17 Ekim 2012 13:57

Kaç 400 milyon sayın bakan?

Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan mültecilerin sayısı 100 bini aşması ve sayının çok kısa 200 bine ulaşacağı beklentisi endişeleri ve tartışmaları beraberinde getirdi? Mülteci sayısının artması ve kışın gelmesiyle birlikte sorunun ağırlaşacağına kesin gözüyle bakılırken işin maliyeti de ta

Kaç 400 milyon sayın bakan?
Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mülteciler için devlet bütçesinden yapılan harcamaların 400 milyon lirayı geçtiğini açıkladı. Bakan Şimşek, mülteciler için bir o kadar harcamanın da belediyeler tarafından yapıldığını ifade etti.

Türkiye’nin maliyeti paylaşmak üzere yaptığı uluslararası çağrılar karşılık bulmuyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Birleşmiş Milletler’e önerdiği Suriye içinde BM’in mülteci kampları oluşturması önerisi ise yanıt bulmuş değil.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan’ın başkenti Bükü’de düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Zirvesi’nde üye devletlere Suriyeli Mültecilerin yükünü paylaşma önerisi de yanıtsız kaldı.

RAKAM ÇOK DAHA BÜYÜK

Suriye’deki gelişmelerin maliyeti sadece kamplarla ve 400 milyonla sınırlı değil. Milliyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Güngör Uras Suriye politikasının faturasının giderek büyüdüğüne dikkat çekiyor.

Suriye kapısının kapanmasının faturasını şöyle özetliyor: ‘Biz Suriye sınırından sadece Suriye’ye değil, 11 Ortadoğu ülkesine daha ihracat yapıyorduk. Suriye pazarını kaybetmemiz yetmiyormuş gibi diğer ülkelere de mal gönderemez olduk. Suriye sınırındaki gümrük kapılarının kapatılmasının ardından Türkiye’nin Suriye’ye ve Suriye üzerinden 11 Ortadoğu ülkesine yaptığı ihracat durma noktasına geldi. Çare olarak TIR’ların Mersin Limanından Ro-Ro gemileriyle Mısır’a taşınması ise sorunu çözemedi. Sefer süresinin uzunluğu ve navlun maliyetlerinin yüksekliği, Ro-Ro ile gönderilen ihraç malının sınırlı miktarda kalmasına neden oldu.”

İkinci darbe Doğu ve Güneydoğu’da sınır ticaretine dayalı üretim yapan işyerlerine geldi: “Suudi Arabistan, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere bölgeye yapılan ihracatın yüzde 90’ı Suriye üzerinden transit geçilerek gerçekleştiriliyordu. Hatay, Türkiye’nin toplam yaş sebze ihracatının dörtte birini yapıyordu. Üretimin, ticaretin, ulaştırma hizmetlerinin ve ihracatın durması tabii ki önce bölge halkını ilgilendirir ama bu sonuçta Türk ekonomisi için bir kayıptır”.

HAVA SAHASI KAPANDI, FATURASI BÜYÜK

Uras, Suriye’nin hava sahasını Türkiye’den uçaklara kapatmasının faturasına da dikkat çekiyor: “İstanbul’dan Suudi Arabistan, Katar, Umman, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’e ve Uzakdoğu’ya yapılan uçuşlarda bu saha kullanılıyordu. Şimdi uçuş süresi yarım saat uzadı. Uçaklar her seferlerinde 1.500 dolarlık daha fazla jet yakıtı kullanacaklar.”

Elbette askeri harekatın da getirdiği ağır bir fatura var. Suriye sınırına yığılan askerin, tankların, zırhlı araçların, devriye uçuşu yapan uçakların, helikopterlerin yani bu olağan dışı hareketin faturasının da ağır olduğuna dikkat çeken Uras, “Harp riski primi, her şeyin fiyatını artırır. Gerçekçi olalım. Suriye politikasının arkasında bir ‘sıcak temas riski’ Paranın fiyatına, malın fiyatına bu risk ekleniyor” diyor.

İşin faturası  400 milyon liranın çok çok üzerinde. Ve bu büyük fatura halkın cebinden çıkıyor. (HABER MERKEZİ)


TEDAVİ MASRAFI BÜYÜK

Hatay’daki çadır kentlerin yanı sıra şehir merkezindeki mahallelere yerleşmiş çok sayıdaki,  Suriyeli olup olmadığı belli olmayan, silahlı kişilerin de bir maliyeti var. Bu evlerde kalan kişilerin Suriye güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmalarda yaralanmasının da faturası da Türkiye halkına çıkıyor. Hastanelerde yapılan ilk müdahaleden sonra yaralıların tedavilerine evlerde devam ediliyor. Resmi kaynaklara göre Hatay’daki devlet hastanesinde, 3 bine yakın Suriyelinin tedavisi gerçekleşti. Türkiye’de yapılan tedaviler sadece çatışmalarda yaralananları kapsamıyor.

ÖNCEKİ HABER

AKP’nin rant dağıtım aracı

SONRAKİ HABER

Yoksulun kızına okul da yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...