17 Ekim 2012 13:44

‘Bu ülkede hiçbir şeyi eleştirmeyelim o zaman’

Geçtiğimiz aylarda AMK adında bir gazete yayın hayatına başlamıştı. Ancak gazetenin çıkmasıyla birlikte tartışmalar da başladı. Kadın örgütleri başta olmak üzere birçok çevre bu gazetenin kapatılması gerektiğini vurgulamıştı.AMK gazetesi yönetiminden yapılan açıklamada, gazeteye yönelik saldırılara karş

‘Bu ülkede hiçbir şeyi eleştirmeyelim o zaman’
Paylaş

AMK gazetesi yönetiminden yapılan açıklamada, gazeteye yönelik saldırılara karşı gerekli hukuki önlemlerin alınacağı belirtilmişti. Gazete o günden beri kendisini eleştiren herkese dava açtı. Son olarak da MEDİZ’in (Kadınların Medya İzleme Grubu) haklarındaki açıklaması ve Ayşe Arman’la yaptığı röportaj nedeniyle, MEDİZ koordinatörü sıfatıyla Melek Özman’a 20 bin TL tazminat davası açtı. Mehveş Evin, Ayşe Arman, Hıncal Uluç gibi birçok köşe yazarı gazetenin adını yerden yere vuran yazılarla dikkat çekmişti ve gazeteyi boykot eden bir kampanya da başlamıştı.

AÇIK, MERT VE KORKUSUZ MU?

AMK yönetiminden yapılan açıklamada hem gazetenin adının küfür kısaltması olmadığı hem de gazetenin Sözcü ile bir ilgisinin olmadığı iddia edilmişti. Bazı köşe yazarlarının “açık mert korkusuz” kelimesinin kısaltması olan AMK ismini bir küfür kısaltması gibi algılayarak, bunun üzerinden gazeteye saldırdığı ifade edilen açıklamada, bu saldırıların yasalara aykırı olduğu ve bunun markaya ticari zarar verdiği iddia edilmişti.

Yapılan açıklamada “Açık Mert Korkusuz (AMK) markamızın arkasındayız ve bu isimle gazeteyi yayınlamaya devam edeceğiz. Aleyhimizde yazılan yayınlar, haksız rekabet oluşturmaktadır. Gazetemiz aleyhinde yapılan bu yayınlarla ilgili olarak gerekli davaları açması için hukuk büromuza talimat verdik. Avukatlarımız bu yayınları takip etmekte ve dava hazırlığı yapmaktadır” denilmişti. AMK’nın bağlı olduğu Çağdaş Yayıncılık ve Ticaret AŞ tarafından, 5.7.12 tarihinde 20 bin TL değerinde manevi tazminat davası açılmış durumda. Dava ise İstanbul 15. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2012/95 E. sayılı dosyasıyla yürütülüyor. MEDİZ koordinatörü ile birlikte yazar Ayşe Arman da davalı olarak yer alıyor. Davaya konu olay 13.06.2012 tarihli Hürriyet gazetesinde Ayşe Arman’ın “ sıra yatak odalarında” başlıklı röportajında Medya İzleme Grubu’nun (MEDİZ)  koordinatörü Melek Özman’ın “AMK isminde bir gazete... Tek kelimeyle iğrenç” alt başlığı altında yapmış olduğu açıklamalardı. . Çağdaş yayıncılık AMK’nın sahibi olup, yanıltıcı ve incitici yayınlarla kötülenmiştir. TTK’nun 57/1. 1. Bendindeki haksız rekabet kuralı ihlal edilmiştir. Ayrıca Melek Özman’ın gazeteyi boykot çağrısı şirketi zarara uğratmak amacı taşımaktadır.” diyen şirket Melek Özman’a 20 bin TL’lik dava açtı. (MEDYA SERVİSİ)


GAZETENİN İSMİ KADINLARA HAKARET EDİYOR

Gazetemize konuşan Mediz Koordinatörü Melek Özman gazetenin kendisine açtığı davayı değerlendirdi. “Bu dava gazetenin ismiyle ilgili bir dava. Başından beri isminin sorunlu olduğunu söylemekteyiz. İsim tamamen kadınlara hakaret içeriyor. Ve gazete çıktığında bir boykot çağrısı yapmıştık. Yaptığımız bu açıklama nedeniyle bize 20 bin TL’lik bir dava açtılar. Böyle bir kararın alınması halinde anlaşılacak ki bu ülkede bir daha  hiçbir şeyi eleştiremeyeceğiz” dedi.

MEDİZ, gazeteyi bir  açıklama ile de protesto etmişti:

“AMK Gazeteciliği!
Sözcü Gazetesi tarafından çıkarılan spor gazetesi AMK erkek egemen şiddet ve fanatizmin amiyane küfürlerinden birini isim olarak seçerek kadınlara karşı suç işlemektedir. Kadınların çalışan ve okuyucu olarak yer almaktan imtina edeceği bu ayrımcı gazetecilik anlayışını kınıyor, bu adı seçen tüm sorumluları özür dilemeye ve gazetenin adını derhal değiştirmeye çağırıyoruz.
Gazetenin ismi değişmedikçe hepinizi bu gazeteyi satın almamaya, bu gazeteyi satmamaya, satanları uyarmaya, bu gazeteyi satan bayi ve dükkânlardan alışveriş etmemeye davet ediyoruz.”


ARMAN'IN YAZISI VE ÖZMAN'IN SÖYLEDİKLERİ

Ayşe Arman’ın soruluarını yanıtlayan Melek Özman, bu gazetenin boykot edilmesi gerektiğini vurglulamıştı.
Sözcü Gazetesi tarafından çıkarılan AMK gazetesini boykot ediyorsunuz. Neden? Gerekçeniz ne?
Çok açık. Gazeteye verdikleri isme bakar mısınız? “Yok öyle değildi, böyleydi” diyorlar. Yemezler! Bu ismin ne ifade ettiği çok belli. Bu küfrü, gazetenin ismi yaparak kadınlara karşı alenen suç işliyorlar. Sessiz kalmak mümkün değil. Biz de gazetenin ismi değişmedikçe, AMK gazetesini boykot ediyoruz. Kadın-erkek herkesi, bu gazeteyi satın almamaya, satmamaya, satanları uyarmaya, bu gazeteyi satan bayi ve dükkânlardan alışveriş etmemeye çağırıyoruz. Mesele, şiddetin ve fanatizmin meşrulaştırılmaması...
Sizi anlıyorum. Ve hak veriyorum. Ama gerçekten engelleyebileceğinizi düşünüyor musunuz?
Bu, nihayetinde bir erkek gazetesi. Erkekler de bu küfürleri çok sık kullanıyorlar. Bu gazeteyi alanlar da kadınlar değil.
Boykot kararınız işe yarayabilecek mi?
Bakın, başka başvurularda da bulunuyoruz. Basın Konseyi mesela. Bu küfürler, stadyumda edildiğinde ceza veriliyor erkeklere. Sonuçta suç olan bir şey yapıyorlar. Biz üstüne gitmeye devam edeceğiz. Tabii ki satılmasını engelleyemeyiz. Belki boykotumuz tirajı bile etkileyemeyecektir. Ama ses, sestir. Sesimizi çıkarmamız, itirazımızı yapmamız gerekiyor. Kadınların bundan hoşlanmadığını başka nasıl anlayacaklar ki?

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Çiftçi’ye 8 yıl 9 ay hapis cezası

SONRAKİ HABER

AKP’nin rant dağıtım aracı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...