26 Temmuz 2019 11:56

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyonun süratle düşeceğini iddia etti

AKP'nin genişletilmiş il başkanları toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomiden S-400 alımı ve ABD yaptırımlarına, yeni parti kurulmasından yerel seçimlere kadar pek çok konuda konuştu.

Fotoğraf: Metin Aktas/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkezi'nde düzenlenen 130. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan yerel seçimler, yeni parti kurulması tartışmaları, S-400 alımı, ABD yaptırımları gibi gündemdeki pek çok konu hakkında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankasının faiz indirme kararının ardından enflasyonun süratle düşeceğini ve üretim maliyetlerinin azalacağını iddia etti. Erdoğan ayrıca fındık alım taban fiyatlarını da açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP olarak bir önceki seçime göre kazandıkları ve kaybettikleri yerler olduğunu söyleyerek "Hepsinin değerlendirmesini yaptık, yapıyoruz. İllerimizde 24 Haziran 2018 milletvekili seçimlerinde ortaya çıkan tabloyu da göz önünde bulundurarak teşkilatlarımızdan adaylarımıza kadar tüm eksiklerimizi, hatalarımızı tespit edeceğiz" diye konuştu.

"KÜSKÜNLERİ KAZANMA" TALİMATI

Erdoğan, seçimleri değerlendirmesinin ertesinde, il başkanlarına talimat vererek "Buradan tüm teşkilat yöneticilerimize, özellikle de il ve ilçe başkanlarımıza bir hususu hatırlatmak istiyorum. Sizlerden hiç vakit kaybetmeden şehirlerinize döner dönmez hemen 2001'den bugüne kadar partimizde görev almış veya gönül vermiş her bir kardeşimize mutlaka ulaşmanızı istiyorum. Bu kardeşlerimizin gönüllerini almanızı, varsa dertleri, sıkıntıları, onlara çözüm aramanızı, daha önemlisi kendileriyle irtibatı asla kesmemenizi özellikle talep ediyorum. Kapısını çalmadığımız hane, elini sıkmadığımız vatandaş, kalbine dokunmadığımız birey bizim değildir. AK Parti sırça köşklerde siyaset yapan, halka tepeden bakan, kendi çıkarından başka bir şey düşünmeyen, milletin derdiyle dertlenmeyen siyasetçilerin yeri değildir, hiçbir zaman da olmamıştır" dedi.

CHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANLARINA GÖNDERME

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerel seçimlerde büyükşehir belediyelerinde kaybedilen başkanlıkları kastederek belediye meclisindeki AKP'lilerin denetim görevinde bulunacağını iddia etti. Erdoğan, "Bakın şu anda hemen inkara başladılar, birçok verdikleri söz şu anda sanki verilmemiş gibi konuşmaya başladılar. Sanki kasada ne var ne yok bunları bilmiyormuş gibi konuşmaya başladılar. Daha durun bakalım, önümüzde daha çok önemli süreç var, ne yapacağınızı, ne yaptıklarınızı hep göreceğiz. Ama şunu unutmayın ki AK Parti'nin belediye meclis üyeleri bulundukları her yerde denetim görevini en iyi şekilde yapacaklardır" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN EKONOMİK KRİZİN ÜZERİNDEN ATLAYARAK KONUŞTU

Erdoğan, göreve geldikleri dönemde arabası olmayan yurttaşların bazılarının şimdi bir iki arabası olduğunu, traktörü, biçerdöveri olmayan çiftçilerin şimdi bu imkanlarının bulunduğunu iddia etti ve "Bay Kemal'in işi sürekli yalan, başka bir şey yok. Bunlar konuşuyor olabilir ama bizim söylediklerimizi yapma mecburiyetimiz var. Bu sebeple her bir belediye başkanımızın, il, ilçe başkanımızın bu ilkeleri yazıya döküp masasının üzerinden eksik etmemesi gerekiyor. Genel Merkez Mahalli İdareler Başkanlığımız da bu konunun sıkı takipçisi olacaktır. Biz de her belediye ve il başkanları toplantımızda bu konunun takipçisi olacağız. Şehirlerimize yaptığımız ziyaretlerde yürütülen faaliyetleri yine bu ilkeler çerçevesinde değerlendireceğiz. Amacımız 2024 belediye başkanlığı seçimlerine kadar şehirlerimizde bu ilkeler doğrultusunda köklü bir değişim gerçekleştirmektir" dedi.

