31 Temmuz 2019 23:14

TAYAŞ işçisi: İnsanca yaşamanın tek yolu mücademizi güçlendirmek

TAYAŞ fabrikasında çalışan bir işçi, çalışma koşullarını Evrensel'e anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TAYAŞ gıda fabrikası işçisi
Gebze

Merhaba Evrensel okurları, ben TAYAŞ fabrikasında çalışıyorum. Sizlere fabrikamızda yaşanan bazı olumsuzluklardan bahsedeceğim.

TAYAŞ gıda fabrikasında ha bire baskılar artıyor. Yoğun işsizliği de bir tür tehdit olarak kullanan TAYAŞ patronu, çok düşük ücretlerle hakkımızın karşılığını vermiyor. Sürekli her olur olmaz şeye tutanak tutuluyor. Bu tutanaklar sonucunda işçinin 2 yevmiyesi kesiliyor! Bu adalet mi?  Onca ter döküyoruz, hakkımızı tam alamadığımız gibi gelişi güzel paramıza el konuluyor. Hangi vicdan bunu kabul eder? Zaten Gebze OSB’nin neredeyse en kötü koşullarına sahip fabrikasında çalışıyoruz.

Yakın zamanda işçilerin düşünceleri dahi alınmadan yeni uygulama getirildi. Namaz için aldığımız izin sırasında, tuvalete gittiğimiz sırada kullanacağımız namaz ve WC kartları çıkarıldı. O kartlar yanımızda olmadığı zaman yine tutanak tutulacağı ifade ediliyor. Biz işçiler bu insanlık dışı muameleden rahatsız olduğumuzu söylüyoruz. Biz ses çıkarmadıkça bu süreç uzayacak! Yarın gitmeyeceksin bile diyecekler! Biz üretelim, kârlarına kâr katalım onların işçiye reva gördüğü uygulamalara bakın. TAYAŞ işçisinin birkaç sorunundan sadece bazıları bunlar.

Vardiya amirleri ve posta başlarının baskılarına karşı sessiz kalarak bizler de bu adaletsizliğin büyümesine neden oluyoruz. TAYAŞ işçisi artık birlikte hareket etmeli. Az ya da çok bir birliğimiz var. Daha güçlü olmak için birliğimizi daha da güçlendirmeliyiz. Uzun zamandır süren sendikal mücadelemize daha fazla sahip çıkarsak birliğimiz güçlenir!

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikasına ve birliğimize sahip çıkmalıyız. Tercih işçilerin: Ya daha kötü koşullarda çalışmak ya da haklarımızın olduğu bir fabrikada çalışmak… Emeksiz hiçbir şey olmuyor. Birlik için de emek harcamalıyız. İnsanca yaşanacak koşulların tek yolu, sendikal mücadelemizi güçlendirmek.

ÖNCEKİ HABER

Almanya, ABD'nin 'Hürmüz Boğazı’ talebine olumsuz yanıt verdi

SONRAKİ HABER

Tuzla Prokom'da eylem yapan işçilerin üzerine araç sürdüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...