05 Ağustos 2019 13:06

Putin: ABD orta menzilli füzeler geliştirirse Rusya da aynısını yapacak

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD'nin kısa ve orta menzilli nükleer sistemler geliştirmesi durumunda Rusya'nın da aynısını yapacağını söyledi.

Fotoğraf: Kremlin.ru

Paylaş

ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) 2 Ağustos'ta resmen çekilmesi hakkında açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin kısa ve orta menzilli nükleer sistemler geliştirmesi halinde, Rusya'nın da aynısını yapacağını söyledi.

ABD'nin INF'den resmen çekilmesi hakkında yazılı açıklama yapan Putin, "Oluşan durum nedeniyle Rusya Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Dış İştihbarat Servisi'ne (SVR) ABD'nin kısa ve orta menzilli füzeler geliştirme, üretme ve yerleştirme konusunda bundan sonra atacağı adımları titizlikle izleme talimatı veriyorum" dedi.

Sputnik'te yer alan habere göre Putin açıklamasında, "ABD'nin ilgili sistemleri geliştirmeyi tamamlayıp üretmeye başladığına dair güvenilir bilgi elde edilmesi halinde Rusya, benzer füzeleri tam kapasiteyle geliştirmeye başlamak zorunda kalacak. Elbette bunun için zamana ihtiyaç var. Bu tür sistemler Rusya ordusunun envanterine dahil edilene dek, ABD'nin INF'den çekilmesinden doğan reel tehditler, hava bazlı X-100 ve Kinjal füzeleri, deniz bazlı Kalibr füzeleri ve Siklon gibi hipersonik sistemler de dahil olmak üzere perspektifli sistemlerle emin bir şekilde imha edilecek" dedi. 

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Şubat 2019’da INF anlaşmasını askıya aldığını ve 6 ay içerisinde tamamen çıkılacağını açıklamıştı. Bunun üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de anlaşmadaki yükümlülüklerini askıya almıştı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, Rusya’ya INF’ye yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesi için 2 Ağustos’a kadar zaman tanındığını söylemiş ve “Rusya’nın anlaşmaya yönelik yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde NATO’nun atacağı adımları görüşecekleri” tehdidi savurmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Rusya ile 30 yılı aşkın süredir geçerlikte olan INF anlaşmasından 2 Ağustos'ta resmen çekildi.

INF ANLAŞMASI NEDİR?

1987’de ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği Lideri Mihail Gorbaçov arasında imzalanan anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan karadan havaya atılabilen orta menzilli füzelerin yasaklanmasını, öngörürken, denizden ateşlenen füzeleri kapsamıyordu. Nükleer savaş tehdidini ortadan kaldırmayı hedefleyen anlaşma kapsamında 4 yılda yaklaşık 2 bin 700 füze imha edildi. INF Anlaşması, nükleer silahlı füzeleri 30 yılı aşkın süredir Avrupa topraklarından uzak tutuyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Adanalı küçük Zedan tekerlekli sandalyesine kavuştu

SONRAKİ HABER

Bursa'da çıkan orman yangını 10 saat sonra kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...