05 Ağustos 2019 18:27

HDP'li Koç öldürülen Haşem Tilaver’i Dışişleri Bakanı’na sordu

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Doğubayazıt’ta sınır ticareti yapan Haşem Tilaver’in İran askerleri tarafından öldürülmesini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sordu. 

Doğubayazıt’ta Kızılkaya köyünde sınır ticareti yapan 5 gence İran askerleri tarafından ateş açıldı. Açılan ateş sonucu Haşem Tilaver adlı genç yaşamını yitirdi

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Doğubayazıt’ta sınır ticareti yapan Haşem Tilaver’in İran askerleri tarafından öldürülmesini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sordu. 

İran sınırında bulunan Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi Kızılkaya köyünde sınır ticareti yapan 5 gencin 2 Ağustos’ta İran askerleri tarafından taranması sonucunda Haşem Tilaver yaşamını yitirmiş, 4 genç ise İran askerleri tarafından gözaltına alınmıştı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Tilaver’in cenazesinin ailesine verilmemesi ve 4 gencin gözaltına tutulmasını soru önergesiyle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sordu. 

AİHS’İN EVRENSEL İLKELERİ

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) evrensel ilkelerine dikkat çeken Koç, “Felsefi, ahlaki ve dini yönlerden insan yaşamının değeri ve niteliği konusunda tartışmalar sürerken, hukuk sistemleri bireyi doğal olmayan nedenlerle ölüme karşı korumanın hukuki araçlarını geliştirmektedirler. Ulusal hukuk sistemlerinin anayasa hukuku, ceza hukuku, idare hukuku ve medeni hukuk gibi hukuk disiplinleriyle yaşama hakkını nasıl ve ne ölçüde korudukları sorusuna uluslararası insan hakları hukuku yanıt vermektedir. Bu yanıtın önemli kaynaklarından biri, AİHS ve sözleşmeyi yorumlayıp uygulayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) karalarıdır” dedi.

"SORUMLULARIN HESAP VERMESİ ELZEMDİR"

AİHS’in 2’nci maddesinde yer alan “Yaşam Hakkı” ve Anayasa’nın 17’nci maddesinde yer alan “Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı” ibarelerine işaret eden Koç, “Haşem Tilaver’in İran askerleri tarafından bu şekilde katledilmesi ve 4 gencin de gözaltına alınması kabul edilir bir durum değildir. Bu yargısız infazın aydınlatılıp sorumlularının hesap vermesi ve gözaltına alınan 4 gencin derhal serbest bırakılması elzemdir” diye konuştu.

Koç, Bakan Çavuşoğlu’nun yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

  • İran devleti tarafından yapılan bu katliam nedeniyle bakanlığınızca bir girişimde bulundunuz mu? Bulunmadıysanız, yaşama hakkının ihlalinin söz konusu olduğu, uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesi için bir girişimde bulunacak mısınız?
  • Katliamı yapan İran askerlerinin yargılanması için, İran devleti tarafından bir soruşturma başlatılmış mıdır? Soruşturma başlatılmadıysa, İran devletine resmi düzeyde bir temasta bulanmayı düşünüyor musunuz? Soruşturmanın derhal başlatılması için bir girişimde bulunacak mısınız?
  • Katliamı yapanlar hakkında Türkiye’de ilgili makamlar tarafından bir soruşturma açılmış mı? Açılmadıysa bunun nedenlerini kamuoyu ile paylaşacak mısınız?
  • Söz konusu olan sınır ticaretinde, 2002-2019 yılları arasında kaç kişi katliama uğradı? Bu katliamları yapan sorumlulardan kaçı yargı önünde hesap verdi?
  • Halkın varlığını bu denli yok sayan, bu hukuk dışı katliamların son bulması için bakanlığınızca bir girişim olacak mı? 
  • Bakanlığınızca bu katliamın aydınlatılması ve gözaltına alınan 4 gencin serbest bırakılması için diplomatik bir girişimde bulundunuz mu veya bulunacak mısınız? (Ağrı/MA)
ÖNCEKİ HABER

Urfa'da kadınlar: Çocuk istismarı ve tacizine sessiz kalmadık kalmayacağız

SONRAKİ HABER

İtalya'da göçmen düşmanı ikinci güvenlik paketi yasalaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...