YİNE TERÖR VE OPERASYON SÖYLEMİ

Pençe-1 ve Pençe-2 operasyonlarıyla kalıcı çözümler bulma yolunda olduklarını öne süren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sınırın diğer tarafında güvenlik sınırı oluşturulacağını iddia ederek "Bunu başardığımızda 'Kandil' diye bir meselemiz de kalmayacaktır" dedi. Erdoğan, Suriye sınırında yaklaşık 35 kilometre derinliğinde Türkiye’nin kontrolünde güvenli bölge oluşturma konusunda ABD ile görüşmelerinin de sürdüğünü söyledi.

"2020'DE S-400'LERİ AKTİF OLARAK KULLANACAĞIZ"

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 roketlerinin gelmeye devam ettiğini belirten Erdoğan, "Montaj ve eğitim safhalarının ardından Nisan 2020'de bu sistemleri aktif olarak kullanmaya başlayabileceğiz. F-35 projesinden dışlanmak tehditleri başta olmak üzere Türkiye'ye yöneltilecek hiçbir tehdit ve yaptırımın ülkemizi, güvenlik önceliklerini hayata geçirmekten alıkoyamayacağını burada bir kez daha ifade etmek isterim. Bu meselde Türkiye'ye daha fazla adaletsizlik yapılmamalı. Biz bağcıyı dövmenin değil üzüm yemenin peşindeyiz" diye konuştu.

Rusya ile her türlü anlaşmanın yapıldığını ve S-400 alındığını söyleyen Erdoğan, "Biz, size 'Aldık ama siz yine de verecekseniz sizden de Patriot alırız' dedik ama yine vermediniz. Hala vermiyor, farklı farklı öneriler getiriyorsunuz ve 'Kongre müsaade etmiyor' diyorsunuz. Biz şu anda bütün tedbirlerimizi en ideal şekilde almak durumundayız ve alacağız. F-35 vermiyor musunuz? Peki, kusura bakmayın, biz o konuda da yine tedbirlerimizi alırız, başka yerlere döneriz. Bu konuda çalışmalarımızı yaptık, yapıyoruz" dedi.
 

MERKEZ BANKASININ FAİZ DÜŞÜRME KARARI

Yüksek faiz oranlarından rahatsız olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankasının görevden alınan başkanına gönderme yaparak "Ne dediysek, hep böyle oyalama taktikleriyle gittiler. Her dile getirdiğimizde birileri çıkıyordu, faiz oranlarında dramatik düşüşlerinin ekonomiyi tepetaklak edeceğini öne sürüyordu. Dün Merkez Bankası faizlerde 425 baz puanlık bir düşüşe gitti. Peki ne oldu, battık mı, bittik mi? Her şey yerle yeksan oldu mu? Hayır. Piyasalar bu durumu gayet normal karşıladı. Zira, olması gereken zaten buydu. Bu bile yeterli değil. Yıl sonuna kadar bunun kademeli şekilde devamı gerekir. Faiz düştükçe enflasyon düşer, faiz çıktıkça enflasyon da çıkar. Diğerleri yan unsurlardır. Üretimin ve yatırımın önünü kesen, ülkemizin potansiyelini sınırlayan yüksek faiz oranları Türkiye ekonomisinin önündeki en büyük engeldir" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU'NA ÇIKIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Havalimanı ve şehir hastanelerinin maliyetlerini sormasına dair sert çıkış yaptı. Erdoğan, "Şu ifadeye bakın, 'Havaalanı yaptıkları için övünüyorlar, kaça yaptıklarını bilmiyorum, şehir hastanelerini kaça yaptınız bilmiyorum.' Sen o işlerden pek anlamazsın, sen yalana devam et. Bunları benim halkım biliyor, o havalimanından gelip geçenler biliyor, o şehir hastanelerine giden gelenler biliyor. Bay Kemal, sana yine anlatayım, yap-işlet-devret mekanizması diye bir mekanizma var, bunu kafana koy, öğren bunu. Bu nedir, bu mekanizmayı öğren, biz hastaneleri bu mekanizmayla yaptık" diye konuştu.

