31 Temmuz 2019 10:38

17. Gençlik Yaz Kampı Lise Forumu Sonuç Deklarasyonu

Lise forumumuz “parasız, bilimsel, demokratik” eğitim talebiyle, bu talepleri gerçekleştirmeye yönelik birleşme ve örgütlenme çağrısıyla tamamlandı.

Paylaş

Ekonomik krizin toplumsal yaşamın her alanını cendere içerisine aldığı koşullarda krizin etkilerinin en fazla hissedildiği kesimlerden biri de liseliler olmuştur. Eğitim harcamalarının, üniversite hazırlık masraflarının, ders kitaplarının alınabilmesinin olanakları krizle birlikte gittikçe daralmıştır. Dönem başında yapılan 2 milyarlık bütçe kesintisi, zorlu bir yılın sinyallerini veriyordu; lise forumunda kriz tartışmaları, liselilerin dönemi ne kadar ağır koşullarda geçirdiğini gösterdi.
Liseli gençlik, krizin faturasının en genç kuşaklara dahi kesildiği koşullarda krizin yükünü karşılamayı reddedecek, somut ekonomik taleplerin örgütlenmesi ihtiyacıyla hareket etmenin yollarını arıyor. Lise forumunda öne çıkan, öğrencilere kitap fonu desteği, ulaşımın ücretsiz karşılanması gibi talepler, ayrıca bu taleplerin örgütlenmesine yönelik geliştirilen sloganlar, kampanyalar önümüzdeki dönemin liseli gençlik açısından hareketli geçeceğini gösterdi.

MESLEK LİSELERİ VE ACİL İHTİYAÇLAR

Meslek liselerinde zorunlu staj, meslek beceri eğitim sınavı, ders malzemelerinin pahalılığı, öğretim kadrosunun yetersizliği gibi sorunlar oldukça fazla tartışıldı. Ayrıca tek adam rejiminin mesleki eğitim ve meslek liselerine dair gelecek planları, TOBB gibi patron örgütleriyle kurulan işbirliği, organize sanayi bölgelerine açılacak okullar ve sermayenin ihtiyaçlarına göre şekillenecek seçeneklerin günden güne geliştirilmesi, meslek liselerinde eğitimin içeriği, “kimin için ve ne için eğitim” eksenli tartışmaları öne çıkardı. Staj ve çalışma koşullarının ağırlığı, ücretlerin düşüklüğü, sigorta sorunu, iş güvenliği-iş sağlığı önlemlerinin eksikliği gibi sorunlar da öne çıktı. En acil ve somut ihtiyaçlar temelinde yürütülen tartışmalarda “isteğe ve eşit ücrete” dayanan staj talebi, lise forumu açısından en somut taleplerden biriydi. 

DEMOKRATİK LİSE MÜCADELESİ VE ARAÇLARI

Tek adam rejiminin ülkenin her köşesinde karşılaşılan anti-demokratik uygulamalarının liselere yansımasının da oldukça fazla öne çıktığı söylenebilir. Özellikle nitelikli okullarda idare-tek adam işbirliği ve her biri küçük tek adamlar tarafından yönetilen liselerde  “demokratik lise” fikri etrafındaki tartışmalar önemliydi. Şenliklerin, festivallerin yasaklanmasından, ÖTK’ların kaldırılmasına, kulüp faaliyetlerinin engellenmesine çeşitli sorunlar tartışıldı. Demokratik lise mücadelesine yönelik birleşme eğilimi ve lise öğrencilerinin kendi okuluna, eğitimine, geleceğine dair karar alma süreçlerine katılma yönündeki talebi, lise mücadelesinin perspektifi ve olanakları açısından önemliydi. 
ÖTK’ların yeniden mücadelenin önemli bir mevziisi haline getirmekten kulüplerde liselerin işleyişine dair sorunları tartışmaya, bölgesel kurultaylar etrafında liselilerin sorunlarını ve çözüm yollarını tartışmaya, çeşitli birlik modelleri etrafında farklı mücadele araçları yaratmaya demokratik lise mücadelesinin yükseltilmesine yönelik alınan kararlar, liselerde birleşme-örgütlenme eğilimlerinin tespit edilmesi ve bu eğilimin örgütlenmesi ihtiyacı açısından önemliydi. 

İÇERİĞİ VE KAPSAMIYLA BİLİMSEL EĞİTİM

Liseliler açısından en öne çıkan sorunlardan biri de eğitim müfredatının bilim-dışı, gerici içeriğiydi. Bu soruna yönelik bilimsel bilgiye ulaşmaya yönelik acil ihtiyaç, bilimsel bilginin tartıştırılmasına yönelik aktarılan deneyimler, geliştirilen araçlar, “bilimsel eğitim nedir?​” ekseninde yürütülen tartışma ve bilişsel-bedensel yetenekleri geliştirmeye yönelik uygulanacak alternatif eğitim modeli tartışması, mevcut koşulları reddeden ancak karşısında alternatif geliştirmeyi de ihmal etmeyen bir platformun öne çıkması, lise forumunun öne çıkan yönlerinden biriydi. 
Ayrıca herhangi bir yerde bilimsel bilgiye yönelik tartışmanın, kültür-sanat alanına dair alternatif faaliyetin vb. türden etkinliklerin-araçların, yalnızca ilgi alanları ve ihtiyaçlar etrafında birleşme kapsamının dışına çıkacak, kültür-sanat-bilim alanına yönelik örgütlü ve politik baskının görülmesi ihmal edilmeden, örgütlü bir mücadelenin parçası olarak kalıcı çözümler üretebilecek ve politik mücadeleyle birleşmek, birleşik bir lise mücadelesinin ancak farklı yönleri olmak zorunda olduğu yönündeki ortaklaşma lise forumunun ana fikrini somutlaştırmak açısından ilerleticiydi.

FORUMUMUZUN ÇAĞRISI 

Lise forumumuz “parasız, bilimsel, demokratik” eğitim talebiyle, bu talepleri gerçekleştirmeye yönelik birleşme ve örgütlenme çağrısıyla tamamlandı. En acil ve somut sorunlar-ihtiyaçlar etrafında birleşme çağrısıyla, lise mücadelesinde daha ileriden mevzilerin kazanılması ve eğitim sisteminin kökten değiştirilmesi ve öğrencilerin çıkarlarına göre şekillenmesi talebiyle örgütlenme çağrısını birbirine bağladı. Karşımıza çıkan sorunların kalıcı çözümü ve toplamda yaşadığımız politik-ekonomik problemleri aşmanın yolunun lise gençliğinin ülkenin geleceğinde söz sahibi olacak politik bir özne olarak örgütlenmesi yoluyla mümkün olacağına yönelik forum çağrımız; yeni dönemde liselerde forumumuzu da aşan tartışmalarla, çok yönlü-çeşitli ve birleşik bir mücadelenin farklı araç ve yöntemleriyle süreceğinin-yükseltileceğinin de sözü ve ilanıydı şüphesiz.

ÖNCEKİ HABER

Birlikte değiştireceğiz

SONRAKİ HABER

İspanya'da demiryolu işçileri greve çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa