31 Temmuz 2019 17:38

"İhraç edilen akademisyenler AYM kararı sonrası derhal okullarına dönmeli"

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, AYM kararıyla haklarının ihlal edildiğine karar verilen Barış Akademisyenlerin üniversitelerine geri döndürülmelerini istedi.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

"Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı barış bildirisine imza atan Eskişehirli akademisyenlerle bir araya gelen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararıyla haklarının ihlal edildiğine karar verilen akademisyenlerin üniversitelerine geri döndürülmelerini istedi.

AYM, "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriyi imzaladıkları için yargılanan ve cezalandırılan akademisyenlerin ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verdi. Eskişehir’de bildiriye imza attıkları gerekçesiyle üniversitelerinden ayrılmak zorunda bırakılan yaklaşık 25 akademisyen de “Eskişehir Okulu” altında kurdukları atölyeler ile eğitim vermeye devam etti. CHP’li Çakırözer bildiriye imza atan akademisyenlerle, ihraç edildikten sonra kurdukları Eskişehir Okulunda bir araya gelerek AYM kararı doğrultusunda akademisyenlerin okullarına iadesinin yapılması çağrısında bulundu.

AYM’nin akademisyenler için verdiği hak ihlali kararının tek başına yeterli olmadığını, gerçek hayatta karşılık bulması gerektiğini vurgulayan Çakırözer, AYM kararının ağır ceza mahkemelerindeki tüm davaları etkilemesi gerektiğini söyledi. Çakırözer, “Çünkü sadece fikirlerini ifade ettikleri için, bir bildiriye imza attıkları için insanlar cezalandırılmamalı, hapsedilmemeli, işlerinden edilmemeli. Beğenilir veya beğenilmez ancak fikirle mücadele sadece yine fikirlerle verilebilmeli. Demokrasi ve çoğulculuğu yaşatacaksak fikir özgürlüğünü korumamız gerekir” dedi. 

"İHLAL EDİLEN TÜM HAKLAR İADE EDİLMELİ"

Çakırözer açıklamasını şu ifadelerle bitirdi: Üniversiteden ihraç edilen tüm akademisyenlerin okullarına iadesi sağlanmalı. Yurt dışından ülkesine dönemeyen akademisyenlerin dönüşleri sağlanmalı. Yurt dışı yasakları kaldırılmalı. İhlal edilen tüm hakları, mesela ihraç kaldığı süre boyunca alamadığı maaşı, yatırılmayan sosyal güvenlik primleri, manevi tazminat hakları iade edilmeli. (HABER MERKEZİ)

"AYM KARARI SONRASINDA İHRAÇLAR DA DAYANAĞINI YİTİRDİ"

Hukukçu Dr. Kerem Altıparmak, Anayasa Mahkemesinin Barış İçin Akademisyenler hakkında verdiği “ifade özgürlüğünün ihlali” kararını değerlendirdi. Sosyal medya hesabından değerlendirmeler yapan Altıparmak, kararın hukuki sonuçları olması gerektiğini belirterek ceza davalarında hiçbir imzacıya ceza verilemeyeceğini ve verilen cezaların bozulmak zorunda olduğunu belirtti. Ceza mahkemesi kararı beklenmeksizin pasaportların da derhal verilmesi gerektiğini kaydeden Altıparmak, kararın idari yaptırımlar için de sonuç doğuracağını belirtti. AYM’nin, açıklamaya yönelik her türlü müdahaleyi Anayasaya aykırı gördüğü sonucu çıktığını kaydeden Altıparmak “Bu nedenle karar sadece ceza davaları açısından değil idari yaptırımlar için de sonuç doğurur. İhraç ve disiplin cezaları da dayanağını yitirmiştir” dedi.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kaz Dağları’nda maden şirketinin katlettiği alana iki tane selvi fidanı dikti

SONRAKİ HABER

Yeni e, ağustos sayısında Şair küçük İskender'e veda ediyor...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...