31 Temmuz 2019 11:56

17. Gençlik Yaz Kampı Üniversite Forumu Sonuç Deklarasyonu

Şikâyet etme, sorunu kendinde ara, kendini geliştir.” türünden neoliberal söylemlerin üniversite gençliği içinde geçmişe nazaran daha az karşılık bulduğu, daha çok bir öfkeye yol açtığı ortaya çıktı.

17. Gençlik Yaz Kampı | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Üniversiteliler üzerindeki etkisi bakımından ekonomik krizin ve tek adam tek parti iktidarının kendisini en yakıcı haliyle hissettirdiği bir dönemden geçiyoruz. Erdoğan-AKP iktidarının üniversiteye dönük saldırıları ile birlikte akademik özgürlüğün, üniversitelerin demokratik yapısının ayaklar altına alınması her üniversitelinin başlıca sorunları arasında. Toplum yararına bilimsel bilginin üretilemez hale geldiği, kayırmacılığın, yandaşlığın egemen ilke durumuna geldiği akademinin yanı sıra üniversite yönetimlerinin keyfi uygulamaları, öğrencilerin kendi aldıkları eğitim ve kendi yaşam alanları üzerindeki tüm söz haklarının baskı ve engellemelerle tırpanlanması demokratik üniversite talebini oldukça çarpıcı bir halde ortaya koyuyor. Mevcut haliyle ekonomik kriz üniversitelileri yalnızca sosyal kültürel yaşamın geliştirilmesi açısından değil, temel yaşam ihtiyaçlarının karşılanması bakımından zora sokarken, artık her üniversite öğrencisi esnek ve güvencesiz yarı zamanlı işlerde çalışmak durumunda kalıyor. Alınan KYK kredi ve bursları ise bu ihtiyaçları karşılamaya yetmiyor. Son bir senedir hemen hemen her yerde yapılan ulaşım ve yemekhane zamları ve bu zamlara karşı gerçekleşen irili ufaklı eylemleri düşündüğümüzde, giderek daha da şiddetlenecek olan ekonomik kriz önümüzdeki dönemde parasız eğitim talebini daha da acil bir talep haline getiriyor.
Her ile bir üniversite açacağız, üniversite mezunu işsiz kalmayacak diyen AKP hükümeti ve Erdoğan yönetiminin planlarının gelmiş olduğu nokta son on yılın en karanlık tablosuna gençleri mahkûm etmek istemektedir.
Hem üniversite forumunda hem de ondan önceki günlerde yaptığımız üniversite toplantılarında, içinde yaşadığımız emperyalist kapitalist sistemin tüm dünyayı çıkmaza sürükleyen sömürü ve savaş politikalarının sonuçlarını örtbas etmek üzere ürettiği “Daha çok çalış, daha çok sertifika kazan. Şikâyet etme, sorunu kendinde ara, kendini geliştir.” türünden neoliberal söylemlerin üniversite gençliği içinde geçmişe nazaran daha az karşılık bulduğu, hatta daha çok bir öfkeye yol açtığı ortaya çıktı.

KRİZİN YÜKÜNÜ REDDEDİYORUZ

Tüm bu gelişmeler ışığında çözüm önerileri noktasında şu satırlarda ortak karara varıldı:
-Başta üniversiteliler olmak üzere mevcut ekonomik krizin giderek artmakta olan yükünün işçi ve emekçilerin sırtına yüklenmesine karşı “krizin yükünü reddetmek” üzere bir mücadele hattının yükseltilmesi.

KYK BORCU SİLİNSİN!

-Yaşam koşullarının ağırlaşmasıyla birlikte kredi borçlanmalarının üniversitelilerin geleceğini giderek daha fazla ipotek altına almasına karşı KYK borçlarının silinmesi, kredilerin bursa çevrilmesi ve burslara öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak oranda zam yapılması talepleri etrafında üniversitelilerin bir araya gelmesi. 
-Üniversitelere dönük kapsamlı saldırının karşısında gençliğin güçlü karşı koyuşunu sağlayabilmek, ortak talepleri etrafında yan yana gelişini örgütleyebilmek belli toplumsal gelişmelerde kendiliğinden patlayan hareketi kendiliğinden olmaktan çıkartıp üniversitelerde büyük öfke patlamalarını beklemek zorunda olmayan, harekete yön verebilecek gençliğin kendi kalıcı örgütlerini kurmak ve güçlendirmek.

TACİZ VE TECAVÜZE KARŞI BİRLEŞMEYE

- Tek adam tek parti rejiminin hedefinde olan kadınların kampüslerde, yurtlarda ve sokaklarda uğradığı taciz ve tecavüze karşı genç kadınların bulundukları her alanda sesini yükseltmek ve üniversitelerde mevcut haliyle işlevsiz olan cinsel tacizi önleyici birimleri yeniden yapılandırmak.
- Üniversite gençliğine dayatılan, Orta çağ gericiliğinden beslenen sosyal-kültürel yaşama karşı kültür-sanatı etkin kullanacağımız, kampımızda kurduğumuz atölyelerde yarattığımız birikimi döndüğümüzde üniversitelerimize taşıyabileceğimiz çeşitli yaratıcı etkinlikler yapmak.

ÖNCEKİ HABER

İYİ Parti, cumartesi günü 4. Olağanüstü Kurultayını yapacak

SONRAKİ HABER

Bir başka açıdan iktisat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...