03 Ağustos 2019 06:16

Sudan’da darbecilerle muhalefet anlaştı: Geçici yönetim kurulacak

Sudan'da taraflar, “siyasi krizi sonlandıracak” anayasa bildirisinin tüm maddelerinde uzlaşıldığını, 39 aylık ortak geçici yönetimi başlatacak anlaşmanın 4 Ağustos Pazar günü imzalanacağını açıkladı.

Sudan

Fotoğraf: AA

Paylaş

Sudan'da askeri darbenin ardından askeri yönetim ile muhalif sivil koalisyon arasında aylardır süren müzakerelerde nihai anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Afrika Birliği Sudan Özel Temsilcisi ve ara bulucu Muhammed Hasan Lebat, gazetecilere yaptığı açıklamada, Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) koalisyonunun anayasa bildirisinin tüm maddelerinde anlaştıklarını bildirdi.

Lebat, “Sudan halkını tebrik ediyoruz ve bu anlaşmanın Sudan için tarihi bir an olduğuna inanıyoruz. AGK ile ÖDBG arasındaki nihai anlaşmanın büyük bir törenle birkaç gün içinde olacağını belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

ÖDBG müzakere heyetinden Babekir Faysal da yaptığı açıklamada, “Askeri Geçiş Konseyi ile siyasi krizi sonlandıracak anayasa bildirisinin tüm maddelerinde uzlaştık. Nihai anlaşma pazar günü imzalanacak” diye konuştu.

Sudan’da yönetimi elinde tutan Askeri Geçiş Konseyi ile muhalif sivil koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, 17 Temmuz’da 39 aylık geçici ortak yönetimi kapsayan siyasi bildiriyi imzalamıştı.

Siyasi bildiri, asker ve sivillerden oluşan karma konseyin kurulmasını ve seçimlere kadar devlet başkanlığını dönüşümlü olarak yürütmelerini öngörüyor.

Buna göre, geçiş dönemi, 3 yıl 3 ay sürecek. Bu süreçte konseye 21 ay asker, 18 ay ise bir sivil başkanlık edecek.

Geçiş sürecinin ardından seçimlere gidilecek ve asker, yönetimi tamamen sivillere devredecek.

11 Nisan'da ordunun ülke yönetimine el koyduğunu açıklamasının ardından 2 yıllık geçiş döneminin başladığını duyuran Askeri Geçici Konsey, kurulacak hükümetin siyasi gruplar ve partiler tarafından oluşturulacağını, Askeri Konsey'in aday göstermeyeceğini açıklamıştı. Sudan'da halk ise sokağı bırakmadı. Sudan Meslek Odaları (SPA), Askeri Geçiş Konseyine yönetimin derhal sivil bir hükümete devredilmesi çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Fotoğraflarla, 22. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği

SONRAKİ HABER

Messi Copa America’yı eleştirdi, "3 ay boyunca maçlardan men" cezası aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...