02 Ağustos 2019 04:45
Son Güncellenme Tarihi: 02 Ağustos 2019 07:45

Suriye'de "güvenli bölge" anlaşmazlığı | Dışişleri: Tek başımıza oluşturacağız

ABD’nin "Türkiye ile güvenli bölge konusunda henüz bir anlaşma sağlanamadı" açıklamasından sonra Dışişleri Bakanlığı da, "güvenli bölgeyi tek başımıza oluşturmak zorunda kalacağız" dedi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in, Türkiye ile güvenli bölge konusunda henüz bir anlaşmaya varılamadığını açıklamasının ardından Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da basın toplantısı düzenledi.

Aksoy, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin Türkiye ziyaretinde çeşitli toplantıların yapıldığını belirterek, güvenli bölge ve Suriye ihtilafının tüm yönlerinin ayrıntılı ele alındığını kaydetti.

"GÜVENLİ BÖLGEYİ TEK BAŞIMIZA OLUŞTURMAK ZORUNDA KALACAĞIZ"

Söz konusu toplantılarda, Türkiye'nin ABD tarafına temel beklentilerini yeniden aktardığını ifade eden Aksoy, bu beklentilerin, bölgenin derinliğinin 32 kilometre olması, bölgenin kontrolünün Türkiye'de bulunması ve PYD’nin bu bölgeden çıkarılması olduğunu kaydetti.

Aksoy, "ABD ile ortak bir noktada buluşulamaması halinde (Suriye sınırında) güvenli bölgeyi tek başımıza oluşturmak zorunda kalacağız. Bunu her düzeyde ABD'li muhataplarımıza iletiyoruz." diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “ABD'nin teklifi yeterli değil. Oyalamaya dönüşmesine izin vermeyiz” dedi. Aksoy ayrıca "ABD ile ortak bir noktada buluşulamaması halinde güvenli bölgeyi tek başımıza oluşturmak zorunda kalacağız" ifadelerini de kullandı.

"ABD'DEN TÜRKİYE'YE ASKERİ HEYET GELİYOR"

Suriye'de güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin ise Aksoy, "Bu sürecin oyalamaya dönüşmesine izin vermeyeceğiz. Beklentilerimizin karşılanmaması halinde, ulusal güvenliğimizi sağlamak üzere her türlü önlemi alabilecek kabiliyete ve yeteneğe sahibiz." ifadesini kullandı. 

Aksoy, "5 Ağustos haftası ülkemize gelecek olan ABD askeri heyetiyle görüşmeler devam edecek" dedi.

ABD: TÜRKİYE İLE GÜVENLİ BÖLGEDE HENÜZ BİR ANLAŞMA YOK

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD Dışişleri Bakanlığında yapılan haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

YPG'nin IŞİD ile savaştığını söyleyen Jeffrey, “Bizimle birlikte savaşanların zarar görmemesi, herhangi bir tarafın saldırısına hedef olmaması sözüne bağlıyız. Başkan da bunu açıkça söyledi. Bu durum, Türklerle ilgili endişelerimizi de kapsıyor” dedi.

Öte yandan Jeffrey, kendisine yöneltilen "Suriye'de güvenli bölge" kurulması konusunda Türkiye ile anlaşma sağlanıp sağlanılmadığına yönelik soruya cevap vererek, görüşmelerin sürdüğünü fakat henüz net olarak bir sonuca varılamadığını belirtti. Jeffrey, şunları söyledi:

“Bir tarafta önemli bir yerel ortak YPG, diğer taraf da NATO müttefiki olan Türkiye var. Bir yandan da PKK ile ilgili endişeler var. Türkiye'ye karşı olan ve geçen hafta Erbil'deki bir Türk diplomatı öldüren PKK tehdidi konusunda oldukça endişeliyiz. Kaygıları dengelemeye çalışıyoruz.”

Türkiye'nin güvenlik endişeleri kapsamındaki güvenli bölge konusunda henüz bir anlaşmaya varılamadığını aktaran Jeffrey, şunları kaydetti:

"Türk Savunma Bakanı (Hulusi Akar) oldukça sert bir pozisyon alıyor. Türkiye, bizim için mantıklı olan tüm ağır silahların geriye çekildiği 5 ile 14 kilometrelik bir alandan daha derin bölge istiyor. Bu konuda bazı anlaşmazlıklar var. Bu durum 'güvenli bölgenin' kurulmasını engelliyor ama diplomatik ve askeri temaslarımız sürüyor.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Karma eğitimin uygulanmadığı okul oranı yüzde 15’e ulaştı

SONRAKİ HABER

İSKİ üst yönetiminden 6 hafta sonra istifa geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...