17 Ekim 2012 14:36

Nilüfer Çayı için önlem alındı mı?

Nilüfer Çayı’ndaki kirlilik Meclis gündemine taşındı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu üyesi ve İstanbul  Milletvekili Levent Tüzel, ilgili bakanlıklardan Nilüfer Çayı’nın kirlenmesi ile oluşan tehlikeler hakkında bilgi isteyerek, “Derenin ıslah edilmesi için önlemler alındı mı&r

Nilüfer Çayı için önlem alındı mı?
Paylaş
Eren Çaşkurlu

Marmara Denizi’nin en önemli akarsularından ve doğal güzelliklerinden biri olan Nilüfer Çayı’na fabrikalardan 15 bin metre küp zehirli atık salındığı iddia ediliyor. Çay’ın kirlenmesinden sonra, çevrede yoğun bir koku ve kanser hastalığı artışı oldu.

‘MARMARA’YA ZEHİRLİ ATIK MI DÖKÜLÜYOR?​’

Marmara Denizi’ne dökülen Nilüfer Çayı’na zehirli atık salındığı iddialarını soran Tüzel, Bakan Erdoğan Bayraktar’dan şu soruları yanıtlamasını istedi: Nilüfer Çayı’na fabrikalardan günde 15 bin metre küp atık salındığı iddiaları ve etraftaki kokunun nedeni araştırılmış mıdır? Araştırılmış ise sonuçları nedir ve ne tür önlemler alınmış, sorumlular hakkında hangi yaptırımlar uygulanmıştır? Bakanlığınızca Nilüfer Çayı’na zehirli atık bırakılan tüm atık noktalarından numuneler alınarak  tahlil yaptırılmış mıdır? Analiz sonuçları Su Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliğine uygun mudur?

KÖYDE DURULMUYOR

Tüzel, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ya da “Nilüfer Çayı’nın suyu ile yetiştirilen tarım ürünlerinin, tüketicilerin beslenme ve gıda güvenliğini ihlal edip etmediğine dair analiz çalışmaları yapılmış mıdır” diye sordu. (Ankara/EVRENSEL)


KANSER ORANLARINDA ARTIŞ

Tüzel, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e, “Nilüfer Çayı suyunun kullanıldığı bölgede üretilen tarım ürünlerinin güvenilirliği, gıda kalitesi bakımından Bakanlığınızın gıda kontrol laboratuvarlarında analizleri yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nedir?​” sorusunu yöneltti.
Tarımsal üretimin de yapıldığı havzada, gıda ürünlerinin güvenilirliğini de Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a sorarak, “Çayda ağır metallerin bulunması nedeniyle ve yöredeki kanser teşhislerinin çoğaldığı iddiaları doğrultusunda, Bakanlığınızca saha araştırması yapılmış mıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Minibüsçülerden ‘bembeyaz’ isyan

SONRAKİ HABER

AKP: ‘CHP’nin vereceği tarihe açığız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...