25 Temmuz 2019 14:02

Belediye-İş’ten kıdem tazminatı protestosu: Faturayı bize ödetemeyeceksiniz

İzmir’de Belediye-İş üyesi işçiler eylem yaparak kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesini protesto etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Belediye-İş Sendikası İzmir şubeleri, kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine karşı eylem yaptı. Hükümetin kıdem tazminatını fona devrederek gasbetmek istediğine dikkat çeken Belediye-İş üyesi işçiler, hükümetin yanlış ekonomi politikalarının, israf ve talan uygulamalarının faturasını ödemeyeceklerini dile getirdi. İşçiler, Türk-İş’in kıdem tazminatına ilişkin genel grev kararını hayata geçirmekte kararlı olduklarını da bildirdi.

İşçilerin ailelerinin de katılımıyla Konak’taki eski Sümerbank önünde yapılan açıklamada konuşan Belediye-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Murat Karakuş, “İktidarlar ne zaman paraya ihtiyaç duysa, gözünü biz emekçilerin cebine dikiyor” dedi.

KRİZİ ONLAR YARATTI

İktidarın yanlış politikaları nedeniyle yine ekonomik krize girildiğini söyleyen Karakuş, şöyle devam etti:
“Cumhuriyetin ilk yıllarında yaratılan tüm kamu kuruluşlarını, fabrikaları, tersaneleri limanları özelleştirme adı altında satanlar, sağa sola peşkeş çekenler, taşeronlaştırmayla emekçiyi açlığa yoksulluğa, örgütsüzlüğe mahkum edenler, kamunun parasını, emekçinin alın terini yıllarca taşeronlara peşkeş çekenler, kadro vereceğiz diyerek yıllarca emekçilerin hayallerini sömürenler, emekçilere kadro verdik deyip, toplusözleşme haklarını gasbedenler, emekçilere kadro verdik deyip, onları şirket işçiliğine, yüzde 4’lük sefalet zamlarına mahkum edenler, yıllardır bu ülkenin kaymağını yiyip; utanmadan, sıkılmadan ve yüzleri kızarmadan kendi yarattıkları ekonomik krizin faturasını biz emekçilere ödetmek istiyorlar.”

BU TALANA DAĞ DAYANMAZ

Önce işsizlik sigortası fonunun teşvik adı altında işverenlere peşkeş çekildiğini, ardından fondaki kaynakların yasaya aykırı bir şekilde, kamu bankaları aracılığıyla batık yandaş şirkete kredi olarak aktarıldığını hatırlatan Karakuş, şimdi de Merkez Bankasının kötü gün parasına el atıldığını söyledi. Karakuş şunları söyledi:
“Bu israfa, bu talana, bu yandaş beslemeye dağ dayanmaz. Neden mi? Çünkü üretimi değil israfı, yatırımı değil, tüketimi körüklediler. Bugün ülkemiz iktidarın dünkü plansız programsız yatırımlarının ve israfının, yandaş besleme merakının yarattığı ekonomik krizin sonuçlarını yaşıyor. Bu iktidar kasayı sıfırladı ama iktidarın da, yandaş sermayenin de, paraya ihtiyacı var. O nedenle ilk akla gelen kaynak, bizlerin kıdem tazminatı oluyor. Çünkü kasa tamtakır. Çünkü işsizlik sigortası fonundakileri yandaşlara dağıtıp bitirdiler. Şimdi sıra kıdem tazminatının fona devrine geliyor.”

GENEL GREV UYARISI

İktidarın, kıdem tazminatıyla ilgili önerilerinin hiçbirini ciddiye almadıklarına dikkat çeken Karakuş, “Belediye-İş, kıdem tazminatı hakkının gasbı ya da zayıflatılmasına yönelik girişimler karşısında, Türk-İş Genel Kurul kararları doğrultusunda, genel grev dahil, sonuç alınıncaya kadar meşru her yolu kullanma kararlılığındadır. Krizin bedelini ‘vatan, millet, Sakarya’ diyerek, ‘fedakarlık’ diyerek bizlere ödetemeyeceksiniz. Bugüne kadar kimlerle yediyseniz, kimlerle içtiyseniz hesabı ona çıkarın” uyarısında bulundu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Didem Akay'ın ardından: Transları intihara ne sürüklüyor?

SONRAKİ HABER

KESK, Bursa’da TİS talepleri için stant açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...