28 Temmuz 2019 23:51

Demirci'nin mücadele arkadaşları: Cabbar ağabey hep birleştirici rol oynardı

Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren EMEP'in kurucularından Cabbar Demirci'yi mücadele arkadaşları anlattı.

(Soldan sağa) EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Fatih Sürenkök ve Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar | Fotoğraflar & Kolaj: Evrenrel

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde geçirdiği beyin kanaması sonucu Yeşilyurt Atatürk Araştırma Hastanesinde hayatını kaybeden Emek Partisi'nin (EMEP) uzun süre İzmir İl Başkanlığını yapan ve EMEP'in kurucuları arasında yer alan Cabbar Demirci'yi mücadele arkadaşları anlattı. Farklı siyasi parti, sendika ve oda temsilcileri Demirci'nin yaşına rağmen mücadele içinde dimdik durduğunu anlatırken, her alanda birleştirici bir rol oynadığına vurdu yaptı.

SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Fatih Sürenkök, Demirci'yi çınar ağacına benzeterek, "Fizyolojik olarak birilerinin ağabeyi, ablası olabilirsiniz. Ama sosyal olarak ya da toplumsal olarak birilerinin, bir toplumun ya da bir kentin, bir ülkenin ağabeyi olabilmek herhalde sadece Cabbar ağabeye mahsustu. En sinirlendiğim anda bile gelir elimi tutardı, rahatlatırdı ve ben bilirdim ki Cabbar ağabey, doğruyu düşünüyor ve bana doğru yolu gösteriyor. Bizim için çok büyük bir eksiklik, bundan sonra yerine koyacağımız böyle bir şey yok. Yolu, bizim yolumuz" dedi.

"PARTİLER ÜSTÜ BİR SİYASİ KİMLİĞİ VARDI"

TMMOB İzmir İKK Temsilcisi Melih Yalçın, Demirci'nin partiler üstü bir siyasi kimliği olduğunu dile getirerek, "İzmir emek ve demokrasi mücadelesinde birçok toplantı yaptık , birçok kararlar aldık, çok tartıştık. Ama Cabbar ağabeyin olduğu toplantılarda, her zaman güvenle ve huzurla çıkacağımız imajını herkese verirdi. O dimdik orada otururdu ve herkes ona çok güvenirdi. Cabbar ağabey İzmir'de birçok kişiye bir çok şey öğretti. Ben onun öğrettikleri adına çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Emek Partisi il başkanlığı yaptı. Ama bizim Cabbar ağabeyimizdi. 99 yılında cezaevinden çıktığımda bana 'Gel otur yoldaş, şurada bir çay içelim' dedi. Halkın kurtuluşu yolunda, faşizme ölüm halka hürriyet diyen Cabbar ağabeyime ışıklar içinde uyu diyorum" şeklinde konuştu.

"ARTIK O YÜKÜ BİZLERİN ALMA ZAMANI GELDİ"

Emek, demokrasi, barış ve insan hakları mücadelesinde Demirci ile yolu kesişip de gönülden ağabey demeyene rastlamadığını ifade eden Evrensel Gazetesi yazarı Zeki Gül, "Böyle çok ağabeyimiz gitti. Sevgili Ata Soyer ağabeylerimizdendi, Bülent Habora'da öyleydi. O halde görevimiz ağabeyler gibi, mücadeleyi pratikleştirmek ve hayatından içinden benzer soluklar almaktır. Belki de ona karşı en büyük sorumluluğumuz bu olsa gerek. Sanırım onların yükü  çok fazlaydı ve bunun farkındaydılar. Artık o yükü bizlerin alma zamanı geldi" dedi.

"KENDİSİ İÇİN DEĞİL BU HALKIN KURTULUŞU İÇİN YAŞADI"

CHP Balıkesir Eski Milletvekili Mehmet Tüm ise, Demirci ile 1970 yılında Kayseri'de tanıştığını ve öğrenciyken kendilerine öğretmenlik yaptığını anlattı. Dostluklarının yıllar geçtikçe devam ettiğini aktaran Tüm, "Bizim yaşamımızda Cabbar Hoca çok önemli bir dostumuzdu, hepimizin yoldaşıydı, arkadaşıydı. Önemli olan yaşadığı dönemde ne yaptığıdır. Cabbar Hoca dolu dolu yaşadı, sadece kendisi için değil bu halkın kurtuluşu için yaşadı. Ezilenlerin yanında oldu, hep zalimlere karşı oldu. Yaşamı, hepimiz için örnek bir yaşamdı" diye konuştu.

