04 Ağustos 2019 09:38

La Liga, Premier Lig’i nasıl geçti?

10 yıldan sonra ilk kez transfer rekoru İngiltere Premier Lig’den İspanya La Liga’ya geçti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Avrupa futbolu hareketli bir yaz transfer dönemi geçirirken 10 yıldan sonra ilk kez transfer rekorunun İngiltere Premier Lig’de değil İspanya La Liga’da olması dikkat çekiyor.

İngiltere’de transfer sezonunun bitimine 7 gün kala 20 Premier Lig kulübü toplamda 1 milyar 9 bin 25 avroluk harcama yaptı. İspanya’da ise transfer dönemi eylül başına kadar devam edecek ve şimdiden 1 milyar 160 bin avroluk oyuncu alımı gerçekleştirildi. İspanyolların bu hızla gitmesi durumunda Premier Lig’in 2017’deki 1.5 milyar avroluk rekorunu kırması bekleniyor.

İNGİLTERE, AYAĞINI GAZDAN ÇEKTİ

İngiliz kulüpleri yıllardır yüksek harcamalarıyla hem piyasayı belirliyor hem de ligin kalitesini yükseltiyordu. Geçtiğimiz yıl tarihte ilk kez Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi finalistlerinin tamamının Ada’dan çıkması bu kalitenin bir göstergesiydi. 2019 öncesindeki son 10 Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi şampiyonundan 9’u ise İspanya’dandı. İtalya, 2010’dan bu yana Şampiyonlar Ligi şampiyonu çıkaramıyor.

BBC’ye konuşan mali danışmanlık şirketi Deloitte’ten Sam Boor, transfer harcamalarındaki değişimde bu tablonun rol oynamış olabileceğini söylüyor. Boor’a göre İspanyol ve İtalyan kulüpleri son sezonda ortaya çıkan İngiliz hakimiyetine bir yanıt vermek istiyor. Ayrıca İngiliz kulüplerinin eriştiği seviye ve sağladıkları başarı da bu istikrarın sürdürülmesinin daha akıllıca olacağı yönünde bir kanaatin gelişmesini sağlamış olabilir.

Nitekim Şampiyonlar Ligi şampiyonu Liverpool sadece 17 yaşındaki stoper Sepp van den Berg ve 16 yaşındaki Harvey Elliot’ı kadrosuna katarken toplamda 1.9 milyon avro harcadı. (Elliot’la profesyonel sözleşme henüz imzalanamadığı için onun maliyeti netleşmedi)

Son şampiyon Manchester City ise 58 milyon avroluk futbolcu satışına karşılık yalnızca 3 transferi kendisi için mütevazı sayılabilecek 90 milyon avroya yaptı. İngiltere’de transfer döneminin en hareketli takımı yaklaşık 150 milyon avro harcayan ligin yeni takımı Aston Villa oldu.

YENİ TV ANLAŞMASI ÖNEMLİ BİR ETKEN

La Liga’daki yükselişin arkasındaki esas belirleyici ise yeni televizyon anlaşması. İspanya’da geçmişte kulüpler kendi özel anlaşmalarını yapıyordu ve İngiltere ya da Türkiye’dekine benzer toplu anlaşmalar yoktu. Real Madrid ve Barcelona’nın diğer kulüplere göre çok daha ciddi gelirler elde etmesine neden olan bu sistem Real ve Barça’ya belli tavizler vererek değiştirildi. Yeni sistemin gelirlerde yüzde 20’ye varan artış sağlaması bekleniyor.

İspanya’da en çok harcama yapan takımlar yine Real Madrid (303 milyon avro), Atletico Madrid (243.5 milyon avro) ve Barcelona (237 milyon avro) ancak diğer takımlarda da gözle görülür bir kıpırdanma var.

Deloitte’ten Tim Bridge, “Kulüpler para harcamaya gelirlerini öngörebildiği zaman başlar. İspanya’da yaşanan şey de bu. İspanya’da kulüpler ne kadar harcayabilecekleri konusunda iyi denetleniyorlar ve şu anda özellikle de Premier Lig’le rekabette bir dönüm noktasındalar” yorumunda bulunuyor.

Premier Lig’in 2019-2022 yayın anlaşması sezon başına kulüplere toplam 3.36 milyar avroluk ödeme yapılmasını sağlıyor. İspanya’daki 2 milyar avroluk toplam yayın geliri, İngiltere’ye göre halen mütevazı ancak ciddi bir kıpırdanmayı da beraberinde getirdi. Son dönemeçte Paul Pogba ve Neymar transferleri La Liga’nın arayı açmasını sağlayabilir. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Taçoy: Sondaj çalışmalarımız devam edecek

SONRAKİ HABER

Dar alanda kısa paslaşmalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...