06 Ağustos 2019 11:12
Son Güncellenme Tarihi: 07 Ağustos 2019 11:15

Jandarma Genel Komutanlığı istedi, 136 adres için erişim engeli kararı verildi

Jandarma Genel Komutanlığının isteği üzerine, aralarında “bianet”, “ETHA” ve “geziyi savunuyoruz”un da bulunduğu 136 internet sitesi ve sosyal medya hesabı için erişim engeli kararı verildi.

Fotoğraf: Pexels

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği, aralarında “bianet”, “ETHA” ve “geziyi savunuyoruz” gibi adreslerin de bulunduğu 15 haber sitesi dahil 136 adres için erişim engeli kararı verdi. Kararı Evrensel’e değerlendiren bianet Proje Danışmanı Nadire Mater, “Bu, karşı çıkılması, mücadele edilmesi ve tabii ki boyun eğilmemesi gereken bir karar ama şaşırtıcı değil, işimize devam edeceğiz” dedi.

Kararı son derece keyfi ve tehlikeli bir karar olarak niteleyen Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise, “BTK’yi, 16 Temmuz’da alınan kararı uygulamamaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

136 INTERNET ADRESİNE ERİŞİM ENGELİ

Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği, Jandarma Genel Komutanlığı’nın 16 Temmuz tarihli yazısı ile aynı gün 136 adrese erişimin engellenmesine karar verdi. Erişimin engellenmesi kararı verilen URL adresleri arasında Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Pinterest kullanıcı adreslerinin yanı sıra haber siteleri de yer alıyor.

Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliğinin erişim engeli kararı verdiği internet siteleri şöyle: 

bianet.org, www.etha10.com, halkinsesitv21.blogspot.com, ozgurgelecek17.net, osp.org.tr, geziyisavunuyoruz.org, www.gazetefersude.com, yenidemokratgenclik1.com, umutgazetesi14.org, kizilbayrak43.net, kizilbayrak44.net, marksistteori.org, direnisteyiz26.org, mucadelebirligi6.net, antayasokak.e-monsite.com.

Mahkeme kararında erişim engeli getirilmesi istenen adresler arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Oya Ersoy'un Twitter hesabı da bulunuyor.  

NADİRE MATER: ŞAŞIRTICI DEĞİL, İŞİMİZE DEVAM EDECEĞİZ

Erişim engeli kararının uygulanması halinde, Kasım 2000'den bu yana yayın yapan bianet’teki en az 200 bin habere erişim engellenmiş olacak. Kararı Evrensel’e değerlendiren bianet Proje Danışmanı Nadire Mater, ellerine herhangi bir karar ulaşmadığının altını çizdi. Mater, “Avukatımız mahkeme kaleminden bilgi almak istedi çünkü daha durumu tam anlamadık. Hem bize bildirilmediği için hem de yayına devam etmekte olduğumuz için, mahkeme kaleminden bu kararın doğru olduğunu, bir yanlışlık olmadığını öğrenmiş olduk” dedi. 

Türkiye’de son yıllarda çok sayıda internet sitesinin kapatıldığına ve bunların sayısının dahi bilinmediğine dikkat çeken Mater, “Bu, karşı çıkılması, mücadele edilmesi ve tabii ki boyun eğilmemesi gereken bir karar ama şaşırtıcı değil. İlk kez bianet’in başına gelmiyor, daha önce kapatılan, karartılan siteler yayınlarına devam ediyorlar. Bir de bianet sadece bir haber sitesi değil, habercilik alanında yaptığımız çalışmalar da var. Yani biz dayanışma içerisinde işimize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Kararı bianet’e değerlendiren bianet’in avukatı Meriç Eyüboğlu ise “Daha önce farklı hakimlik kararları ile bianet'te yayımlanan haberlere yönelik erişimin engellenmesi kararları verilmişti. Bu kararların tamamına itiraz ettik, sonrasında Anayasa Mahkemesine taşıdık. İki başvurumuzda da Anayasa Mahkemesi, verilen sansür kararlarının basın özgürlüğünü ihlal ettiği sonucuna vardı. Diğer başvurularımız halen mahkemenin önünde” dedi. 

Eyüboğlu, “Binlerce haberin yer aldığı bir haber portalı, Jandarma Genel Komutanlığının başvurusu üzerine başkaca hiçbir araştırmaya gerek kalmadan kapatılıyor. Bu kararı verenler gerekçe dahi belirtmiyor. Bu durum en hafif ifadesiyle hukuk skandalı... Keza bu karar ifade özgürlüğüne, basın özgürlüğüne yönelik büyük bir saldırı, büyük bir müdahale... Hukuk garabeti” dedi.

EROL ÖNDEROĞLU: SON DERECE KEYFİ VE TEHLİKELİ

Karara ilişkin sosyal medyadan paylaşımda bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, “Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin, 'Milli güvenlik' iddiasıyla @bianet_org haber sitesinin erişime kapatılmasına dair aldığı karar, özgür haberciliği hedef alan son derece keyfi ve tehlikelidir. BTK’dan 16 Temmuz’da alınan kararı uygulamamaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. 

İHD VE TİHV: 136 İNTERNET ADRESİNE ERİŞİM ENGELİ KARARI DERHAL KALDIRILMALIDIR

İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı tarafından 136 internet adresine erişim engeli ile ilgili açıklamada kararın insan hakları ve demokrasiye aykırı olduğu belirtilerek engelin kaldırılması istendi.

