31 Temmuz 2019 06:27

“Barajları nasıl durdurduysak, madeni de mücadele ile durdurabiliriz”

Dersim’de Munzur Milli Parkı’nı da kapsayan alan için maden ruhsatı verilmesine kentteki siyasi parti temsilcileri tepki gösterdi.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Munzur Milli Parkı'nın bir bölümünü de kapsayan 43 bin 350 hektarlık alanın maden sahası olarak belirlenmesine tepkiler sürerken, Dersim'deki siyasi parti temsilcileri, maden projeleriyle kentin insansızlaştırılmak istenildiğini vurgulayarak, ortak mücadele çağrısında bulundu.

'AMAÇ BÖLGENİN İNSANSIZLAŞTIRILMASI'

Emek Partisi (EMEP) Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, hayata geçirilmek istenen maden projelerinin doğada telafisi olmayan sonuçlar doğuracağını hatırlattı. Projelerle doğal yaşamın yok edileceğini hem de bölgenin insansızlaştırılmasının hedeflendiğine vurgu yapan Tekin, “Çünkü bu alanlarda canlıların yok edilmesi demek belli süreden sonra bu alandan insanların göç etmesine neden olacaktır. Dersim'in insansızlaştırılmasına dönük bir proje olarak düşünüyoruz” diye konuştu.

Kentteki halkın, kurumların ve siyasi partilerin birlikte mücadele yürütmesi gerektiğini belirten Tekin, sular altına bırakılmak istenen tarihi Hasankeyf'e dönük kurulan dayanışmanın aynısının Dersim için kurulması gerektiğini dile getirdi. Türkiye'deki tüm doğa tahribatlarına karşı birlikte mücadele yürütülmesi gerektiğine işaret eden Tekin, “Nasıl barajları durdurduysak aynı mücadeleyle de maden projelerini durdururuz” dedi.

‘İNSANIN YAŞAMASI MÜMKÜN DEĞİL’

HDP Dersim Kadın Meclisi Sözcüsü Nurşat Yeşil ise projelerin hayata geçirilmesi durumunda temiz su kaynaklarının, doğal hayat ve Dersim doğasının yok olacağını söyledi. Yeşil, Dersimlilerin yürürlüğe konulmak istenen projelere yürütecekleri mücadeleyle karşı çıkmaları gerektiğini dile getirdi. Kaz Dağları'nda sürdürülen altın madeni aramalarını hatırlatan Yeşil, Kaz Dağları'nda yapılan tahribatın aynısının Dersim'de yapılmak istenildiğini ifade etti. Kentteki kurum ve örgütlerle birlikte yürüttükleri mücadele sonucu geçmişte baraj projelerini iptal ettirdiklerini hatırlatan Yeşil, aynı mücadeleyi yürürlüğe konulmak istenen maden projelerine karşı yürüteceklerini vurguladı.

'BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE YAPILIYOR'

CHP Dersim Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Yoluk ise, Dersim'in doğa güzelliğine dikkat çekerek, yapılan maden projelerinin siyasi bir karar olduğunu ifade etti. Yürürlüğe konulmak istenen projelerle doğanın yok edileceğini ve kentin sermayedarlara peşkeş çekileceğini sözlerine ekleyen Yoluk, “Doğaya dönük yapılan her türlü tahribata parti olarak karşıyız” dedi. Kentteki sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerle birlikte bu projelere karşı mücadele edeceklerinin altını çizen Yoluk, doğayı tahrip etmek isteyenleri yürütecekleri mücadeleyle kamuoyunda teşhir edeceklerini belirtti. Maden çalışmalarının insana, doğaya ve tüm canlılara çok ciddi zararları olduğunu anımsatan Yoluk, “Doğa tahrip edilmeye çalışılıyor. Hep birlikte mücadele edelim” çağrısında bulundu. (Dersim/MA)

ÖNCEKİ HABER

The deportation of Syrian refugees from Turkey, in 10 questions

SONRAKİ HABER

JES’lerden kaynaklı kiraz ve üzümde verim düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...