"BIRAKTIĞIN BAYRAK SAĞLAM DEVRİMCİLERİN ELİNDE"

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko'da, "İzmir'de yıllarca DİSK Genel İş Bölge Başkanlığı yaptığım dönemde nerede miting, iş cinayetleri, eylem varsa Cabbar ağabey tabii ki yalnız değil örgütüyle birlikte hep yanımızdaydı. Cabbar ağabey benim iyi bir dostumdu.

Cabbar ağabey bugün Türkiye'deki işçi sınıfının, dünya emek hareketinin ve halkın kalbine gömülen bir devrimcidir. Türkiye işçi sınıfının, dünya emek hareketinin başı sağ olsun. Cabbar ağabey, senin bırakmış olduğun bu bayrak eşitlik, özgürlük, demokrasi, barış, kardeşlik, adalet bayrağıdır. Sen rahat uyu, bu bayrak sağlam devrimcilerin elindedir" dedi.

"CABBAR AĞABEYİ GENÇLERE ANLATACAĞIM"

24. Dönem CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu: 74'ten bu yana kadar çok arkadaşımı kaybettim. Her hafta da şu ya da bu yerde birçok mücadele arkadaşımızı kaybediyoruz. Ama Cabbar ağabey kadar üzüldüğüm, duygulandığım bir anı  hatırlamıyorum. Bunun bir nedeni var. Bir sözcükle ifade edebilirim, O beni sevdi, ben onu sevdim. O herkesi sevdi. Şundanmış, bundanmış, burada şunu yapmış diye davranan ve isterken çok gücenerek isteyen, ama verirken dolu dolu pınardan akan su gibi berrakça veren davranışını hep yaşadım ve yaşatmaya çalıştım. Cabbar başkan, militan ve fedakar biriydi. Herkesle dost olmayı başaran biriydi. Cabbar ağabey yaşamaktan korkmayan ama kendi için değil sadece dostları arkadaşları için de yaşayan biriydi. Ben bu yönüyle Cabbar ağabeyi hatırlayacağım, hatırlatacağım, aktarabildiğim gençlere arkadaşlara anlatacağım.

"ORTAK, OMUZ OMUZA YÜRÜMENİN NE OLDUĞUNU GÖSTERDİ"

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu: Biz onunla büyüdük, kavgaya girdiğimde ordaydı ve hep bizim için ağabey olarak kaldı. Cabbar ağabeyi ağabey yapan özellik sadece onun yaşıyla, ağır başlılığıyla alakalı değildi, mücadeleye duyduğu,  gösterdiği  kararlılık, tevazu, azim ve elbette ki ortak mücadeleye birleşik devrim mücadelesine, işçi sınıfının zaferine olan inancıydı. Herhangi bir ayrım gözetmeden, kimlik gözetmeden işçi sınıfının devrim mücadelesinde yan yana gelen herkesin ağabeyi olarak öne çıktı. Bugün bize yerine getirilmesi gereken ağır bir görev bırakarak aramızdan ayrıldı. Cabbar ağabeyi anacaksak, bundan sonra ağabey diyerek onun yolundan devam edeceksek elbette ki onun bize bıraktığı tamamlama göreviyle yüz yüzeyiz. Yani işçi sınıfı uğruna bir ömrün konduğu bu mücadeleyi sonuna kadar götürmek, zafere taşımak, sosyalizm mücadelesinde işçi sınıfının ezilen hakların ortak mücadelesini örmek gibi bir görevle yüz yüzeyiz. Cabbar ağabeyin bize bıraktığı en önemli kazanımlardan birisi de budur. Ortak, omuz omuza yürümenin ne olduğunu gösterdi. Şimdi bize bunu büyütmek bunu zafere taşımak ve Cabbar ağabeyin adını o zafer, devrim türküleriyle geçtiğimiz meydanlara yazmak kalıyor. Gözün arkada kalmasın hepimizin ağabeyi Cabbar ağabey.

