31 Temmuz 2019 07:01

Caster Semenya, Dünya Atletizm Şampiyonası’nda yarışamayacak

Güney Afrikalı Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu atlet Caster Semenya'nın Dünya Atletizm Şampiyonası'nda yarışması İsviçre mahkemesinin kararıyla engellendi.

Fotoğraf: Yann Caradec/Wikimedia Commons(CC BY-SA 2.0)

Paylaş

Olimpiyat Şampiyonu Güney Afrikalı atlet Caster Semenya, İsviçre mahkemesinin IAAF’in “testosteron düzenlemesini” geçerli kılan kararı nedeniyle eylül ayındaki Dünya Atletizm Şampiyonası’nda mücadele edemeyecek.

IAAF’in, kanındaki testosteron oranı 5 nanomolden yüksek olan atletlerin kadınlar yarışında yer alamayacağına ilişkin kararı sonrası, İsviçre Yüksek Mahkemesi, Semenya’yı geçici olarak bu uygulamanın dışında tutmuştu. Ancak bu kararın geri çevrilmesi yönündeki hükümle birlikte Semenya’ya Dünya Şampiyonası yolu yeniden kapandı.

Semenya konuya dair yaptığı açıklamada “Büyük emekle kazandığım şampiyonluğumu korumak adına mücadele edemeyeceğim için hayal kırıklığı içerisindeyim. Ama bu beni tüm kadın atletlerin insan haklarını koruma savaşından alıkoyamayacak” dedi.

IAAF’in tepki çeken kararı Semenya’nın da aralarında olduğu “Cinsiyet Gelişim Farklılıkları” bulunan kadın atletlerin, 400 metre ve üzeri yarışlarda yer alabilmek için hormon baskılayıcı kullanmasını zorunlu kılıyor.

Semenya, hormon baskılayıcı kullanmayacağını ve IAAF kararına karşı hukuki mücadelesini sürdüreceğini ilan etmişti.

Dünya Atletizm Şampiyonası, Katar’ın başkenti Doha’da 28 Eylül’de başlayacak. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

2019 temmuz ayı iş kolu istatistikleri: İşçilerin sendikalaşma oranı yüzde 13,7

SONRAKİ HABER

İthalat ve ihracat rakamlarında düşüş yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa