17 Ekim 2012 14:32

Minibüsçülerden ‘bembeyaz’ isyan

Yağmur Uzunkaya

İsyanın sebebi Denizli Belediyesinin, Pamukkale Üniversitesine (PAÜ) hazırlattığını iddia ettiği ve hafta başında uygulamaya koyduğu Master Kent Ulaşım planı...
Plan gereği birçok minibüs hattındaki yollar minibüsçülere kapatıldı. Birçok cadde de tek yöne çevrildi. Bu caddelerde; metrobüs adı altında Turex firmasına ait körüklü otobüsleri devreye sokan Denizli Belediyesi minibüslerin güzergahlarının, hemen hemen hepsini, merkezi yerleşim yerlerinin dışında bıraktı.

YÜZLERCE MİNİBÜS CADDEYİ KAPATTI

Uygulamaya tepki gösteren minibüsçüler önceki gün adeta isyan ettiler. Pamukkale Üniversitesi durağında araçları ile bir araya gelen 16 farklı hatta çalışan 500’e yakın minibüs özel halk otobüslerine ve Turex’e tahsis edilen yolu kapatmak için harekete geçti. Yaklaşık 500 minibüs, İncilipınar’dan İstiklal Caddesi güzergahına aynı anda hareket etti.
İstiklal caddesinde Turex firmasına tahsis edilen yolu kapatan minibüsçülerin önünü kesen polis yolu trafiğe açtı. Bunun üzerine belediye önüne giden minibüsçüler burada yaklaşık iki saat eylem yapıp araçlarıyla trafiği taşıt trafiğine kapattılar.
Öfkelerini sloganlara döktüler: ‘Denizli Turex’e peşkeş çekilemez’, ‘Rızkımızı kimseye yedirmeyiz’, ‘Denizli uyuma esnafına sahip çık’, ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’, ‘İsyan değil ekmek kavgası’ ve ‘Başkan istifa’... Sloganlarını sık sık tekrarlayan yaklaşık bin kişilik grup Belediye Başkanı Osman Zolan ile görüşmeden eylemi sonlandırmama konusunda kararlı davrandılar.

EYLEMLER SÜRECEK

Minibüsçülerin kararlığı karşısında AKP’li Belediye Başkanı Osman Zolan Minibüsçülerle görüşmek zorunda kaldı. Minibüs hatlarının başkanları ile yaklaşık bir saat süren bir görüşme yapan Zolan, ‘Güzergahların yeniden belirlenme talebini değerlendireceklerini’ açıkladı. Görüşmede alınacak kararın iki gün içinde açıklanacağı duyuruldu. Zolan’dan gelen bu haber üzerine sakinleşen minibüsçüler, minibüslerine binerek eylem yerinden bugün tekrar bir araya gelmek üzere uzaklaştılar.
(Denizli/EVRENSEL)


ADINDAKİ ADALET HANi NERERE?

BİR minibüsçü gözleri dolmuş anlatıyor: “3 çocuğum üniversitede okuyor. Benim gibi birçok baba var çocuğu okuyan. Sorun araştırın bu arabaların yüzde 80 i rehin altında bankalarda. Şu an bize verdikleri güzergahlarda yolcu falan yok bizi diğer hatlarla birbirimize düşürecekler. 3 ayda bir belediyeye 750 lira hat kira parası veriyoruz. Bir aracın aylık kağıt üstündeki kuru gideri 1500’ü buluyor. Haktan adaletten bahsediyorlar partilerinin adı adalet ve kalkınma partisi olan hükümetin nerde adaleti?​”

MiNiBÜSÇÜLERE HiÇ DANIŞILMADI

“BİZ dolmuşçular vatansız, milletsiz ve bayraksız Filistin, Turex ve arkasındaki belediye ise İsrail... Master kent ulaşım planı yapılırken hiçbir hat sahibi çağırılmadı. ‘Biz böyle bir plan yapıyoruz siz yıllarca Denizli’ye hizmet edenler ne düşünüyorsunuz’ diye sorulmadı. Suriye’den gelenlere kucak açıyor hükümet peki ya biz kimin evlatlarıyız, biz kimiz de böyle mağdur ediliyoruz. Turex ise çifte bayram yapıyor. Güzergahların bu hale gelmesiyle ailelerimizle birlikte 10 bin kişi ekmeksiz kalacak"


YASAK CADDELER

2. Ticari Yol,
İstasyon Caddesi,
Doktorlar Caddesi,
Hastane Caddesi ve bağlı ara sokak ve
caddeler,
29 Ekim Bulvarı, bulvar boyunca Adliye, AYDEM, Servergazi
Hastanesi gibi
önemli merkezler,
TerasPark AVM,
Bursa Caddesi,
Yurtlar ve
kampus bölgesi,
Tıp Fakültesi
Hastanesi,
İstiklal Caddesi,
İncilipınar Caddesi,
Kayalık, Saltak Caddesi


HANGi YOLLAR TEK YÖN OLDU?

İSTİKLAL Caddesi Acıpayam Asfaltı yönünde araçların tek yönlü kullanımına açık olacak. Yolun bir yönü ise karşılıklı metrobüs ve otobüs seferlerine ayrıldı. Gazi Bulvarı özel araç trafiğine kapatıldı. Atatürk Caddesi ve Lise Caddesi lise yönüne tek yön uygulamasına geçildi. Bayramyeri’nde 4 Çeşme bölgesinde Kaleiçi’nin arka kısmında yer alan 420 Sokak özel araç trafiğine kapandı. Doktorlar Caddesi’nin köşesinde sağa dönüş yapılmayacak. Ayrıca Özay Gönlüm Bulvarı’ndan Devlet Hastanesi önüne gelen sürücüler Eski Yeşilköy Caddesi’ne yönlendirileceklerdir.

Evrensel'i Takip Et