"KUCAKLAYICI OLMAK ONUN EN TEMEL ÖZELLİĞİYDİ"

SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur: Cabbar ağabey görev insanı, bugün belki çoğumuzun unuttuğu ve hepimizin ihtiyacı olduğu bu mücadeleyi başarıya erdirmek için en çok sahip olmamız gereken özellik onda vardı. Onu andığımızda bir görev insanı olmayı hep hatırlayacağız. Partisine davasına sıkı sıkı bağlıydı, inancından en ufak bir itiraz yoktu. Ama sol içi gruplar arasında ilişki söz konusu olduğunda hepimizle ilişki kurmak, kucaklayıcı olmak, en ufak bir rekabetçi tavır göstermemek onun en temel özellikleriydi. Kürtlerin eşitlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin yanında durduğu için devlet onu bir kez daha cezalandırmıştır. Onu halkların kardeşliği, halkların eşitlik ve özgürlük mücadelesinde bir kez daha saygıyla anıyoruz.

ÖDP Yöneticilerinden Mesut Güngör: Sınıfsız, sömürüsüz bir dünya özleminin yılmaz bir neferini kaybettik. Bugünlerde birer birer kaybediyoruz. Bugün Cabbar hocayı uğurluyoruz, dün Haydar ağabeyimizi uğurlamıştık. Cabbar hoca İzmir'de emek ve demokrasi mücadelesi süresinin gerçekten her zaman kolaylaştırıcısı olmuştur. Hep en iyiyi çözümü yaratan ve bizleri bir arada tutan Cabbar hoca olmuştur. Onunla Tekel direnişinde, Tariş direnişlerinde hangi direnişte olursa olsun omuz omuza yürümüş olmanın gururunu bütün mücadelemiz boyunca taşıyacağız.

"HAYATINI İŞÇİ SINIFI İKTİDARINA ADADI"

Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar: Cabbar ağabey hayatını işçi sınıfının iktidarı için mücadeleyle geçirdi ve dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de hayatını halkın çıkarları için, halkın yanında duran herkes gibi bunun bedelini ödemiş bir yoldaşımızdı. Partim bana il başkanlığı görevini verdiğimde ben bu yükü nasıl kaldırırım diye gerçekten endişelenmiştim ama benim yanımda hep bir çınar gibi Cabbar ağabey vardı. Bir telefon yakınlığındaydı, hiçbir zaman hiçbir mazereti olmadı. Biz şimdi Cabbar Ağabey’in bıraktığı mirası layıkıyla gençlere, çocuklarımıza taşımakla sorumluyuz. Bu sorumluluğu partimizin politikaları doğrultusunda, partimizin önümüze çizdiği yol, Cabbar ağabeyin yolumuzda aydınlattığı değerleri yarına taşımakla mükellefiz.

"SOSYALİZM ÖZLEMİMİZDE YANI BAŞIMIZDA OLACAK"

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan: Mesleki statüsü ne olursa olsun, bu statüye önem vermeden her koşulda parti militanı olmak, her koşulda mücadelenin ihtiyacını yerine getirmek işte Cabbar ağabeyin bütün bir yaşamı boyunca ortaya koyduğu deneyim, pratik budur. Cabbar ağabey sadece Emek Partililerin ağabeyi değildi, bir militan olmak önemlidir, kararlı bir militan olmak da önemlidir. En zorlu koşullarda, o koşulların gerektirdiği mücadeleyi sürdürmek önemlidir ama bunları yaparken dost olabilmeyi başarabilmektir mesele, dostluğu biriktirebilmektir. İşte Cabbar ağabey bu demokrasi mücadelesinin, özgürlükler mücadelesinin, emek mücadelesinin içerisindeki birlikte mücadele ettiği, dokunduğu  herkesin ağabeyi olmayı başarabilmiş bir yoldaşımızdır.

Elbette ki bir parti militanı olurken, bir mücadelenin sıra neferi olurken aynı zamanda işçinin derdine ortak olabilmek, emekçinin derdine ortak olabilmek, ezilenlerin, kadınların, mahallesindeki esnafın derdine ortak olabilmek, onun yaşamını tanımak onun yaşamını değiştirebilmek üzere siyasi mücadelenin bir parçası olabilmek işte bunu da başarmış yoldaşlarımızdan birisidir. Fiziken aramızda olamayacak belki ama şu çok açık sosyalizm özlemimizde yanı başımızda olacak. Demokrasi mücadelemizde yanı başımızda olacak. Ortadoğu'da barış derken emperyalist barbarlığa karşı mücadele ederken yanı başımızda olacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mardin'de orman yangını

SONRAKİ HABER

Mühdan Sağlam: Türkiye-Rusya ilişkisi sınırlı bir ortaklığa dayalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...