03 Ağustos 2019 22:31

Kötülüğün karşısındaki ritim: AHURA

2013 yılında kurulan grubun "kemik kadrosu" diyebileceğimiz müzisyenleri ile Ahura Ritim Topluluğu'nu konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Ahura Ritim Topluluğu, ‘Gafil Gezme Şaşkın’ türküsüne çektikleri kliple yeniden gündemde. Çekimleri Sazak köyünde gerçekleşen klibe 100 defjen eşlik etti. 2013 yılında kurulan grubun kemik kadrosu diyebileceğimiz müzisyenleri ile Ahura Ritim Topluluğu'nu konuştuk.

Grubun şefi ve aynı zamanda kurucusu olan Sami Hosseini topluluğun kurulma aşamasını şöyle anlatıyor: “2012’de Türkiye’ye geldim, def dersleri veriyordum. Öğrencilerimle grup kurmaya karar verdik. İran’daki projemin ismi de Ahura’ydı ve burada da devam etmek istedim. 2013 yılında kurduk topluluğumuzu. Ahura, Zerdüştlükte, kötülüğe karşı iyinin yanında yer alma anlamına gelen Ahura Mazda’dan alınmış bir kelime”.

13 kişiden oluşan grubun sayısı değişiyor, ancak sabit kadro belli. Toplulukta yer alan müzisyenlerin çoğu Sami Hosseini’nin öğrencileri. Topluluğun son zamanlarda yeniden gündeme gelmesini Ahura’da 6 yıldır defjen ve vokal olan Şevin Tepe, şöyle tarif ediyor: “Bir yıllık bir grup değil Ahura, 6-7 senelik bir geçmişi var. Birden patlamasının nedeninin emek olduğunu düşünüyorum. Biz bunca zaman bir aradayız, değişenler oldu, topluluğa girip çıkanlar oldu ama kadro hep kaldı. Bizimle birlikte müzik yapmak isteyen arkadaşlar çok verimliydi. Yani yılların emeğine bağlıyorum” dedi.

Antalya’dan topluluğa katılan Tolga Yaşkaya bir yıldır toplulukta. Kabak kemane çalan Yaşkaya, “İlk zamanlarda sadece ritimdi, ezgi enstrümanlar sonra dahil oldu. Belki başka etnik müziklerde ezgi ön plandır ve ritim eşliktir ama biz bunu değiştirmeye çalışıyoruz” dedi. 

"SAZAK KÖYÜNÜN TARİHİ, PROJEYİ ORAYA SÜRÜKLEDİ"

“Gafil Gezme Şaşkın” klibinin çekimleri Yönetmen Serdar Narin’in önerisiyle Sazak köyünde yapılmış. Niçin Sazak köyü diye sorduğumuzda ise topluluktan Mehmet Nihat Şan şöyle anlatıyor: “Serdar, doğa fotoğrafları çekmek için çıktığı bir gezide tesadüfen karşılaşıyor ve çok etkileniyor. Klip çekmeyi düşündüğümüz eserin yapısı, Sazak köyünün tarihi geçmişiyle olan yakınlığı bizi bu projeye sürükledi diyebiliriz”

Klibe yönelik tepkilerin olumlu olduğunu ekleyen Şan, “Çok güzel tepkiler alıyoruz ve almaya devam ediyoruz. Bununla birlikte gelen ve bizi besleyen olumsuz eleştiriler de oluyor. Aynı mekanda çekilmiş ikinci klibimiz de yakın zamanda yayımlanacak” diyerek yeni bir klibin müjdesini verdi. 

7 BİN YILLIK GEÇMİŞE SAHİP BİR ENSTRÜMAN

Son zamanlarda ‘erbane-def’e ilginin nedenini sorduğumuz Mehmet Nihat Şan şunları söylüyor: “Vurmalı çalgıların sadeliği sebebiyle en eski çalgılardan olduğunu söyleyebiliriz. Dünyanın birçok yerinde farklı biçimleriyle ve farklı isimlerle karşılaşmamız mümkün. Bizim kullandığımız biçimi ise Kürtçe kökenli “Arap” ve “getirdi” sözcüklerinin birleşimiyle türeyen “Erbane” ve yansıma bir sözcük olup İbranice “Tef” sözcüğünden türeyen “Def”. Erbane sözcüğü bizim coğrafyamızda yaygın olarak kullanılmaktadır fakat def sözcüğünün enstrümanı daha iyi tanımladığını düşünüyoruz. Bu enstrümanın 7 bin yıllık geçmişine baktığımızda zaman içerisinde farklı bölgelerde, farklı amaçlarla kullanıldığını görebiliyoruz. Eğlenceler, dini ritüeller ya da savaş gibi kültürel veya yaşam alanlarının birçoğunda karşılaşmak mümkün. Bu durumda aslında her zaman aktif kullanım alanlarının olduğunu ve görünürlük durumunun değişken olduğunu söyleyebiliriz.”

"TOPLULUK OLMA BİLİNCİ İLGİYİ ARTIRIYOR"

Etnik tarzda müzik yaptığı için bu tarzı sevenlerin de Ahura’ya ilgisi artıyor. Farklı enstrümanların kullanımı, grubun canlı performansı ve yüksek enerjisi de insanlara geçiyor. Ahura, İzmir’de olmak üzere farklı illerde de ritim kursu veriyor. 2014 yılında Ahura’ya katılan Zilan Yıldız, kadınların ilgisinin kursa daha fazla olduğunu söylüyor.

Gruba Sami Hoca’nın öğrenicisi olarak başladığını söyleyen Halil İbrahim Şan ise, şimdilerde kursta hocalık yapıyor. Eylül ayında İstanbul’da olacak topluluk, öncesinde Datça’da bir festivalde ve Selçuk-Efes antik kentinde performanslarını sergileyecek.

ÖNCEKİ HABER

Avrupa'nın Gündemi | Johnson'un derdi yoksullar değil Brexit reklamı

SONRAKİ HABER

İnsanın insanı sömürmesine karşı duran bir sanatçı: Frans Masereel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...