CHP Milletvekili Karaca: Salda Gölü için 30 Temmuz'da göl kıyısında buluşalım

CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Burdur'daki Salda Gölü'ne millet bahçesi yapılmasına karşı çıkmak için 30 Temmuz Salı günü saat 14.00'te göl kıyısında buluşma çağrısı yaptı.

29 Temmuz 2019 11:56
Son Güncellenme Tarihi: 29 Temmuz 2019 20:26
Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Salda Gölü'nde yapılmak istenen millet bahçesine karşı eylem çağrısı yaptı.

KARACA, 30 TEMMUZ SALI GÜNÜ İÇİN ÇAĞRI YAPTI

Salda Gölü kıyısındaki hidromanyezit oluşumların da yer aldığı Beyaz Adalar bölgesi ile Tabiat Parkı ve Belediye Plajının bulunduğu yaklaşık 150 bin metrekarelik alanı kapsayan Millet Bahçesi için TOKİ 31 Temmuz tarihinde ihale yapacak. CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, ihalenin yapılacağı günden bir gün önce olan 30 Temmuz Salı günü saat 14.00'te Salda Gölü kıyısında buluşmak için tüm doğa dostlarına çağrı yaptı.

MİMARLAR ODASINDAN SALDA GÖLÜNE MİLLET BAHÇESİ PROJESİNE UYARI GELDİ

Salda Gölü kıyısına millet bahçesi yapılması kararına tepkiler büyürken Mimarlar Odası Antalya Şubesi konuyla ilgili bir açıklama yaparak önemli uyarılarda bulundu.

Açıklamada, "Plan açıklama raporunda, alanda hangi yapıların yer alacağı belirtilmiş olup; sızdırmaz foseptikli tuvaletler, duş, soyunma kabinleri, büfe, satış birimleri, kafe, oturma alanı, mescit, yönetim birimi, kamping alanları, karavan alanları bungalov, mutfak, bulaşıkhane, kafe-bar, pastane, lokanta, çayhane, giriş kontrol birimleri, el sanatları ürünlerinin sergi ve satış üniteleri çatılı/çatısız piknik masaları vb. yapı ve tesisler ile otopark alanları yer alabileceği belirtilmiştir. Yine plan raporunda: 'Bu alanlarda önerilecek her türlü yapılaşma, bölgeye özgü karakter dikkate alınarak gerekli detay ve ölçeklerde kesit, görünüş perspektif ve üç boyutlu etütler doğrultusunda projelendirilecektir' denilmektedir” ifadeleri yer aldı.

AÇIK ALAN DÜZENLEMELERİ HARİÇ 28 BİN 199 METREKARE KAPALI ALAN YAPILABİLECEK

“Alana ilişkin kentsel tasarım projeleri ve uygulama projeleri hazırlanmadan ihaleye çıkılmıştır” denilen açıklamada, “Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilen bu alan için çok yoğun bir yapılaşma hazırlanmakta. Bu yoğun yapılaşma ve dolayısı ile burayı kullanacak olan insan yoğunluğu; Su kuşları yaşama ortamı olarak uluslararasi öneme sahip Salda Gölü çevresindeki ekosistem, flora ve fauna büyük zarar görecektir” uyarısında bulunuldu.

MİLLET BAHÇELERİ DOĞA HARİKALARINDA DEĞİL NEFES ALAMAYAN ŞEHİRLERDE YAPILMALI

Salda Gölü’nde millet bahçesi yapma hedefinin her şeyden önce millet bahçesinin tanımına ve amaçlarına uymadığı belirtilen açıklamada, "Millet bahçeleri, Salda Gölü gibi zaten güncel haliyle doğa harikası olan alanlarda değil, rant uğruna betonlaşan ve bu nedenle nefes alamayan yoğun şehir merkezlerinde, nefes alacak alanlar tasarlayarak kamu yararı oluşturmak hedefiyle ortaya çıkmıştır. Salda Gölü’nde Millet Bahçesi düzenlemesi yapmak kamu yararı oluşturmadığı gibi 'antropojenik (insan faaliyetleri sonucunda meydana gelen) baskıyı' arttıracağından göl üzerinde ve çevresinde olumsuz etkilere yol açacaktır" görüşlerine yer verildi.

Mimarlar Odası ihaleye katilan firmalara da çağrı yaparak “İhaleye katılınmaması halkımız adına beklentimizdir" dedi. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Yuvaları su altında kalan yavru Caretta carettalar yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: Küçük esnaf korunmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa