28 Temmuz 2019 23:34

Yaşamı okul olan Demirci'nin öğrenme gayreti

EMEP MYK Üyesi Gürsoy Turan, yaşamını yitiren Eski EMEP İzmir İl Başkanı ve EMEP'in kurucularından Cabbar Demirci'yi yazdı.

Cabbar Demirci | Fotoğraf: Aliye Ceylan

Paylaş

Gürsoy TURAN
EMEP MYK Üyesi

Kolay değil! Emeğin ürettiği bütün zenginliklere el koyan egemen sınıfın, iktidarını elinde tutmak için yalnız militarizm ve onun zoruyla yetinmeyip, yalan, çarpıtma, hurafe ve yozlaştırmaya toplumsal hayatın her anında ve alanında başvurduğu, uluslararası gericiliğin tüm olanaklarını da kullanarak sınırsız ve fütursuzca saldırdığı bir dünyada; iktidarı işçi sınıfının alması ve sınıfsız, sömürüsüz bir dünya kurması, tüm insanlığın kurtuluşunu gerçekleştirmesi gibi büyük bir mücadelede yer almak. Bu mücadelenin örgütü, işçi sınıfı partisinde İzmir gibi bir kentte bu kadar uzun süre bu kadar ileriden görev almak.

"MARKSİST TEORİYİ YENİDEN ÖĞRENME ÇABASI"

Bunun için; her şeyden önce her gün öğrenmek ve her an her alanda mücadeleye hazır olmak gerekir. Yaşamı, genç devrimciler için okul olan Cabbar Başkan'ın, 72 yaşında İzmir parti okulunun bir öğrencisi olarak Marksist teoriyi yeniden yeniden öğrenme çabası da bize çok şey öğretiyor. Gençlik kampında bir genç militanın konuşmasından, bir işçi ile sohbetten, parti yayınlarından, günlük işçi basınından, her düzeyde parti yöneticisinden ve pratik eylemlerden öğrenmenin, eksiklik ve yanlışları görmenin belirli bir sürede tamamlanacak bir şey olmadığını da son nefesine kadar her gün bunu gerçekleştiren Cabbar Demirci yoldaşın yaşamından yeniden öğreniyoruz.

"72 YAŞINDA YENİDEN ÖĞRENMEK İÇİN PARTİ OKULUNA KATILDI"

Öyle 3-5 yıl hızla öne çıkıp, her şeyi bilip öğretmeye soyunan sonra da ‘bu işler olmuyor, düzelmiyor’ diye yok olup gidenlerden değildi Cabbar Başkan. Yarım asırlık devrimci mücadelesinde; 72 yaşında yeniden öğrenmek ve daha nice yıllar mücadelede yerini almak için katıldı parti okuluna. Üstelik okuldaki tüm genç yoldaşlarına örnek olacak bir disiplin ve ilgiyle. Ne yaşından ne de yöneticiliğinden dolayı her çalışmada olduğu gibi parti okulunda da bir imtiyaz kabul etmeyen devrimci yaşamı, İzmir’deki yoldaşları için bulunmaz bir hazine ve rehber oldu, olacak.

Kolay değil! 24 yıl aynı organda birlikte sorumluluk üstlenip, bütün olumlu olumsuz gelişmeleri, her gün tartışıp değerlendirdiğin yoldaşının ardından, gözyaşlarıyla kesintiye uğramadan konuşmak ve yazmak. Cabbar Başkanı uğurladığımız gün; işçi sınıfının parti olarak örgütlenmesi, partimizin sınıf partisi olmaktan sınıfın partisi olmaya doğru attığı adımların çalışmasının yürütülmesi kadar işçi sınıfının diğer güçlerle ortak mücadelesi olan demokrasi mücadelesinde birleştirici ve kapsayıcı bir parti kadrosu olarak dost güçlere güven vermesi de onun yaşamından bir kez daha öğrenilmiştir.

BU SORUMLULUK ARTIK BİZLERDE

Cenaze törenine ailesi, yoldaşları ve dostları katılarak samimi ve içten ifadelerle çok yönlü özelliklerini dile getirdiler. Çalışkanlık ve kararlılığını, cesaret ve güven veren tavrını, adı gibi zor işlerin zor zamanların insanı olmasını, hayatı sevmesini, güler yüzü ile nüktedan olmasını defalarca kez anlattılar. Ben ise Cabbar yoldaşın, tüm olumlu devrimci özelliklerinin kaynağında; işçi sınıfının devrimci teorisini öğrenme, yaşamına kılavuz edinme çabasının olduğu düşüncesiyle bu yanını yazmakla yetineceğim. Rahat uyu, 72 yaşında parti öğrencisi, öğretmeni yoldaşımız. Bu sorumluluk artık bizlerdedir.

ÖNCEKİ HABER

Ahtapotla tokalaştım

SONRAKİ HABER

Afrin'de patlama: 1 ölü, 16 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...