02 Ağustos 2019 23:38

Yol ayrımındayız, biz işçilerin ne yapacağı belirleyici olacak

Mersin'den metal işçisi, süren toplusözleşmeleri ve yakında başlayacak MESS grup sözleşmesini değerlendirdi. İşçilerin yapacaklarının belirleyici olacağını söyledi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Metal işçisi
Mersin

Merhabalar;

Öncelikle herkese kolay gelsin. Ben özel sektörde, metal iş kolunda çalışan bir işçiyim. Çalışma koşullarımız zor ve her zamanki gibi emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Gerçi işçi olunca sektör fark etmiyor, konuşulan konular hep aynı oluyor. Hayat pahalılığı, çalışma koşulları ve emeğinin karşılığını alamama, işyeri sorunları gibi genel sıkıntılar ve çokça da toplusözleşme konuşuluyor.

Bugünlerde de en çok yaklaşan metal toplu iş sözleşmesi ve kamudaki işçilerin toplu iş sözleşmesi konuşuluyor. Sömürüyü dibine kadar yaşadığımız ve kıdem tazminatının fona devredilmesinin konuşulduğu şu dönemde toplusözleşmelerin ve işçinin durumu çok önemli. İşçiler adına masada pazarlık yapanların durumu ve genel görünümü daha da önemli ama asıl olarak biz işçilerin ne yapacağı önemlidir. Her şeye eyvallah çekip, aman ne olacak mı diyeceğiz yoksa haklarımıza sahip mi çıkacağız. Tam olarak yol ayrımındayız. Bu bağlamda kamudaki işçi kardeşlerimizin görüşülen toplu iş sözleşmelerindeki tutumu da önderliği de çok önemli. Her durumdan haberdarız aslında. Kamuda çalışanların tepesindeki yaftacı hükümet uygulamaları bir tarafta, iş birlikçi sendikaların hükümet yanlısı tutumlarıyla içimizdeki iş birlikçiler diğer tarafta.

Bıçağın kemiğe dayandığını artık hepimiz hissetmekteyiz. Hayat şartlarının ne kadar zor olduğunu hepimiz görüyoruz, artık kredilerle hayat dönmüyor. Çocukların okul sezonu geliyor. Mutfak masrafları, elektrik, su, doğal gaz harcamalarının her ay yükselen miktarı ortada. Her gün gelen zamlar sosyal hayatımızı sıfırladı. Ne gezme ne de eğlenme! Evle iş arasında gidip geliyoruz. Bu durumdan kurtulmanın yolu örgütlenmek ve örgütlü davranmaktır. O nedenle de kamudaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde kamudaki işçi arkadaşlarımızın tutumu daha da önem kazanıyor. Zamların üst üste geldiği, faturalara yetişemediğimiz ve bırakın gezip tozmayı boğazımızdan kıstığımız şu günlerde hükümetin, kamu işçisine dayattığı yüzde 5+4 (Daha sonra yüzde 6+4 olarak yeniledi) teklifinin tek anlamı var, nefes alan köleler olun diyorlar. Kamuda yapılacak toplusözleşme bu yıl yapılacak başta da metal toplu iş sözleşmelerini de etkileyecektir. O nedenle metal işçileri olarak kamu toplu iş sözleşmesini dikkatle takip ediyoruz çünkü aynı zincirin halkalarıyız. Aslında bizler hep birlikte varız ve ancak birlikte mücadele edersek kazanırız. Birimizin kazanımı hepimizin kazanımıyken birimizin kaybı hepimizin kaybı olarak yansıyacaktır. O zaman hep birlikte mücadeleye. Saygılarımla.

ÖNCEKİ HABER

Bizim temsilcilerimiz mi bunlar yoksa patronunun mu?

SONRAKİ HABER

Çin'den ABD'ye ilave vergiler konusunda ‘misilleme’ uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...