01 Ağustos 2019 23:09

Kayısı üreticisi bu yıl da umduğunu bulamadı: Kendi geçimimizi sağlasak yeter

Evrensel'e konuşan Malatyalı kayısı üreticileri, "Kayısıdan artık artı para da istemiyoruz kendi geçimimizi sağlasak yeter" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mazlum KÖSE
Malatya

Büyük emeklerle kayısı üretmesine rağmen ürettiği kayısıyı satamayan ve ondan kazanç sağlayamayan kayısı üreticisinin işi gün geçtikçe daha da zorlaşıyor. Evrensel’e konuşan Malatyalı kayısı üreticileri, “Kayısıdan artık artı para da istemiyoruz kendi geçimimizi sağlasak yeter” dedi.

"500 AĞACIMI KESMEK ZORUNDA KALDIM"

Kayısı üreticiliğini çocukluğundan beri yapan 63 yaşındaki İbrahim Bilen, “2000 yılına kadar kayısı fiyatları iyiydi para kazanabiliyorduk. 2000 yılından sonra durum kötüye gitmeye başladı. Girdiler pahalı. İşçi yevmiyeleri bizi aşıyor. Eskiden işçiye asgari ücretin bir buçuk katı ücret verebiliyorduk ama şimdi asgari ücrete denk gelen ücret bile bizi zorluyor” diyerek ,“Bu sene 500 ağacımı kesmek zorunda kaldım” dedi.

Mazot fiyatlarının artmasına rağmen kayısı fiyatlarının aynı kalmasından yakınan Bilen, “İlaç, naylon, çadır, bez, kasa fiyatları misli misli arttı, kayısı yerinde sayıyor. Bence kayısı fiyatlarının yerinde saymasının sebebiyse çiftçimizin örgütsüz olması. Devletin bizim kayısımızla ilgili herhangi bir açıklaması yok sadece işçi yevmiyelerine karışıyor, başka bir şeye karışmıyor” dedi.

"ÇİFTÇİ ÖRGÜTLENMELİ"

Bu sene Ören bölgesindeki kötü hava şartlarından dolayı kayısının verimli olmamasına yönelikse Bilen, “Geçen yıldan kalan artı paramız yok. Olmadığı için de mahsulümüz yok. Gelir o kadar az ki ilacını, mazotunu bile zor karşılıyor hatta karşılayamıyor. Kayısıdan artık artı para da istemiyoruz kendi geçimimizi sağlasak yeter” dedi

Son olarak ise Bilen, “Çiftçi örgütlenirse, kendi ürettiğini kendi satarsa, devletin ve tüccarın elinden kendini kurtarırsa sorun çözülür” dedi.

"KAZANCIMIZ OLSA İŞİMİZİ SEVEREK YAPACAĞIZ"

Ören’de hem kayısı üreticisi hem de CHP belediye meclis üyesi olan 55 yaşındaki Cengiz Öcal, “15 yaşımdan beri bu işle uğraşıyorum. Geçen yıl 120 milyarlık kayısı sattım, bunun 60 milyarını işçilere verdim. Mazot ve ilaç parasını bile doğru düzgün ödeyemedim. 4 tane ihracatçının eline bırakılmış durumdayız. Bu insanların insafına kaldık” diyerek yakınıyor.

Önceden pancar üreticisi olduğunu söyleyen Öcal, “Pancara devletin ne kadar sahip çıktığını hepimiz gördük. Aynı şeyi kayısı için yapsa bizim için de çok iyi olacak. Kazancımız olsa işimizi severek yapacağız” dedi.

Kayısının üreticiliğinin bir geleceğinin olmadığını söyleyen Öcal, “Binlerce ağaç kesiliyor üretici tarafından çünkü kazanç yok. Şu an 100 bin lira Tarım Kredi Kooperatifi’ne borcum var. Kaldıracağım kayısı en fazla 50 bin lira. 20 binini işçilere vereceğim, 30 bin kalacak” dedi

"KAYISI ÜRETİCİSİ ZARAR EDİYOR"

30 yıllık kayısı üreticisi 59 yaşındaki Yusuf Öztürk, “Kayısının her zaman pazarlama sorunu var. Girdilerin, işçi ücretlerinin yükselmesi de belimizi büküyor. Geçen sene bahçemde 7 bin kasa kayısı indirmeme rağmen zarar ettim. İşçiye 35 bin TL para verdim. Kalan kayısı 35 bin TL bile etmedi. Kayısımı satamadım, kendi maaşımı çektim, üstüne bir de kredi çektim bu şekilde işçilere ücretini ödedim” dedi  

Malatya’da üreticinin ayakta durmasının tek kaynağının kayısı olduğunu ve başka bir alternatif olmadığını belirten Öztürk, “Alternatif ürün olarak kiraz düşünülmüştü bir ara ancak kirazın da girdileri çok pahalı. Bir kazancı olmadı” dedi.

ÇÖZÜM KOOPERATİFLEŞME

Kayısı tüccarlarının ‘ürün çok’ diyerek manipülasyon yapıp çiftçiyi mağdur ettiğini düşünen Öztürk, “5-6 tane tüccar bir araya geliyor, 120 bin ton kayısı var diyor. 120 bin ton değil 60 bin ton kayısı var. 15 bin ton da diğer illerde olan kayısı var duyumlarımıza göre. Tüccarlar 120 bin ton diyor ki üreticiye para vermesinler” dedi.

Bu duruma çözüm olaraksa Öztürk, “Tüm bu sorunların çözümü kooperatifleşme ve kendi malımızı kendimiz ihraç etmek. Yani burada 3-5 kişinin ağzına bakmamaktır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Caretta caretta yuvaları üzerinde drift yapan şahsa 60 bin lira ceza

SONRAKİ HABER

Ulaştırma Bakanından İstanbul Havalimanı için itiraf gibi açıklamalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...