ERDOĞAN, ENFLASYONUN SÜRATLE DÜŞECEĞİNİ İDDİA ETTİ

Erdoğan, "Enflasyonun süratle düşmeye başlayacağını görüyoruz" diyerek Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararının hayati bir dönüm olduğunu öne sürdü. "Bununla birlikte enflasyonun da süratle düşmeye başladığını göreceğiz. Enflasyon oranlarındaki düşüş üretim maliyetlerini aşağıya çekecek ve düşüşün güçlenerek devam etmesini sağlayacak" diyen Erdoğan, "Bay Kemal, Türkiye'de yüzde 63 faizle hükümeti devralan biziz ama oradan onu yüzde 4'e düşüren biziz. Ve enflasyon yüzde 30'du, onu yüzde 7 küsura düşüren yine biziz. Ama senin de katıldığın Gezi olayları ile Soros'un Türkiye temsilcilerinin başı çektiği o ülkemizi karıştırmak isteyenlerle bir anda faiz ve enflasyonun tırmanmaya başladığını gördük, çift haneli rakamlara öyle çıktı. Bunun içerisinde siz varsınız. Siz zaten bu ülkede adeta miksersiniz. Yaptığınız hep bu. Ülkenin hayrına zaten hiçbir şeyiniz zaten yok. Öyle bir niyetiniz de yok" ifadelerini kullandı.

"FINDIK ÜRETİCİSİNE MÜJDE" DİYEREK TABAN FİYATLARI AÇIKLADI

TMO'nun taban fiyatlarını açıklayarak fındık üreticilerine müjde vermek istediğini söyleyen Erdoğan, yüzde 50 randıman esasına göre, Giresun kaliteli kabuklu fındık için taban fiyatının kilogramda 17 lira, Levant kaliteli kabuklu fındık için de taban fiyatın kilogramda 16,5 lira olduğunu, buna kilogram başına yaklaşık 2 lira olan mazot, gübre desteği ve alan bazlı destek eklendiğinde kilogram fiyatlarının fiilen 19 lira ile 18,5 lira arasına geldiğini kaydetti.

Erdoğan, "Hazırlıklarını tamamlayan TMO hasat başlangıcına denk gelen Kurban Bayramı'nın hemen akabinde alıma geçiyor. 2019 yılı fındık hasat sezonunun bereketli geçmesini, bu fiyatların üreticilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını Allah'tan diliyorum" dedi.

YENİ PARTİ GİRİŞİMİNİ "İHANET" OLARAK NİTELEDİ

AKP içerisinden yeni bir parti kurulması tartışmalarına da değinen Erdoğan, "Birileri parti kuruyormuş, şunu yapıyormuş, bunu yapıyormuş. Hiç bunları kafanıza takmayın. Çok içimizden ayrılıp da parti kuranları gördük. Şu anda sorsam adını sanını bilmezsiniz. Bu iş böyledir. Çünkü bu tür ihanetlerin içerisinde olanlar bu işin bedelini de ağır öderler. Ben inanıyorum ki siz değerli kardeşlerim de zaten özellikle beldelerinizde, ilçelerinizde, illerinizde en sağlam şekilde dimdik durmak suretiyle bu tür adımlara zaten yer vermeyeceksiniz, bunlara imkan da tanımayacaksınız ve ona göre yolumuza biz devam edeceğiz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMO İzmir Şubesi: Enerji fiyatları AKP döneminde 3 kat arttı

SONRAKİ HABER

Maltepe Belediyesinde sendika ve belediye yönetimi görüşmesi bekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...