04 Ağustos 2019 12:23

Sezgin Tanrıkulu: Neden bu coğrafyanın kaderi hep Kürt gençlerini vurur?

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, askerin açtığı ateş sonucu 14 yaşındaki Vedat Ekinci’nin yaşamını yitirmesiyle ilgili Hakkari Valisinin “Coğrafi kader” açıklamasına tepki gösterdi.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Hakkari'nin Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde askerin açtığı ateş sonucu 14 yaşındaki Vedat Ekinci’nin yaşamını yitirmesiyle ilgili Hakkari Valisinin “Coğrafi kader” açıklamasına tepki gösteren CHP’li Sezgin Tanrıkulu “Neden bu coğrafyanın kaderi hep Kürt gençlerini vurur” diye sordu.

Hakkari’nin Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde askerin açtığı ateş sonucu 14 yaşındaki Vedat Ekinci yaşamını yitirirken bir köylü ise yaralandı. Tepkilerin büyümesi üzerine Hakkari Valiliği Ekinci’ye isabet eden kurşun için “seken kurşun” açıklaması yaptı. Hakkari Valisi’nin Ekinci ailesine yaptığı taziye ziyaretinde “coğrafi kader” demesi tepkilere neden oldu. Ekinci’nin dosyasına gizlilik ve yayın yasağı kararı getirildi.

ŞEBNEM KORUR FİNCANCI: YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLMİŞTİR

MA’dan yer alan habere göre; Ülkede katliamlara ve insanların teker teker öldürülmesine sürekli şahit olduklarını belirten Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Ne yazık ki, bu suçlar cezasız kaldığı sürece benzer suçlar işlenmeye devam edecek. Bir çocuğun yaşam hakkı ihlal edilmiştir. Bir insanın yaşam hakkı ihlal edilmiştir. Bir daha böylesi şeylerin yaşanmaması için sorumluların hızla bulunarak yargılanması ve gereken cezaları almaları gerekir” diye belirtti.

"SUÇLARINI ÖRTBAS ETME GİRİŞİMİ"

İnsan hakları savunucuları olarak sorumluların bulunup yargılanması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını dile getiren Fincancı, şunları vurguladı: “Yayın yasağı ve dosyada gizlilik kararı getirilmesinin tek nedeni suçlu olduklarının farkında olmalarının itirafı niteliğindedir. Bence nerede bir gizlilik kararı çıkarılmışsa orada devlet sorumlularının işlediği suçlar vardır. Ve bu suçların örtbas edilmesi için girişimlerde bulunulmuştur.”

"BİR İHMAL VE KAZA DEĞİL"

Bugüne kadar sınır ticareti yaparak yaşamlarını devam ettirmek zorunda olan yüzlerce gencin aynı şekilde öldürüldüğüne vurgu yapan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, “Bu ticareti yaparak geçimlerini sağlayanlar, sınır dışına gidip gelirler. Genelde askerlerin kontrolünde ve bilgisi dahilinde olur bu gidiş gelişler.  Biliniyor yani. Dolayısıyla bunun bir ihmal, bir kaza olduğunu söylemek mümkün değil. Bugün Hakkari Valisi olay için bu ‘coğrafyanın kaderi’ demiş. Neden bu coğrafyanın kaderi hep Kürt gençlerini vurur? Bunun açıklamasını yapmak lazım. Maalesef Valiliğin yaptığı açıklamanın hemen arkasından savcılığın dosyaya getirdiği gizlilik kararı failleri gizleme ve koruma amaçlıdır. Yapılan açıklamalarda bunun da üstünün kapatılacağı ve faillerin aklanacağı anlamını taşıyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

85. Vicdan ve Adalet Nöbeti: Öldürenlere ve koruyanlara söyleyecek sözümüz var

SONRAKİ HABER

‘Munzur ve çevresi doğallığıyla kalsın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...