27 Temmuz 2019 08:21

Bursa’da KESK üyeleri toplusözleşme taleplerini açıkladı

Bursa’da toplusözleşme süreci için stant açan KESK bileşenleri, düzenlediği basın açıklamasıyla da taleplerini sıraladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KESK Bursa Şubeler Platformu, toplu sözleşme süreci için açtığı stant çalışmasının ardından basın açıklaması düzenleyerek toplusözleşme taleplerini duyurdu.

İki gün boyunca Fomara Meydanında stant açıp imza toplayan ve toplusözleşme taleplerini içeren bildirileri halka dağıtan KESK üyeleri, bugüne kadar imzalanan toplusözleşmelerle kamu emekçilerinin sorunlarının çözülmediğini vurguladı.

“ÖNCEKİ SÖZLEŞMELER SORUNLARIMIZI ÇÖZMEDİ”

Basın açıklamasını yapan KESK Bursa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve SES Bursa Şube Başkanı İrfan Açık, “Bugüne kadar dört defa kurulan masada, insanca yaşamaya yetecek bir ücretten güvencesiz, sözleşmeli istihdama son verilmesine, gelir vergisi adaletsizliğinin ve ek gösterge adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasından ek ödemelerin emekli aylıklarına yansıtılmasına kadar hiçbir temel sorunumuz çözülmemiştir. Üstelik iki yıllık OHAL dönemi ve yaklaşık bir yıldır daha da görünür hale gelen ekonomik kriz mevcut sorunlarımızı daha da ağırlaştırmıştır” dedi.

“İNSANCA YAŞAM, GÜVENCELİ İŞ VE GÜVENLİ GELECEK”

İşyerlerinde topladıkları taleplerin iki temel başlıkta toplandığını gördüklerini söyleyen Açık, “Kamu emekçileri ve emeklileri öncelikle bugüne kadar ellerinden alınanları geri istiyor. Bugüne kadar hep ertelenen, fazlası ile hak ettikleri insanca yaşam, güvenceli iş ve güvenli gelecek için haklarının garanti altına alınmasını istiyor. Biz de buradan yola çıkarak tüm kamu emekçilerine ve emeklilerine ‘İnsanca yaşam, güvenceli iş ve güvenli gelecek’ teklifimizi hazırlamaya çalıştık. Teklifimiz beş ana başlıktan oluşuyor: Halktan yana bir kamu hizmeti, güvenceli istihdam, güvenli gelecek, demokratik, adil bir çalışma yaşamı, insanca yaşamaya yetecek bir ücret, gerçek bir toplu pazarlık hakkı” dedi.

“HUKUKSUZ ŞEKİLDE İHRAÇ EDİLENLER İŞE İADE EDİLSİN”

KHK’lerle hukuksuz ve keyfi şekilde ihraç edilen kamu emekçilerinin de görevlerine iade edilmesini istediklerini söyleyen Açık, “İş güvencemizi fiilen kullanılamaz hale getiren tüm düzenlemelerin kaldırılmasını, sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil gibi hür türlü güvencesiz istihdama son verilmesini, tüm kamu emekçilerinin güvenceli ve kadrolu istihdam edilmesini, performans, esnek çalışma gibi kamu hizmetlerinde niteliği düşüren, kamu emekçilerini birbirinin rakibi haline getiren uygulamalara son verilmesini, yardımcı hizmetler sınıfı personelinin öğrenim durumlarına göre diğer hizmet sınıflarına sınavsız atanmalarını, ayrımsız tüm çalışanları kapsayan, meslek hastalıklarının tanımlandığı yeni bir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasasının hayata geçirilmesini, 0-6 yaş grubundaki çocuklarımız için tüm kamu kurumlarında bir an önce ücretsiz kreşlerin açılmasını istiyoruz” dedi.

“HALKIN YÜZDE 20’Sİ AÇLIK SINIRI ALTINDA YAŞIYOR”

Hükümetin “İşçi-memuru enflasyona ezdirmedik” açıklamalarına da atıfta bulunan Açık şunları söyledi:
“Burada ifade edilen enflasyon TÜİK tarafından açıklanan, çarpık hesaplamalara dayalı resmi enflasyondur. Oysa işçiyi, kamu emekçisini, emekliyi ezen TÜİK’in resmi rakamları değil, sokakta, pazarda, mutfakta yaşanan hayatın gerçek, gayri resmi enflasyonudur. TÜİK hane halkı anketlerini kiminle yapıyor bilmiyoruz ama halkının en az yüzde 20’si açlık sınırı altında, yüzde 60’ı yoksulluk sınırı altında olan bir ülkede açıklanan resmi enflasyon rakamlarının bir karşılığı olmadığını biliyoruz. Son iki yılda yüksek resmi enflasyon rakamlarına rağmen maaşlarımız gerçek enflasyon karşısında erimeye devam etmektedir.”

KESK ÜYELERİNİN TALEPLERİ

Açık kamu emekçilerinin toplusözleşme taleplerini de şöyle sıraladı:

  • Tüm kamu emekçilerine kamu ulaşım araçlarından faydalanacağı ücretsiz aylık abonman kartı verilmesi
  • Tüm kamu emekçilerine yılda iki kez brüt asgari ücret tutarında ikramiye verilmesi
  • Göreve ilk başlayan kamu emekçilerine iki maaş tutarında ‘hoş geldin ikramiyesi’ verilmesi
  • Ücretsiz kamu kreşleri açılıncaya kadar 0-6 yaş arasındaki her çocuk için 750 TL tutarında kreş yardımı verilmesi
  • 2,13 TL olan fazla mesai ücreti maaşının aylık çalışma saati olan 140 bölünmesi sureti ile bulunan tutara çıkarılması
  • Asgari ücretin vergi dışı bırakılması
  • Lisans ve ön lisans mezunu tüm kamu emekçilerinin ek göstergesinin 3600’e çıkarılması
  • Zorunlu BES kesintisinin kaldırması
  • Mevcut emekli maaşlarının artırılması
  • EYT haksızlığına son verilmesi ve kadın çalışanların 20 hizmet yılı, erkek çalışanların 25 hizmet yılı dolduğunda yazılı talepleri halinde emekli olma hakkı kazanması
  • Kademeli geçişle ilgili yaş hadleri uygulanmaması, 5510 sayılı kanunda kademeli geçiş süresinin sonundan itibaren öngörülen yaş hadleri yerine kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaşın dikkate alınması
  • Ek ödeme adaletsizliğinin ortadan kaldırılması, farklı kamu kurumlarında aynı unvanda çalışan tüm kamu emekçileri arasında ücret eşitliğinin sağlanması
  • 4/C den 4/B ye geçen personelin mevcutta yüzde 20 olan ek ödeme tutarının kademeleri temel alınarak yüzde 70 ile yüzde 105 bandına çekilmesi

GREVLİ TOPLU SÖZLEŞME BU DÖNEMDE DE TEMEL TALEP

Açık ayrıca başta ILO sözleşmeleri olmak üzere uluslararası sözleşmelerle, evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu, grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu sözleşme talebinin de bu dönemde temel talep olmaya devam edeceğini açıkladı. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Turgutlu’da, Suriyeli 25 kişilik ailenin kaldığı evde yangın çıktı

SONRAKİ HABER

Memur-Sen’in teklifi sağlık emekçilerinin sorunlarına çözüm değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa