11 Nisan 2011 05:36

CHP’de hesaplaşma listelere yansıdı

CHP içinde yaşanan politik hesaplaşma, 12 Haziran seçimlerinde partinin aday göstereceği milletvekili listesine de yansıdı. Önder Sav ve çevresindekiler ile Baykal ekibine yer verilmeyen listede, Ergenekon sanıkları da seçilme olasılığı yüksek yerlerden aday gösterildi.CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mayıs 2010 k

CHP’de hesaplaşma listelere yansıdı
Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mayıs 2010 kurultayında Deniz Baykal karşısında yanında yer alan eski Genel Sekreter Önder Sav ile yollarını ayırmıştı. Kılıçdaroğlu kendisi dışında 101 kişilik CHP grubundan sadece 22 milletvekilini yeni dönem için listelerine taşıdı. Sav ile birlikte Sav’ın uzun süre parti yönetiminde yer alan yakın çalışma arkadaşlarına ve aralarında “Dersim isyanı” açıklamaları nedeniyle sorun yaşadığı Onur Öymen’in de bulunduğu Baykal’a yakın ekibe de listede yer vermeyen Kılıçdaroğlu, Baykal’ı ise yine Antalya’da 1. sıraya yerleştirdi.

ANADOL LİSTE DIŞI

CHP’nin dün yapılan MYK toplantısı öncesinde Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’nin, İzmir Milletvekili Kemal Anadol ile görüşerek listeye giremediğini söylediği ve “Genel Başkan sizden anlayış bekliyor” dediği kaydedildi. Bunun üzerine tansiyonu düştüğü öğrenilen Anadol’un daha sonra MYK toplantısına katılarak niçin aday gösterilmediği konusunda tartıştığı öğrenildi.

SAV VE EKİBİ YOK

Listeler hazırlanırken Sav’ın her zaman olduğu gibi Ankara 1. bölge 1. sıradan aday gösterilip gösterilmeyeceği günlerce tartışıldı. Ancak 1. bölgede liste başına Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata getirilirken, Sav’ın dışında, sağ kolu olarak nitelenen Hakkı Suha Okay da listeye giremedi.

BAYKAL EKİPSİZ OLARAK VAR

Antalya listesi kendisine bırakılan ve liste başı olan Baykal, kendi ekibinden sadece Osman Kaptan’ı yanına aldı. Baykal’a yakın isimlerden Yılmaz Ateş, Mehmet Sevigen, Mehmet Ali Özpolat, Onur Öymen ve Mustafa Özyürek’e ise aday listelerinde yer verilmedi.

Kılıçdaroğlu’nun, Sav ve ekibi ile Baykal ekibine yönelik bu hamlesi ‘partiye tamamen damgasını vurdu’ şeklinde yorumlandı.

101 kişilik CHP grubundan 23’ü aday listelerine girerken, Kılıçdaroğlu dışında sadece 22 vekil yeni dönemde aday gösterilmiş oldu. (ANKARA)
 



MYK ÜYELERİ LİSTE BAŞI, ERGENEKONCULAR ADAY

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul 2. bölge 1. sıradan aday olurken MYK üyelerinin tamamı da seçilebilecek sıralardan aday gösterildi.

Kılıçdaroğlu İstanbul 2. bölgeden liste başı olurken, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil ikinci,  “Niçin Diyarbakır’dan aday olmuyor” denilen Sezgin Tanrıkulu üçüncü, gazeteci-yazar Aydın Ayaydın 4. sıradan aday gösterildi. Gürsel Tekin 1. bölgeden liste başı olurken, Osman Korutürk ikinci sıradan aday gösterildi. 3. bölgede ise Erdoğan Toprak birinci, Umut Oran ikinci, eski DİSK Başkanı Süleyman Çelebi üçüncü, gazeteci yazar Oktay Ekşi dördüncü ve sanatçı Sabahat Akkiraz beşinci sıradan aday gösterildi. Gazeteci yazar Ayşe Önal’ın trafik kazası geçirerek sol kolunu kayebeden kızı Şafak Pavey, İstanbul 1. Bölge 5. sıradan aday gösterilirken, eski KAGİDER Genel Başkanı Gülseren Onanç 2. bölge 15. sıradan aday gösterildi. Balbay, Aydın yerine İzmir 2. Bölge 2. sıradan aday gösterilirken, Milliyet gazetesi eski yazarı Rıza Türmen İzmir 1. bölge 2. sıradan aday oldu. İzmir 1. Bölge’de Güldal Mumcu aday gösterilirken 2. Bölge’de Alaattin Yüksel, Balbay, Mehmet Ali Susam, Rahmi Aşkın Türeli ve Aytun Çıray yer aldı. Ankara 1. Bölgede ise Sencer Ayata liste başı olurken, Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, eski YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, PM üyesi Aylin Nazlıaka, eski ANAP’lı Bülent Kuşoğlu, avukat Levent Gök, listede Ayata’nın ardında yer buldu. Ankara 2. Bölgede de Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan, Genel Başkan Yardımcısı İzzet Çetin, eski ATO Başkanı Sinan Aygün, PM Üyesi Gökhan Günaydın, PM’nin en genç üyelerinden Ekrem Oktay da listeye girdi. Adana’da ise Faruk Loğoğlu’nun listeye girdiği, bilişim uzmanı Tacidar Seyhan’ın ise listeye alınmadığı öğrenildi. Ergenekon davası tutuklu sanıklarından Prof. Dr. Mehmet Haberal’ı Zonguldak’tan listeye girdi.

Diyarbakır’da Salih Sümer’in ilk sırada yer aldığı, Bursa’da Genel Başkan Yardımcısı Sena Kaleli’nin listede bulunduğu kaydedildi.

Listede eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın ve eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş gibi isimlerin yer almadığı öğrenildi.
 


AYSEVER CHP’DEN İSTİFA ETTİ

CHP İstanbul 1. bölge 16. sıradan milletvekili adayı gösterilen PM üyesi Enver Aysever, partiden istifa etti. PM toplantısı sonrası bir açıklama yapan Enver Aysever, daha önce seçilebilecek bir sıradan aday gösterilmeyecekse listeye hiç konulmaması yönünde bir talepte bulunduğunu ifade ederek “Mesleğime dönme imkanı bulursam mesleğime döneceğim. Ancak şu yanlış anlaşılmasın; ben ilk seçimlerde CHP’ye ve Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vereceğim. Kemal Kılıçdaroğlu’na olan inancımı yitirmedim” dedi.

ÖNCEKİ HABER

'Arap Dünyasında Ayaklanma' Konferansı düzenlendi

SONRAKİ HABER

Antep ve Şırnak’ta sel 2 can aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...