17 Ekim 2012 12:52

Gazeteci Çiftçi’ye 8 yıl 9 ay hapis cezası

KCK Urfa davasının kilit ismi konumunda olan Gülistan Encü ile yaptığı röportaj nedeniyle tutuksuz yargılanan DİHA Muhabiri Murat Çiftçi’ye 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.Urfa KCK davasında verdiği beyanlarla kilit isim haline gelen Gülistan Encü ile röportaj yapan DİHA Muhabiri Murat Çiftçi hakkında açıl

Gazeteci Çiftçi’ye 8 yıl 9 ay hapis cezası
Paylaş

Urfa KCK davasında verdiği beyanlarla kilit isim haline gelen Gülistan Encü ile röportaj yapan DİHA Muhabiri Murat Çiftçi hakkında açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Çiftçi ve diğer sanık Halit Durdu’nun katılmadığı duruşmada müdafi Avukat Serdar Çelebi hazır bulundu. Esas hakkındaki mütalaasını okuyacağını bildiren iddia makamı Halit Durdu ve Murat Çiftçi’nin, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2011/46 esas sayılı KCK Urfa davası sanıklarının aleyhine ifade veren Gülistan Encü’nün kolluk, savcılık ve yargılama aşamasındaki ifadesini değiştirmek için yönlendirdiğini iddia etti. Mütaalada, “Bu amaçla hazırlanmış ortamda nasıl ifade vereceği konusundaki beyanını kayda almak, yayınlamak, kamuoyu oluşturmak ve yargılamayı etkilemek suretiyle üzerine atılı suçu işledikleri” iddiasıyla ilgili maddelerce cezalandırılmaları talep edildi. İddia makamının esas hakkındaki mütalaasını kabul etmediğini belirten Av. Serdar Çelebi, bahse konu haberin yapıldığının bir gerçek olduğunu, zorlama bir yorumla yargılamayı etkilemek amacıyla yapılmadığını belirtti. Çelebi, “Ortada bir yardım kabul edilirse bu bir örgüte değil 5. ACM sanıklarına yardım olarak nitelendirilebilir. Sanığa ilişkin haberler mimli bir internet sitesinde haber konusu yapıldığı için biz emniyetin tam tersi tanığın yönlendirildiğini düşünüyoruz” diyerek müvekkilinin beraatına karar verilmesini talep etti.

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, DİHA Muhabiri Murat Çiftçi’nin “Örgüt hiyerarşisine bağlı olmamak ile birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası, Çiftçi’ye yardım ettiği iddia edilen Halit Durdu’ya da aynı hüküm gereği 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

MAHKEME TANIKLARA İNANMADI

Önceki duruşmada mahkemede tanık olarak dinlenen Gülistan Encü ve eşi Ömer İnal, herhangi bir tehditle Çiftçi’ye röportaj vermediklerini belirtmişti. Ömer İnal ifadesinde, birlikte olduğu Gülistan Encü ile haklarında çeşitli haberlerin çıktığını belirterek, bu durumun düzeltilmesi için Urfa BDP İl Teşkilatı’na gittiğini ve orada bir gazeteci ile görüştüğünü söylemiş, Murat Çiftçi’nin röportaj yaptığı Gülistan Encü’ye herhangi bir tehditte bulunmadığını belirtmişti. Tanık Gülistan Encü ise tanıklığında, Çiftçi’nin kendisine herhangi bir tehdit ya da şantaj yapmadığını belirterek, “‘İfadenizi alın rahat edersiniz’ şeklinde bir şeyin bana söylenip söylenmediğini hatırlamıyorum. Bu konuda herhangi bir tehdit ya da şantajları olmadı” demişti. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gaz bombasıyla ölüme soruşturma izni bile yok

SONRAKİ HABER

‘Bu ülkede hiçbir şeyi eleştirmeyelim o zaman’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...