18 Ekim 2012 03:21

Dicle can çekişiyor

Şırnak’ın Cizre ilçesinden geçen Dicle Nehri üzerinde açılan kum ocaklarının doğada yarattığı tahribat ciddi boyutlara ulaştı.Gerekli incelemeler yapılmadan, doğaya ve su kaynaklarına vereceği zarar araştırılmadan, ÇED raporları gözetilmeden ruhsat verilen ve daha sonra da denetlenmeyen kum ocakları, Dicle Nehri’ne b&uu

Dicle can çekişiyor
Paylaş
Beyar Özalp

Gerekli incelemeler yapılmadan, doğaya ve su kaynaklarına vereceği zarar araştırılmadan, ÇED raporları gözetilmeden ruhsat verilen ve daha sonra da denetlenmeyen kum ocakları, Dicle Nehri’ne büyük zararlar veriyor.

24 saat boyunca faaliyette olan kum ocakları nedeniyle Dicle Nehri’nde yaşayan balıkların soyları tehlikede, iş makinelerinin nehirden her kum çıkarışında milyonlarca balık larvası ölüyor.

Yıllarca coşkusuyla anılan, masallara, hikayelere konu olan Dicle Nehri kum ocaklarının çalışmaya başlamasıyla artık can çekişiyor. Kum ocakların çalışmaya başlamasıyla beraber nehirde heyelanlar da oluşmaya başladı. Sıcak yaz günlerinde nehirde serinlemek isteyen vatandaşlar da büyük risklerle karşı karşıya. Nehirdeki kirlikle beraber kum ocaklarının açtığı büyük çukurlar da tehlike saçıyor. Denetime tabi olmadan Dicle Nehri’ni yağmalayan kum ocaklarının, maden ruhsatları yönetmenliğine göre ruhsat üzerinde ve krokide belirtilen alan üzerinde çalışma yapması gerekiyor. Ancak buna uyulmuyor, bölgenin geri kazanım işlemleri de gerçekleştirilmiyor. Yetkililer ise Dicle’nin can çekişini sadece izliyor. (Cizre/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

O yapı yükseldi kan ter içinde!

SONRAKİ HABER

Anaokullu üniversiteliler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...