31 Temmuz 2019 04:54
Son Güncellenme Tarihi: 31 Temmuz 2019 14:38

HSK, Gezi davası heyetini dağıttı

HSK, Gezi davasına bakan mahkemenin başkanı ve üyelerini ikinci heyete gönderdi; yargılamayı yeni oluşturduğu birinci heyetin yapmasına karar verdi.

Gezi Davası Salon Genel Görünüm | Çizim: Tarık Tolunay

Paylaş

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), yayımladığı ikinci yetki kararnamesiyle Osman Kavala’nın tutuklu yargılandığı Gezi Parkı davasına bakan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini dağıttı. 30. Ağır Ceza’da iki heyet oluşturan HSK, “İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2 heyet halinde çalışmasına, 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2019/74 ve 2019/313 esas sayılı dosyalar ile mezkûr dosyalara bağlantılı olarak gelebilecek davalara birinci heyetin, diğer tüm dosya ve işlere ise 2. heyetin bakmasına” karar verdi. Cumhuriyet’te yer alan habere göre, böylece HSK, “2019/74” ve “2019/313” esas numaralı Gezi ve Adnan Oktar dosyalarına birinci heyetin bakmasına hükmetti. Kararda, “bağlantılı olarak gelebilecek davalar” vurgusu yapılması, Gezi direnişiyle ilgili yeni dava açılacağı yorumlarını da beraberinde getirdi. Osman Kavala’nın tahliyesi yönünde oy kullanan mahkeme başkanı Mahmut Başbuğ ile diğer üç üyesi de ikinci heyete kaydırıldı.

GEZİ DAVASI YENİ HEYETTE

Bu kararla 30. Ağır Ceza’da iki yeni heyet oluşturuldu. HSK, doğrudan esas numaralarını yazarak, Gezi davası ve Adnan Oktar yargılamasını birinci heyetin yapmasına hükmetti. Gezi davasına bakacak birinci heyetin başkanlığına Galip Mehmet Perk, üyeliklerine ise Talip Ergen, Ahmet Tarık Çiftçioğlu getirildi.

GEZİ ÜYELERİ İKİNCİ HEYETE

Mahmut Başbuğ ise ikinci heyetin başkanlığına atanırken, 1. heyetin Gezi ve Oktar dışındaki tüm dosyaları buraya devredildi. Daha önce Gezi davasına bakan 30. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri Sercan Karagöz, Hasibe Doğan ve Şule Yıldız ikinci heyet üyeliğine gönderildi. Bu üyeler, tutuklu Yiğit Aksakoğlu’nun tahliyesine imza atan heyette görev yapıyordu. 8-9 Ekim tarihlerinde görülmeye devam edecek Gezi davasına yeni heyet bakacak.

Gezi Parkı eylemlerini finanse ettiği suçlamasıyla tutuklanan iş insanı Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 16 kişinin “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan yargılandığı davaya İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi bakıyordu. Mahkeme Bakanı Utku Ercan, “izinli olduğu” gerekçesiyle, ilk duruşmada yerine üyelerden Mahmut Başbuğ baktı. 24 Haziran’daki duruşma sonunda tutuklu Yiğit Aksakoğlu’nun tahliyesine, Osman Kavala’nın ise tutukluluk halinin devamına karar verildi. Başkan Başbuğ, kararında, “Kavala’nın da tahliye edilmesi” gerektiği yönünde oy kullandı.

HSK: ATAMALAR KENDİ TALEPLERİ DOĞRULTUSUNDA YAPILDI

HSK'den konuya ilişkin açıklama geldi. Açıklamada değişikliğin tamamen ilgililerin talepleri dikkate alınarak gerçekleştirildiği bildirildi:
"Söz konusu talep doğrultusunda HSK Birinci Dairesinin 29 Temmuz 2018 tarihli müstemir yetki kararı ile mahkemenin iki heyet halinde çalışmasına, 2019/74 ve 2019/313 esas sayılı dosyalar ile mezkur dosyalara bağlantılı olarak gelebilecek davalara 1. heyet, diğer tüm dosya ve işlere ise 2. heyet tarafından bakılmasına karar verildiği, mahkemede görev yapan üye hakimlerin yetkilerinde ise herhangi bir değişiklik yapılmadığı, daha önce de sanık sayısı ve dosya kapsamı dikkate alınarak birden fazla heyetin başka mahkemelerde de görevlendirildiği, 30. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan işlemin, tamamen ilgililerin kendi talepleri dikkate alınarak gerçekleştirildiği hususu saygıyla duyurulur." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 31 Temmuz 2019 Çarşamba

SONRAKİ HABER

Haluk Levent: 'Kürdistan' bir coğrafyadır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...