Bu tür uygulamaların doğrudan ifade özgürlüğüne ve basın özgürlüğüne yönelik baskı, saldırı ve sansür anlamına geldiğine dikkat çekilen açıklamada “Yargı, kamu otoritelerinin bu tür insan hakları ve özgürlüklerinin ihlal edilmesine yönelik uygulamaları ve/veya istemleri karşısında (örneğin jandarma komutanlığının isteği karşısında) insan haklarını koruyucu pratikler sergilemelidir. Yargı, kararlarıyla hukukun üstünlüğü ilkesini yaşama geçirir. İnsan haklarının hukuk yoluyla en etkili koruyucusu olmak durumundadır” denildi.

Bir çırpıda 136 internet sitesinin erişim yasağı ile karşılaşmasının, bizzat yargı kararıyla ifade ve iletişim (basın) özgürlüğünün ihlal edilmesi anlamına geldiğinin altı çizilen açıklamada; “Bu tür kararlar demokrasiye aykırıdır. İnsan haklarına aykırıdır. Bianet ve internet siteleri üzerindeki erişim engeli kaldırılmalıdır. İfade ve basın  özgürlüğüne saygı gösterilmelidir” denildi.

AF ÖRGÜTÜ: ERİŞİM ENGELİ DOĞRUDAN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİK BİR SALDIRIDIR

Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği, aralarında internet üzerinden yayın yapan bağımsız haber sitesi Bianet.org’un da bulunduğu 136 web adresine erişimin engellenmesi hakkında bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanyacısı Milena Buyum, “Bu karar, Türkiye’de doğrudan ifade özgürlüğü hakkına yönelik saldırıların son örneği. Bu feci karar, halihazırda sert bir biçimde uygulanan sansürün daha da artacağına işaret ediyor” dedi.

“Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği, verdiği kararın neden gerekli veya orantılı olduğuna ilişkin hiçbir gerekçe göstermeden, tek bir kararla, 100’ün üzerinde web adresine erişim engeli getirdi. Hedef alınan adreslerden biri de, Türkiye’de kalan birkaç bağımsız haber sitesinden biri olan ve medyaya yönelik baskılara rağmen korkusuzca insan hakları ihlallerini bildirmeye devam eden Bianet oldu” diyen Buyum, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu karar bozulmalı ve Türkiye yetkilileri gittikçe daha da azalan bağımsız seslere yönelik baskılarına son vermelidir.”

IPI: HABER ENGELLENEBİLİR BİR ŞEY DEĞİLDİR

"Haber engellenebilir bir şey değildir" açıklamasını yapan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Twitter’da şu açıklamayı yayımladı: "Türkiye’nin gerekçe belirtilmeyen bir mahkeme kararıyla bağımsız haber sitesi bianet dahil çok sayıda internet sitesine erişimi engellemesi kabul edilemez. IPI Türk makamlarına bunun gerisinde yatan sebepleri açıklama, mahkeme kararını iptal etme çağrısı yapmaktadır."

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü de karara sert çıktı. RSF, Türk makamlarından "keyfi ve gaddarca" olarak nitelendirdikleri mahkeme kararının iptalini talep etti.

EFJ: BÜYÜK SANSÜR EYLEMİ

Avrupa Gazeteciler Federasyonu’ndan (EFJ) da Türkiye’ye çağrı yapıldı. EFJ Başkanı Mogens B. Bjerregard, Twitter hesabından, "Hadi Türkiye, medya korkuna son ver. Bir ülkenin gelişmesinin ön koşulu özgür ve bağımsız basını olan bir demokrasidir" açıklamasını yaptı. EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutiérrez ise erişim engeli kararını, "büyük sansür eylemi" olarak nitelendirerek Türk makamlarına "keyif ve kabul edilemez bu kararın iptal edilmesi" çağrısını yaptı.

Bilgi edinme özgürlüğü ve basın özgürlüğüne yönelik bir tehdit eleştirisi yapan Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (EPMCF) ise bu kararın derhal iptal edilmesini istedi.

Bu arada erişim engeli kararı sonrası change.org'da, "Bianet Kapatılmasın! Haber Alma Özgürlüğü Kısıtlanamaz!" başlıklı imza kampanyası başlatıldı.

İZMİR BAROSU: AMAÇ ÜLKEYİ OKUYAMAZ, TARTIŞAMAZ, KONUŞAMAZ HALE GETİRMEK

İzmir Barosu erişim engelinin ülkeyi okuyamaz, tartışamaz ve konuşamaz hale getirme amacı taşıdığı vurgulandı

Açıklamada; “Bianet, Etha gibi internet siteleri ile pek çok sosyal medya hesabına getirilen bu yasak, basın özgürlüğü konusunda dünyanın en kötü sicillerinden birine sahip olan ülkemizi okuyamaz, tartışamaz ve konuşamaz hale getirme amacının bir yansımasıdır. Geçtiğimiz hafta internetten yayın yapan radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerine getirilen sansür kararı ile birlikte değerlendirildiğinde özgür basının bundan sonraki dönemde çok daha büyük baskılara maruz bırakılacağı anlaşılmaktadır. İzmir Barosu, yurttaşlarının bilgi alma ve yayma hürriyetinin temel bir insan hakkı olduğunun bilinciyle, sivil toplum ve özgür basın organları ile birlikte hareket edecek, basın hürriyetinin tam manasıyla gerçekleştiği bir ülke oluncaya kadar mücadelesini sürdürecektir” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çeşme-Atina feribot seferini yapan şirket battı, seferler sessiz sedasız bitti

SONRAKİ HABER

Kurban Bayramı'nda yola çıkacak sürücüler için güzergah, gün ve saat önerileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...