin senaryosunu da kaleme almıştı. Bugay, bir döneme damga vuran "Bizimkiler" adlı televizyon dizisinin de yazarlığını yapmıştı.

TYS: DEĞERLİ BİR KALEMİ YİTİRDİK

Bugay’ın yaşamını yitirmesinin ardından Türkiye Yazarlar Sendikası yazılı bir açıklama yaptı. Bugay’ın halkın hafızasına kazınan eserleriyle hatırlanacağı belirtilen açıklamada “Senarist, oyuncu ve yönetmen dostumuz Umur Bugay’ı yitirmenin üzüntüsü içindeyiz. Uzun yıllar boyunca yazdığı senaryolar ve kitaplarla yaşadığı toplumu ve insanı mizah diliyle anlatmayı başarmış çok değerli bir kalemi yitirdik. Kendisini halkımızın hafızasına kazınmış eserleriyle daima hatırlayacağız.” ifadeleri yer aldı.

UMUR BUGAY KİMDİR?

Umur Bugay, 1941 yılında Ankara'da doğdu. 1959 yılında Haydarpaşa Lisesinden mezun olan Bugay 1964 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünü bitirdi.

1962 yılında sanat hayatına Arena Tiyatrosu'nda başladı. 1972 yılına kadar Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu, Halk Oyuncuları, Dostlar Tiyatrosu'nda, oyuncu, yönetmen, dramaturg olarak görev yaptı.

1972 yılında tiyatro oyun yazarlığına başladı. Yazdığı oyunların çoğu Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda sahneye kondu. "Haneler", "Reklâmlar", "Taşıtlar" bunlara örnektir. 1975 yılından sonra, mizah ağırlıklı öyküleri çeşitli gazete ve dergilerde yayınlandı.

1974 yılında Atıf Yılmaz ile yazdığı bir çingenenin yaşamını konu alan "Cemil" adlı senaryosunu Yılmaz Güney film yaptı. 1988 yılında yazmaya başladığı "Bizimkiler" adlı televizyon dizisinin TRT'de gösterilmesiyle üne kavuştu. 1974 yılından sonra, yine Atıf Yılmaz'ın yönettiği, "Hasip ile Nasip", "Deli Yusuf", "İşte Hayat", adlı filmlerin senaryolarını yazdı. Ertem Eğilmez'in, Rıfat Ilgaz'ın, "Hababam Sınıfı" adlı kitabından sinemaya uyarladığı filmlerin senaryosunun ilki de onundur.

1977 yılından günümüze, Zeki Ökten ile yönetmen, senarist işbirliği içinde olan Umur Bugay, "Kapıcılar Kralı", "Çöpçüler Kralı", "Pisi Pisi", "Yoksul", "Davacı" ve "Düttürü Dünya" adlı senaryoları yazdı. Aynı yıllarda, Memduh Ün'ün yönettiği, "Postacı", Zeki Alasya'nın yönettiği, "Aslan Bacanak" adlı filmlerin senaryolarını da yazdı. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

'Gölcük depreminin üzerinden 20 yıl geçti; hazır mıyız?'

SONRAKİ HABER

Porsuk Barajı'ndaki su miktarı düştü: İçme suyu sıkıntısı yaşanabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...